Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
17|12|2023 09:11
SHARE
ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Γυναίκα 116 ετών μοιράζεται μυστικά μακροζωίας -Τι τρώει, τι συμβουλές δίνει


H γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας.

Η Maria Branyas Morera έκλεισε τα 116 στις 4 Μαρτίου και αυτή τη στιγμή κρατά το ρεκόρ Guinness ως η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, η οικογένειά της μετακόμισε στην Καταλονία όταν ήταν ακόμα παιδί και τώρα ζει στο γηροκομείο Residència Santa María del Tura στο Olot της Καταλονίας.

Η 116χρονη γυναίκα έχει ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και πιο πρόσφατα την πανδημία COVID. Μάλιστα, είναι και η γηραιότερη επιζήσασα του κορωνοϊού, αφού βρέθηκε θετική στον ιό τον Μάιο του 2020, αλλά τον ξεπέρασε.

Δεν έχει πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας της και έχει γίνει case study για γιατρούς και ερευνητές ανά τον κόσμο. Ο Manel Esteller, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λευχαιμίας Josep Carreras και καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ABC πως «είναι καταπληκτική».

Γυναίκα 116 ετών μοιράζεται μυστικά μακροζωίας -Τι τρώει, τι συμβουλεύει τους νέους

Σε συνεργασία με άλλους Ισπανούς επιστήμονες, ο Esteller συνέλεξε δείγματα DNA από τη Morera για να ανακαλύψει περισσότερα για τη μακρά ζωή της.

«Θυμάται με εντυπωσιακή διαύγεια στιγμές της από την ηλικία των τεσσάρων ετών και δεν παρουσιάζει καμία καρδιαγγειακή νόσο, πάθηση ιδιαίτερα κοινή στους ηλικιωμένους», σημειώνει ο Esteller. «Το μόνο πράγμα που έχει είναι προβλήματα κινητικότητας και ακοής».

Καθώς είναι η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας, με την ίδια να δίνει απαντήσεις μέσω αναρτήσεων της στο X, πρώην Twitter.

«Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν τι δίαιτα ακολουθώ για να ζήσω τόσα χρόνια. Πάντα έτρωγα λίγο από όλα και ποτέ δεν ακολούθησα κάποια συγκεκριμένη δίαιτα. Δεν έχω υποφέρει από καμία ασθένεια ούτε έχω περάσει από χειρουργείο. Νομίζω ότι η μακροζωία έχει να κάνει και με το να είσαι τυχερός. Τύχη και καλή γενετική».

Βέβαια, αυτό το post στο X συνόδευε και μια φωτογραφία με τη διατροφική πυραμίδα.

Η Morera μιλά συχνά για τη διατροφή της στον λογαριασμό της στο X και, σε μια σειρά από αναρτήσεις, η 116χρονη γυναίκα έχει αποκαλύψει ότι τρώει φυσικό γιαούρτι κάθε μέρα, καθώς είναι μια «τροφή με άπειρο αριθμό θετικών ιδιοτήτων για το σώμα». Επίσης, διατηρεί τις μερίδες της μικρές.

Όπως διαβάζουμε στο BestLife, σύμφωνα με τη Morera, ένα μυστικό για να ζήσετε αρκετά χρόνια είναι να ζήσετε μια ζωή γεμάτη «τάξη, ηρεμία, καλή σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους, επαφή με τη φύση, συναισθηματική σταθερότητα, χωρίς ανησυχίες, χωρίς τύψεις, πολλή θετικότητα και μένοντας μακριά από τοξικούς ανθρώπους».

SHARE