fbpx H βιταμίνη που πήρα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη και συνεχίζω να παίρνω χρόνια μετά | BOVARY
Γυναίκα στον ήλιο
Φωτογραφία: Shutterstock
SHARE
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

H βιταμίνη που πήρα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη και συνεχίζω να παίρνω χρόνια μετά


«Τίνα μου συγχαρητήρια, υπέροχα νέα, ξεκινάς με βιταμίνη D3fix της UniPharma, μετά το φαγητό και τα υπόλοιπα τα λέμε σε μία εβδομάδα περίπου, από κοντά, στο ιατρείο μου».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του γυναικολόγου μου, όταν τον κάλεσα να τον ενημερώσω ότι η χοριακή μου εξέταση ήταν 842. Νομίζω, αυτό τον αριθμό δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου, ούτε και την ημερομηνία που τον έλαβα, από το μικροβιολογικό. 9 Νοεμβρίου 2018, η ημερομηνία που πήρα στα χέρια μου τη θετική μου χοριακή, η οποία μάλιστα ήταν αρκετά υψηλή και ήταν λογικό, αφού οι σάκοι δεν ήταν ένας, αλλά δύο.
Όπως μου είχε επισημάνει ο μαιευτήρας μου, κάθε γυναίκα μπαίνει στο μαιευτήριο ως γυναίκα και βγαίνει μητέρα. Ενας νέος, υπέροχος, απρόβλεπτος και “όμορφα κουραστικός” ρόλος κάνει ντεμπούτο στην καθημερινότητα.

Από την πρώτη μέρα που έμαθα για την εγκυμοσύνη μου, μέχρι σήμερα, μία βιταμίνη συνοδεύει κάθε μου γεύμα. Η βιταμίνη D, την οποία -όπως με ενημέρωσε ο γιατρός μου- πλέον δεν προσλαμβάνουμε από τον ήλιο, παρότι στη χώρα μας τον έχουμε σχεδόν καθημερινά. Τα κύρια αίτια που οδηγούν σε έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι, η μη έκθεση στον ήλιο, η χρήση αντηλιακού, το χρώμα της επιδερμίδας, η λήψη σκευασμάτων που αλληλεπιδρούν με την απορρόφηση της βιταμίνης D (κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά), η παχυσαρκία, σύνδρομα δυσαπορρόφησης ( π.χ. Νόσος Crohn, κοιλιοκάκη, Νόσος Whipple κτλ).

Η βιταμίνη D, συντίθενται στον οργανισμό μας, κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο αλλά και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Παρά το γεγονός ότι ο κάθε οργανισμός μπορεί να παράξει βιταμίνη D3, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ανεπαρκής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, έχει ως αποτέλεσμα την ένδεια βιταμίνης D3, η οποία πρέπει να ληφθεί αναγκαστικά μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων, καθώς ο ρόλος της στην διατήρηση του οργανισμού σε καλή κατάσταση είναι σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η βιταμίνη D3 είναι η πρώτη βιταμίνη που συστήνουν την πρόληψή της, οι γυναικολόγοι, όταν ξεκινάει η εγκυμοσύνη και αργότερα, αν χρειαστεί προσθέτουν σίδηρο, μαγνήσιο.

Η βιταμίνη D έχει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου και του φωσφόρου και κατά συνέπεια, στη διατήρηση της υγείας των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη D3 εμπλέκεται στο μεταβολισμό των ιστών και η παρουσία της σε επαρκείς ποσότητες, είναι ουσιώδης για την διαφοροποίηση των κυττάρων και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των μεμβρανών, καθώς και για τη λειτουργία διαφόρων οργάνων όπως το δέρμα, οι μυς, το πάγκρεας, τα νεύρα, ο παραθυρεοειδής αδένας και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες που τονίζουν την αναγκαιότητα της βιταμίνης D στην υγεία του οργανισμού, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις του αναπνευστικού και προλαμβάνει άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας και υπέρταση.

Μία απλή εξέταση αίματος βιταμίνης D, μπορεί να δείξει σε κάθε άνθρωπο αν είναι αναγκαία η πρόσληψη, ωστόσο προσωπικά, από την πρώτη ημέρα που έμεινα έγκυος, μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει να την προσλαμβάνω, καθημερινά, λίγο πριν τελειώσω το μεσημεριανό μου γεύμα. Αυτό ήταν κάτι που μου πρότεινε ο δικό μου γυναικολόγος, του οποίου τις συμβουλές ακολουθώ κατά γράμμα.

Η βιταμίνη D3 της UniPharma είναι η δική μου καθημερινή επιλογή και είναι η βιταμίνη που θα παίρνω για πολλά χρόνια ακόμη.

Μη χάνετε στιγμή, κάντε κι εσείς το καλύτερο για την υγεία σας και επενδύστε σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Στις μέρες μας είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη.

SHARE