Justin Bieber και Hailey Baldwin
Justin Bieber και Hailey Baldwin/Φωτογραφία: ΑP images
01|06|2022 07:30
SHARE
SITUATIONSHIP

Situationship: Όταν βγαίνεις μαζί του καιρό αλλά δεν ξέρεις «που πάει» -Κι όμως, έχει όνομα


Situationship είναι η ερωτική, αλλά και ακαθόριστη σχέση μεταξύ δύο ατόμων που θα μπορούσε να παραπέμπει και σε δεσμό, δεν διαθέτει όμως ειλικρίνεια και επικοινωνία.

Πάμε να αναλύσουμε και να περιγράψουμε τι κάνουμε όταν έχουμε μπλέξει σε μια τέτοια συνθήκη, έχουμε αρχίσει να μην περνάμε και πολύ καλά, αλλά δεν ξέρουμε και τι μας φταίει.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Έχεις βγει ένα tinder date, μια φίλη σου γνώρισε κάποιον που πιστεύει ότι θα ταιριάζατε ή γνώρισες κάποιον στα social media. Βγαίνεις το πρώτο ραντεβού, διαπιστώνεις μια ωραία χημεία, ξυπνάς έξι μήνες μετά και νιώθεις ότι είσαι ακόμα σε συνθήκη dating, ενώ ξημεροβραδιάζεστε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Θέλεις να κάνεις μια συζήτηση σχετικά αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις, οπότε την αναβάλεις συνεχώς. Πώς όμως να κάνεις κουβέντα σχετικά με το ποιοι είμαστε και το που πάμε όταν δεν παίρνεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα; Είναι situationship με σφραγίδα και συμβολαιογραφική πράξη.

Πώς σε επηρεάζει;

Αν στην προηγούμενη παράγραφο αναγνώρισες τον εαυτό σου, είναι πολύ πιθανό να μην είσαι στα καλύτερα σου. Η ψυχολογία μας είναι κακή όταν δεν νιώθουμε τη στοιχειώδη ασφάλεια να εκφραστούμε, πόσο μάλλον στην ίδια μας τη σχέση. Η αβεβαιότητα, τα mixed signals σου έχουν κάνει τα νεύρα κρόσσια και είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η βασική επίπτωση του situationship είναι ότι δεν σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου και ξαφνικά κάνεις πράγματα που δεν σε γεμίζουν πλήρως, ωστόσο δεν είσαι σε mood να πεις και όχι.

Σε ένα situationship, δεν έχεις γνωριστεί σε βάθος με τον άλλον, κυρίως γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός που εξυπηρετεί. Οι προβληματισμοί ή οι κακές στιγμές σε κάποιον που δεν σε ξέρει δεν είναι εμφανείς με αποτέλεσμα να κλείνεσαι κι άλλο στον εαυτό σου. 

Πώς να το διαχειριστείς;

Αναλώνεσαι σε σενάρια, νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει και ειλικρινά που θα πάει όλο αυτό; Η συζήτηση είναι η λύση! Δυο ερωτήσεις όλες κι όλες θα κάνεις, μην προετοιμαστείς για μονόλογο 30 λεπτών, δεν θα σε βγάλει κάπου. Πριν φτάσουμε στα ερωτήματα που θέλεις να θέσεις, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας δούμε σφαιρικά την κατάσταση. Λέγεται situationship και όχι relationship, γιατί πολύ απλά είναι μια ευχάριστη κατάσταση η οποία εξυπηρετεί και καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, σεξ, παρέα και χαζοκουβέντα. Όταν ξεκίνησε, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνες, τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει. Οι ερωτήσεις που θα κάνεις σχετίζονται με το τι θες από τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου: α) θες να διατηρήσεις αυτό το χαλαρό κλίμα ή β) θες η κατάσταση να περάσει σε επόμενο επίπεδο και να γίνει πιο σίγουρη και αποκλειστική;

H Gen Z μας συστήνει μια νέα μορφή σχέσης, την «situationship»
Φωτογραφία: Josh Willink/Pexels

Επομένως έχει έρθει η ώρα του DTR (define the relationship talk), θα τα βάλετε κάτω και θα ρωτήσεις α) Βγαίνουμε και με άλλα άτομα ή β) Θέλεις να δοκιμάσουμε να είμαστε μαζί; Πριν το αναρωτηθείς, όχι δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή γι’ αυτήν την συζήτηση ούτε και χρειάζεται να περιμένεις για κάποια αφορμή. Αναγνώρισε την συνθήκη ως αυτή που είναι, σκέψου αν σε εξυπηρετεί, αν είναι κάτι υγιές το οποίο μπορεί να συνεχιστεί και προχώρησε στις ερωτήσεις. Bonus ερώτηση που μπορείς να κάνεις ανάλογα με την περίσταση, είναι αν υπάρχουν συναισθήματα. Ντροπή δεν είναι αλλά ενώ όλοι τα έχουμε, επιμένουμε και τα καταπιέζουμε. Μόλις τα όποια συναισθήματα βγουν στην επιφάνεια, όλα γίνονται ευκολότερα. Η επικοινωνία είναι αυτή που θα σε βγάλει από την δύσκολη θέση.

Πότε σε εξυπηρετεί να επενδύσεις σε μια τέτοια κατάσταση;

Πολλές φορές συναισθηματικά είμαστε σε ένα μούδιασμα, σεξουαλικά σε ένα τέλμα και ως δια μαγείας βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα με τα οποία μπορούμε να περάσουμε όμορφα. Τα συναισθήματα τα αφήνουμε απέξω και εστιάζουμε στην σεξουαλική ευχαρίστηση, χαλαρώνουμε και ανταποκρινόμαστε στην ρουτίνα μας καλύτερα. Disclaimer, το συχνό σεξ δεν μας κάνει πιο παραγωγικούς, ούτε είναι καθοριστικός παράγοντας, τα στερεότυπα αυτά ανήκουν πίσω στο 2000. Επιπλέον, η σχέση δεν είναι το παν, δεν είναι απαραίτητο να είναι ο στόχος σου, όποτε απόλαυσε τις νέες γνωριμίες γιατί στην τελική θα γίνουν ωραίες ιστορίες για τις φίλες σου. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σου γιατί να μην δοκιμάσεις να βάλεις στην καθημερινότητα σου ένα άτομο, που δεν θα χρειαστεί να επενδύσεις άπειρο χρόνο και συναισθηματική ενέργεια;

Πώς βάζεις τέλος;

Το situationship έκανε τον κύκλο του, δεν σε καλύπτει πλέον και ήρθε η ώρα να το σταματήσεις. Ακόμη και απλές φαινομενικά σχέσεις που περιστρέφονται γύρω από το σεξ μπορούν να γίνουν τοξικές. Οι προσδοκίες μας, οι απαιτήσεις μας -παράλογες και μη- βάζουν πολλά εμπόδια στα ερωτικά μας. Η συνέχεια ή μη μιας κατάστασης δεν βασίζεται στις συμβουλές που θα μας δώσουν οι φιλοι μας ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες αλλά σε εμάς που την ζούμε. Το σημαντικότερο σε μια σχέση είναι η τοποθέτηση ορίων. Όσο ωραία και αν περνάμε, αν υπάρχει κάτι που μας απασχολεί το αναγνωρίζουμε και το θέτουμε προς συζήτηση. Σκέψεις όπως τι θα σκεφτεί, τι θα νομίζει ή τι θα απαντήσει είναι περιττές και με ειλικρίνεια και χαμόγελο ανακοινώνουμε ότι πάμε παρακάτω.

Ανακεφαλαιώνοντας, ένα situationship δεν είναι καλό ή κακό, έχει να κάνει με τα θέλω σου αλλά και τον σωστό χειρισμό. Ρωτώντας πας στην πόλη και ρωτώντας μαθαίνεις τι γίνεται σε κάθε κατάσταση. Τα situationships όπως και κάθε άλλη σχέση, θέλει τον χρόνο της, δεν θα μεταμορφωθεί εν μια νυκτί σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου, ότι και αν είναι αυτό.

Σε όποια πλαίσια και αν επιλέγουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους, πρέπει να θυμόμαστε ότι απέναντι μας έχουμε ανθρώπους με τα δικά τους “κουτάκια”, τις δικές τους απαιτήσεις και την δική τους οπτική για τα πράγματα. Ψυχραιμία και καλό dating, ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει!

SHARE