Οι παλιοί έλεγαν ότι ο καφές θέλει τέχνη και είχαν δίκιο.
Αυτό ισχύει για κάθε είδους καφέ, ακόμη και για τον εσπρέσο. Και μπορεί οι μηχανές με κάψουλες να έχουν γίνει ανάρπαστες καθώς φτιάχνεις το εσπρεσάκι σου στο λεπτό,ωστόσο, οι πραγματικοί coffee lovers προτιμούν τον πιο δύσκολο και παραδοσιακό τρόπο.
Διαλέγουν κόκκους καφέ, καβουρδισμένους και αλεσμένους (ή και όχι), νερό, θερμοκρασία και κάνουν το τελετουργικό τους.
Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη πιο πολύπλοκα για τους φαν του εσπρέσο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε καφέ εσπρέσο μπορεί να μην είναι και ο σωστός.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα «Systematically Improving Espresso: Insights from Mathematical Modeling and Experiment», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Matter, ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και την Ελβετία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κλειδί για σταθερά αποτελέσματα στην παρασκευή του καφέ (λιγότερο κόστος και σπατάλη) εξαρτάται από κάποιες μεταβλητές.