Me Too Greece
Φωτογραφία: @metoo_greece
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

«Δεν είσαι μόνη»: Το ελληνικό #MeToo δεν είναι επίκαιρη μόδα, είναι σωτήριο κίνημα


Επιτέλους, μια νέα εποχή ξεκινά. Επιτέλους, ίσως οι γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς.

Οι φωνές τους αρχίζουν να γίνονται πιο δυνατές. Λύνονται οι σιωπές τους. Βγάζουν γλώσσα σε όσους τους έλεγαν ότι δε θα τους πιστέψει κανείς, ότι είναι ο λόγος τους απέναντι των ισχυρών. Κοίτα να δεις που, τελικά, ο λόγος των φαινομενικά «αδύναμων» μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα και την κάνει καλύτερη.

Το #MeToo δεν είναι απλώς ένα hashtag για εύκολα likes στο Instagram, δεν είναι μόδα, όπως τραγικά κάποιοι σεξιστές ακόμα το χαρακτηρίζουν. Είναι κίνημα που έχει στόχο να θέσει σε πρώτο πλάνο την τεράστια πληγή της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που φαινόταν να μην κλείνει με τίποτα.

Πλέον, τα θύματα δεν σκέφτονται τα «γιατί τώρα;» που πολλοί επιμένουν να ρωτούν, χωρίς λογική και νόημα. Υψώνουν το ανάστημά τους στην αδικία και ζητούν δικαίωση -όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά, κυρίως, ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία. Για την ασφάλεια, την επιβίωση και τη ζωή όλων.

Ναι, η εποχή φαίνεται να αλλάζει. Η δύναμη δεν ισοδυναμεί με τη σωματική διάπλαση, αλλά με το ψυχικό σθένος. Δεν πειράζει αν αργεί κανείς να το βρει, αρκεί τελικά που κατάφερε να ξεπεράσει τους φόβους που κάποιοι του επέβαλλαν με το ζόρι, βγει από το σκοτάδι και «φωνάξει» δυνατά «ως εδώ».

Το @metoo_greece είναι η απόδειξη ότι τα social media μπορούν να συμβάλουν έμπρακτα σε ένα ανθρώπινο κίνημα. Μια τέτοια πρωτοβουλία δείχνει τον δρόμο, ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να κάνουν ακτιβισμό, να κάνουν τη διαφορά και να ενώσουν τους ανθρώπους σε έναν κοινό στόχο: την ασφάλεια και το αίσθημα του «ανήκειν».

Η πιο πρόσφατη ανάρτηση αφορά φυσικά στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καθώς και του συνόλου των πολιτών. «Η Πολιτεία πλέον προστατεύει και ενισχύει τις φωνές εκείνες που σπάνε τη σιωπή» διαβάζουμε στη λεζάντα.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικά σε βάρος ανηλίκων ή στην εργασία, ενώ η δίωξη πλέον θα γίνεται αυτεπάγγελτα.

Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του.

Η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων και εγκλημάτων θα είναι πλέον προτεραιότητα.

Απαγορεύεται η απόλυση με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με βραχιολάκι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Μέσα από αναρτήσεις to-the-point και το site metoogreece.gr, η σημαντική αυτή πρωτοβουλία στέλνει ένα δυνατό μήνυμα που πρέπει να ακούσουν όλοι. Ποτέ ξανά κανείς μόνος, ποτέ ξανά καμία γυναίκα εγκλωβισμένη σε μια κακοποιητική σχέση, αγάπα τον εαυτό σου, αγάπα το σώμα σου και μην αφήνεις ποτέ κανέναν να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν αξίζεις.

Γυναίκες, άντρες και παιδιά ενωνόμαστε σε μια γροθιά στο στομάχι της αδικίας. Τελικά δυνατός είναι αυτός που έχει το δίκιο με το μέρος του. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ.

SHARE