ζευγάρι στην παραλία
Φωτογραφία/Unsplash
RELATIONSHIPS

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι μένετε στη σχέση μόνο από συνήθεια


Οι σχέσεις είναι ένας ζωντανός οργανισμός καθώς οι άνθρωποι που τις δημιουργούν όσο μεγαλώνουν, ωριμάζουν και εξελίσσονται. Δεν είναι αμετάβλητες στην πορεία των χρόνων, περνούν από διάφορα στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι όταν οι δύο άνθρωποι γνωρίζονται και αρχίζουν να ερωτεύονται. Ωστόσο δεν γνωρίζονται τόσο καλά όσο πιστεύουν και λόγω του ενθουσιασμού εξιδανικεύουν ο ένας τον άλλον, αγνοώντας τα ελαττώματα. Η διάρκεια του συγκεκριμένου σταδίου μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες έως ένα χρόνο.

Όταν θα περάσετε στο δεύτερο στάδιο, θα αρχίσετε και βλέπετε καθαρά πια τον σύντροφό σας. Εδώ βλέπετε αν πραγματικά μπορείτε να κρατήσετε αυτή τη σχέση, αν ταιριάζετε και αν μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι τόσο τέλειος όσο νομίζατε στην αρχή και ενδεχομένως να πιστεύετε ότι δεν είστε ερωτευμένη μαζί του. Ωστόσο, αυτό το συναίσθημα είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς στην αρχή της σχέσης ο οργανισμός σας παράγει ενδορφίνες αλλά όσο συνηθίζετε ο ένας τον άλλον αυτή η παραγωγή ενδορφινών μειώνεται.

Σύμφωνα με το psychologytoday.com και τον ψυχολόγο Τζέφρι Μπρένστειν, αν νιώθετε ανασφάλεια για τα συναισθήματά σας σε αυτό το στάδιο μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω τρεις ερωτήσεις στον εαυτό σας:

Όταν δεν είστε μαζί με τον σύντροφό σας, σάς λείπει;

Όταν είστε χώρια, λόγω δουλειάς, ταξιδιών ή άλλων υποχρεώσεων η έντονη επιθυμία για να είστε μαζί μπορεί να υποδηλώνει ότι ακόμη τα συναισθήματά σας είναι δυνατά. Το να σκέφτεστε συχνά τον σύντροφό σας όταν δεν είστε μαζί δια ζώσης, δείχνει ότι τον θεωρείτε αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας. Αυτή η επιθυμία μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, όπως: να αισθάνεστε ενθουσιασμό όταν τον δείτε μετά από μέρες ή μετά από μία κουραστική ημέρα στην δουλειά ή να επικοινωνείτε μέσω μηνυμάτων εκφράζοντας ότι σας λείπει.

Είναι μια φυσική ανθρώπινη αντίδραση να επιθυμούμε την παρουσία αυτών που αγαπάμε, και αυτό το συναίσθημα είναι η απόδειξη του έντονου συναισθηματικού δεσμού που μοιράζεστε.

Φωτογραφία/Unsplash

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της υγιούς επιθυμίας και της εξάρτησης. Η υγιής επιθυμία έχει να κάνει περισσότερο με την εκτίμηση της παρουσίας του συντρόφου σας, ενώ η εξάρτηση δείχνει ανικανότητα να νιώθετε πλήρης χωρίς τον σύντροφό σας. Εάν τα συναισθήματά σας κλίνουν περισσότερο προς το πρώτο, δείχνει ότι η αγάπη είναι ακόμα ζωντανή στη σχέση σας.

Απολαμβάνετε την παρέα μαζί του;

Μια άλλη κρίσιμη ερώτηση είναι αν απολαμβάνετε την παρέα του συντρόφου σας. Οι σχέσεις ευδοκιμούν με τη συντροφικότητα και τις κοινές εμπειρίες. Επομένως, ανυπομονείτε για δραστηριότητες μαζί, είτε κοινωνικές, είτε εκδρομές που θα είστε μόνο οι δυο σας; Απολαμβάνετε απλές στιγμές, όπως το πρωινό ή μια ταινία στον καναπέ;

Συνήθως δεν είναι αρκετό σε μια σχέση οι σύντροφοι να αγαπιούνται, είναι ανάγκη να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Τα ζευγάρια που απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη έτσι ώστε να αντέξει η σχέση τις δυσκολίες.

Το να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σχέσης αγάπης. Σημαίνει ότι εκτιμάτε ποιοι είναι και εκτιμάτε τον χρόνο σας μαζί. Έχει να κάνει με την άνεση, την χαλαρότητα, την οικειότητα και την ευτυχία όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο. Αυτή η απόλαυση δεν αφορά μόνο μεγάλα ταξίδια ή συναρπαστικές περιπέτειες. Βρίσκεται στις καθημερινές στιγμές που χτίζουν μια κοινή ζωή.

Φωτογραφία/Unsplash

Ωστόσο εάν αισθάνεστε αδιάφοροι ή προτιμάτε να περνάτε χρόνο χωρίς τους συντρόφους σας, αυτό ίδως δείχνει ότι θα πρέπει να επαναξιολογήσετε τα συναισθήματά σας. Η αγάπη συχνά αντανακλάται στη χαρά και την ικανοποίηση που προέρχεται απλά από το να έχουμε ο ένας την παρουσία του άλλου.

Κάνετε μελλοντικά σχέδια για τους δυο σας;

Το να οραματιστούμε ένα κοινό μέλλον είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο σε μία σχέση καθώς δείχνει ότι υπάρχει σταθερότητα. Κάνετε μακροπρόθεσμα σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν τον σύντροφό σας; Τα συζητάτε; Σκέφτεστε πως θα είναι η ζωή σας έχοντας στο πλευρό σας τον συγκεκριμένο σύντροφο χρόνια αργότερα;

Αν έχετε κοινά σχέδια και όνειρα με τον σύντροφό σας, δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να επενδύσετε στη σχέση και να αντιμετωπίσετε όποιες προκλήσεις. Τα κοινά σχέδια αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση να μεγαλώνουμε μαζί και να αντιμετωπίζουμε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής ως ομάδα.

Συνοψίζοντας, να θυμάστε ότι όσο προχωράτε μαζί για χρόνια, σίγουρα η φάση του ρομαντισμού θα χαθεί και αυτό είναι εντάξει, αποδεχτείτε ότι το πρώτο στάδιο έχει παρέλθει. Επίσης οι σεξουαλικές ανάγκες και οι επιθυμίες μπορεί να μην είναι σε απόλυτο συγχρονισμό. Ωστόσο αν έχετε βαθιά σύνδεση, αγάπη μεταξύ σας και μπορείτε να δουλέψετε τις όποιες διαφωνίες λαμβάνοντας υπόψη τα πυρηνικά σας χαρακτηριστικά, η σχέση θα είναι λειτουργική και θα αντέξει στον χρόνο.

SHARE