Εξι πολύ επεξεργασμένες τροφές
Φωτογραφία: Shutterstock
05|09|2023 13:55
SHARE
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εξι πολύ επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε -Κάποιες δεν τις περιμένετε


Συχνά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλλά δεν είναι μόνο τα πατατάκια και οι σοκολάτες για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε.

Πολλά τρόφιμα που θεωρούμε «υγιεινά» είναι, επίσης, υπερ-επεξεργασμένα καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν θα βρίσκατε στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Διαβάζοντας μάλιστα τη συσκευασία μπορεί και να μην αναγνωρίζετε τα ονόματα των χρωστικών, των γλυκαντικών και των συντηρητικών.

Εδώ, η DailyMail Online αποκαλύπτει μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να μην είχατε συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα είναι υπερ-επεξεργασμένα.

Εξι πολύ επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το σαλάμι μπορεί να φαίνονται εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε πρωτεΐνη στο σάντουιτς σας, αλλά πολλές συσκευασίες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτες χημικές ουσίες.

Παρόλο που ορισμένα ζαμπόν συντηρούνται μόνο με αλάτι, όπως το ζαμπόν Πάρμας, πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα, περιέχουν σταθεροποιητές. Αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ή να βοηθήσουν στη διατήρηση της υφής, της δομής τους και να το κάνουν πιο ορεκτικό.

Αυτοί οι ενισχυτές υφής μπορούν να αναγνωριστούν στον κατάλογο των συστατικών ως τριφωσφορικό κάλιο, τριφωσφορικό πεντανάτριο και διφωσφορικό τετρακάλιο.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το ανακατασκευασμένο κρέας, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα, συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις, αναφέρει το NHS.

Φωτογραφία: Shutterstock

Μαργαρίνη

Για δεκαετίες οι άνθρωποι έκαναν την «υγιεινή» αλλαγή από το βούτυρο στη μαργαρίνη με την ελπίδα να μειώσουν τα λιπαρά.

Όμως αυτό το άλειμμα έχει συχνά πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι βοηθούν στην συγκόλληση των συστατικών μεταξύ τους.

Οι χημικές ουσίες λεκιθίνη, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων μπορούν να βρεθούν στον κατάλογο των συστατικών της μαργαρίνης και βρίσκονται, επίσης, σε πολλά τρόφιμα, από παγωτό μέχρι μαγιονέζα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiome volume το 2021, αποκάλυψε πώς 20 γαλακτωματοποιητές επηρέασαν ένα τεχνητό μοντέλο του ανθρώπινου μικροβιώματος του εντέρου. Διαπίστωσε ότι πολλοί άλλαξαν το μικροβίωμα με τρόπο που θα μπορούσε να αυξήσει τη φλεγμονή.

Κουτιά σούπας

Παρόλο που μια σούπα όταν φτιάχνεται στο σπίτι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερ-επεξεργασμένη, οι σούπες που πωλούνται σε κονσέρβες έχουν συστατικά που συχνά είναι άγνωστα.

Για παράδειγμα, μια κονσέρβα ντοματόσουπας περιέχει «ρυθμιστή οξύτητας - κιτρικό οξύ». Αυτός ο ρυθμιστής οξύτητας προστίθεται στη σούπα για να ελέγχει τη γεύση, καθώς και το επίπεδο PH για να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Συσκευασμένες μπάρες

Μπορεί να πωλούνται ως υγιεινά σνακ, αλλά αυτές οι μπάρες βρώμης και μούσλι είναι συχνά γεμάτες με τεχνητά γλυκαντικά και χημικά.

Αν και φτιαγμένες κατά 60% από βρώμη, οι μπάρες περιέχουν τον γαλακτωματοποιητή λεκιθίνη. Και μπορεί να έχουν λίγες θερμίδες και να είναι φτιαγμένες με αποξηραμένα φρούτα, αλλά περιέχουν επίσης διογκωτικούς παράγοντες, ρυθμιστές οξύτητας, πηκτωματοποιητές και παράγοντες σύσφιξης.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών, βρώμης ή σπιτικών μπάρες δημητριακών είναι ένας τρόπος να αποφύγετε αυτές τις χημικές ουσίες και τα γλυκαντικά.

Πρωτεϊνικά ροφήματα

Τα ροφήματα αυτά, που πίνουν οι λάτρεις του γυμναστηρίου για να χτίσουν μυς, είναι συχνά αρωματισμένα με γλυκαντικές ουσίες.

Κάποια δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και είναι χωρίς λιπαρά, αλλά περιέχουν το γλυκαντικό σουκραλόζη και διάφορους σταθεροποιητές. Μερικά, που πωλείται σε πολλά σούπερ μάρκετ, περιέχουν επίσης σουκραλόζη.

Αυτό σημαίνει ότι τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Αν και η προσθήκη σουκραλόζης στα τρόφιμα δεν τα καθιστά υγιεινά, βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας, λέει το NHS.

Εναλλακτικές λύσεις κρέατος για χορτοφάγους

Τα στήθη κοτόπουλου και τα φιλέτα ψαριού είναι φαγητά που δεν είναι υπερ-επεξεργασμένα.

Αλλά τα vegan τρόφιμα που αναδημιουργούνται για να μοιάζουν και να έχουν γεύση κρέατος, έχουν πρόσθετες αρωματικές ουσίες για να είναι εύγευστα και χημικές ουσίες για να φαίνονται ελκυστικά. Οπως για παράδειγμα το συντηρητικό και γλυκαντικό δεξτρόζη και επίσης το σταθεροποιητικό μεθυλοκυτταρίνη.

SHARE