Συχνά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αλλά δεν είναι μόνο τα πατατάκια και οι σοκολάτες για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε.
Πολλά τρόφιμα που θεωρούμε «υγιεινά» είναι, επίσης, υπερ-επεξεργασμένα καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν θα βρίσκατε στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Διαβάζοντας μάλιστα τη συσκευασία μπορεί και να μην αναγνωρίζετε τα ονόματα των χρωστικών, των γλυκαντικών και των συντηρητικών.
Εδώ, η DailyMail Online αποκαλύπτει μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να μην είχατε συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα είναι υπερ-επεξεργασμένα.
Εξι πολύ επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Αλλαντικά
Τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το σαλάμι μπορεί να φαίνονται εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε πρωτεΐνη στο σάντουιτς σας, αλλά πολλές συσκευασίες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτες χημικές ουσίες.
Παρόλο που ορισμένα ζαμπόν συντηρούνται μόνο με αλάτι, όπως το ζαμπόν Πάρμας, πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα, περιέχουν σταθεροποιητές. Αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ή να βοηθήσουν στη διατήρηση της υφής, της δομής τους και να το κάνουν πιο ορεκτικό.
Αυτοί οι ενισχυτές υφής μπορούν να αναγνωριστούν στον κατάλογο των συστατικών ως τριφωσφορικό κάλιο, τριφωσφορικό πεντανάτριο και διφωσφορικό τετρακάλιο.
Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το ανακατασκευασμένο κρέας, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα, συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις, αναφέρει το NHS.