καρκίνος του μαστού
Φωτογραφία: Shutterstock
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Μια χειρούργος που πέρασε δύο φορές καρκίνο του μαστού δείχνει στις γυναίκες πώς να κάνουν μόνες τους ψηλάφηση


Εσύ πότε έλεγξες τελευταία φορά το στήθος σου για σημάδια καρκίνου;

Η χειρούργος Liz O'Riordan ειδικευόταν στον καρκίνο του μαστού και δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί στην ίδια. Μέχρι που στα 40 της είδε έναν όγκο στον αριστερό της μαστό, στον καθρέφτη, καθώς ετοιμαζόταν.

Η εξέταση έδειξε ότι ο όγκος ήταν μεγάλος. Έκανε χημειοθεραπεία και μαστεκτομή. Όμως, ο καρκίνος επέστρεψε στο ίδιο σημείο, έτσι έκανε κι άλλα χειρουργεία και θεραπείες.

Τώρα είναι καλά, όμως ο καρκίνος την άλλαξε, σωματικά και ψυχικά. Αφαίρεσε τις ωοθήκες τις, ενώ σταμάτησε τη δουλειά λόγω της ακινησίας στο χέρι της.

Η ίδια αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, αν έλεγχε το στήθος της πιο συχνά όπως πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες.

Η συχνή εξέταση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τις έρευνες, όπως αναφέρει η ίδια στη Daily Mail, οι λιγότερες από τις μισές γυναίκες ελέγχουν το στήθος τους με συνέπεια.

Το μήνυμα των γιατρών στις γυναίκες είναι να εξετάζουν τον εαυτό τους. Έτσι, η Liz O'Riordan αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά από βίντεο στα social media δείχνοντας σε άλλες γυναίκες πώς να το κάνουν μόνες τους.

Προτείνει η ψηλάφηση να γίνεται μία φορά τον μήνα, στη μέση της περιόδου.

Πρώτα από όλα, βγάλε τη μπλούζα σου και κοίτα στον καθρέφτη. Σήκωσε το στήθος σου ώστε να δεις από κάτω.

Ύστερα, με τα χέρια σου χαλαρά, γύρνα από τη μία και στη συνέχεια από την άλλη. Κοίταξε για ορατούς όγκους που φαίνονται κάτω από το δέρμα. Κοίταξε, ακόμη, για ζαρώματα στο δέρμα. Η ίδια παρομοιάζει τη διαδικασία με ένα σφουγγάρι που διπλώνεται και πιέζεται.

Το επόμενο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου. Στη συνέχεια, βάλε τα χέρια σου στους γοφούς και πίεσε προς τη μέση σου για να τεντώσεις τους μύες του στήθους. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει κάποιον όγκο που δεν θα έβλεπες αλλιώς.

Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις αυτή τη διαδικασία είναι να είναι ξαπλωμένη και όχι όρθια. Όχι εντελώς ξαπλωμένη πίσω αλλά σε ανάκληση και αυτό γιατί το στήθος απλώνεται, κάνοντάς το πιο εύκολο στην αίσθηση.

Μην ξεχάσεις να εξετάσεις όλη την επιφάνεια του στήθους -από κάτω από τη μασχάλη μέχρι κάτω στην στρογγυλή άκρη του. Κάνε μικρούς κύκλους από κάτω μέχρι πάνω στη θηλή, πιέζοντας και αφήνοντας.

Χρησιμοποίησε το κάτω μέρος των δακτύλων σου, κρατώντας τα μαζί κολλημένα. Ακόμη, μην ξεχνάς να τσεκάρεις κάτω από τις μασχάλες, όπου μπορεί να βρεις καρκινογόνους λεμφαδένες, που είναι μεγαλύτεροι, σαν βόλοι.

Το τρικ είναι να ξεκουράσεις το χέρι στον άλλο ώμο και με το ελεύθερο χέρι να πιάσεις τη μασχάλη σου πιέζοντας δυνατά προς τα πάνω και στη συνέχεια προς τα κάτω.

Η χειρούργος, τέλος, συμβουλεύει γυναίκες που πέρασαν καρκίνο και έκαναν μαστεκτομή, όπως και η ίδια, να συνεχίζουν να τσεκάρουν μόνες τους το στήθος τους και φυσικά να συμβουλεύονται συχνά τον γιατρό τους.

SHARE