Φούρνος σε κουζίνα
Φωτογραφία: Unsplash/ Le Creuset
28|09|2022 11:45
SHARE
ΡΕΥΜΑ

Τα μυστικά για να καις λιγότερο όταν μαγειρεύεις στον φούρνο


Υπάρχει κάποιος τρόπος να εξοικονομήσουμε ενέργεια όταν μαγειρεύουμε στον φούρνο χωρίς όμως να αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειές μας; Κι όμως υπάρχει.

Με την αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος είναι λογικό όλα τα σπιτικά να σκέφτονται έξυπνες λύσεις με σκοπό να μειώσουν το κόστος της κατανάλωσης, επομένως, έχουμε συγκεντρώσει ορισμένους έξυπνους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τα παραπάνω χωρίς όμως υπερβολές.

Τα έξυπνα μυστικά για να καις λιγότερο όταν μαγειρεύεις στον φούρνο

Αρχικά, καλό είναι να να αποφύγετε την προθέρμανση του φούρνου, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο για τη συνταγή σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σπαταλάτε άσκοπα θερμότητα και ενέργεια.

Αν το επιτρέπει η συνταγή, είναι καλύτερο να μαγειρεύετε στον αέρα. Μέσω του αέρα, η θερμότητα εξαπλώνεται γρηγορότερα, μειώνοντας τους χρόνους μαγειρέματος και συνεπώς τη χρήση.

Αν έχειτε το κακό συνήθειο να ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου πρέπει να αντισταθείτε και να σταματήσετε. Όταν η πόρτα του φούρνου ανοίγει συχνά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αφενός έχουμε διασπορά θερμότητας, αφετέρου ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται. Είναι καλύτερα λοιπόν να ανοίξετε την πόρτα μόνο όταν είναι έτοιμο το φαγητό. Πώς θα αποφύγετε το άνοιγμα του φούρνου; Χρησιμοποιήστε ένα χρονοδιακόπτη. Γνωρίζοντας τον ακριβή χρόνο μαγειρέματος θα χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μόνο για τα απολύτως απαραίτητα λεπτά.

Απενεργοποιήστε το φούρνο λίγα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Όταν απενεργοποιούμε τον φούρνο, η θερμότητα μέσα του συνεχίζει να κυκλοφορεί για αρκετά ακόμη λεπτά.

Επίσης, ένας καθαρός φούρνος είναι πιο αποτελεσματικός. Γνωρίζατε πως, εάν οι εσωτερικοί τοίχοι είναι βρώμικοι, με υπολείμματα φαγητού και λαδιού, η θερμότητα θα αυξηθεί πιο αργά, αυξάνοντας τους χρόνους μαγειρέματος;

Τέλος, για να αποφύγετε τη διασπορά θερμότητας και την επακόλουθη κατανάλωση ενέργειας, ελέγξτε τις φλάντζες του φούρνου διότι, αν έχουν φθαρεί μπορεί να καταναλώσουν σημαντική ενέργεια.

SHARE