Ευτυχία Φινλανδοί
Φωτογραφία: Unsplash/ Brooke Cagle
HAPPINESS

3 μυστικά των Φινλανδών που τους κατατάσσουν στον πιο χαρούμενο λαό παγκοσμίως


Οι Φινλανδοί ψηφίστηκαν για ακόμη μια φορά ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι σύμφωνα με τον δείκτη ευτυχίας του ΟΗΕ.

Σίγουρα, κάτι κάνουν σωστά, τι είναι αυτό όμως που καθιστά τους Φινλανδούς τους πιο ευτυχισμένους του κόσμου; Όπως φαίνεται, η στάση ζωής τους είναι εκείνη που τους κάνει χαρούμενους και μάλιστα υπάρχουν κάποιες... εμπνευσμένες φινλανδικές φράσεις οι οποίες εξηγούν κατά κάποιο τρόπο τα ποσοστά.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας από τα Ηνωμένα Έθνη, κατατάσσονται ως ο πιο χαρούμενος λαός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 149 χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε κάποια ερωτηματολόγια τα οποία απαντώνται από τους ίδιους, ερωτήσεις όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια, την ελευθερία και τη γενναιοδωρία.

Φωτογραφία::pexels/@bekka-mongeau

Εκτός από το παραπάνω γκάλοπ αλλά και τα προνόμια που έχουν σαν λαός -όπως τα προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης της χώρας, τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη- είναι γεγονός πως για ορισμένα «ζητήματα» οι Φινλανδοί έχουν ένα δικό τους λεξιλόγιο και κατ’ επέκταση μια δική τους... κοσμοθεωρία.

Πώς μπορούν μερικές μοναδικές, δικές τους λέξεις να συμβάλλουν στη ψυχολογία τους αλλά και στη χαρούμενη στάση ζωής τους;

«SISU»

Η λέξη αυτή αν και δεν μεταφράζεται ακριβώς, σημαίνει έναν συνδυασμό αποφασιστικότητας, επιμονής και ηρεμίας. Βέβαια, για να έχει αποτέλεσμα το sisu, προϋποθέτει να έχει κανείς πίστη στον εαυτό του.

Σε τι βοηθάει το sisu;

Σύμφωνα με τους Φινλανδούς, θα μπορούσε το sisu να είναι το κλειδί για την καλή ζωή, την αγάπη και την επιτυχία. Βοηθά στη σωματική και ψυχική ευεξία αλλά και στην υγιή επικοινωνία με φίλους και οικογένεια.

Μια ακόμη παράξενη λέξη των Φιλανδών είναι το «Kalsarikännit». Ουσιαστικά το Kalsarikännit είναι τρόπος ζωής και συγκεκριμένα έχει να κάνει με την ελευθερία των ατόμων να παραμένουν σπίτι - με τη θέλησή τους- και να διασκεδάζουν μέσα, ενδεχομένως να πίνουν μέχρι πρωίας με τις πιτζάμες ή τα εσώρουχά τους, χωρίς να έχουν το «πρέπει» της εξόδου.

Η ιδέα αυτή, όπως αναφέρεται στο stylist.co.uk, απέκτησε μια νέα σημασία με το lockdown, όταν η καραντίνα έφερε παρέες πιο κοντά, με συγκεντρώσεις στα σπίτια μας.

Το συμπέρασμα πάντως είναι πως οι Φινλανδοί περνούν και σπίτι τους καλά και δεν αναγκάζονται, ούτε στρεσάρονται για να βγουν έξω.

Φωτογραφία: pexels/@pablo-merchan-montes

Τέλος...Talkoot!

Η αξία του να κάνεις τους γύρω σου να χαμογελάνε. Η αξία του να «ρίχνεις» ένα χαμόγελο σε έναν περαστικό στο δρόμο.

Τη λέξη αυτή μπορεί να την περιγράψει κανείς και ως ένα χαρούμενο event όπου γείτονες, φίλοι και γνωστοί συγκεντρώνονται με μια όμορφη αφορμή.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από τον καθαρισμό των χώρων γύρω από μια πολυκατοικία, μέχρι και την πραγματοποίηση ενός φιλανθρωπικού φεστιβάλ.

Πράγματι, κάθε Ιούλιο, ένα ετήσιο φεστιβάλ που ονομάζεται Ilosaarirock λαμβάνει χώρα στην πόλη Joensuu της Ανατολικής Φινλανδίας. Τεράστιες γιορτές όπως αυτή, βασίζονται στην παράδοση του talkoot για να φέρουν τους ανθρώπους κοντά και να τους κάνουν να χαμογελούν.

Το συμπέρασμα λοιπόν που βγάζουμε; Οι Φινλανδοί φαίνεται πως μοιράζουν με επιτυχία στη ζυγαριά τα πρέπει και τα θέλω τους. Κοιτούν να κάνουν καλές πράξεις, να διασκεδάζουν αλλά κυρίως φροντίζουν τον εαυτό τους και αυτό τους βγαίνει σε καλό.

Μήπως λοιπόν πρέπει να υιοθετήσουμε τις φράσεις κλειδιά και να αλλάξουμε κοσμοθεωρία;

SHARE