Το μικροσκοπικό σπίτι της ΙΚΕΑ
Το μικροσκοπικό σπίτι της ΙΚΕΑ/Φωτογραφία: Josiah & Steph Photography
ΤΙΝΥ ΗΟΜΕ

Η IKEA έφτιαξε το πρώτο της μικροσκοπικό βιώσιμο σπίτι και μπορείς να το πας όπου θες


Ηταν θέμα χρόνου η πολυεθνική εταιρία IKEA να κατασκευάσει το δικό της σπίτι.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και την οικονομική δαπάνη, εξοπλίζοντας τα σπίτια τους με τη βιώσιμη τεχνολογία, με αποτέλεσμα η άνθιση της βιώσιμης ανάπτυξης να αποτελεί πλέον κινητήρια δύναμη στα νέα επίπεδα της αρχιτεκτονικής καινοτομίας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της IKEA, το μικροσκοπικό «πράσινο» σπίτι με τροχούς, το οποίο είναι 17 τ.μ., ήταν αποτέλεσμα αυτής της ώθησης που υπάρχει προς τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Η εταιρεία Escape Homes, που ασχολείται με κατασκευές μικροσκοπικών σπιτιών στο Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ, συνεργάστηκε με την IKEA για τη δημιουργία του Tiny Home Project της πολυεθνικής εταιρείας.

Το κουκλίστικο σπίτι είναι εξ’ ολοκλήρου εξοπλισμένο και διακοσμημένο από την ΙΚΕΑ που γνωρίζει ίσως καλύτερα απ’ οποιοδήποτε άλλον να προσφέρει οικονομικές λύσεις επίπλωσης, αλλά και διακόσμησης για κάθε σπίτι.

Το «πράσινο» σπίτι 17 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο και τοποθέτησε πάνω σε τροχούς, είναι εντυπωσιακό και το πιο σημαντικό φιλικό προς το περιβάλλον. Αλλωστε είναι γνωστή η δέσμευση της εταιρίας να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Γι’ αυτό εξάλλου υιοθετεί διαδικασίες παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πρώτες ύλες, το ξύλο που χρησιμοποιεί προέρχεται από βιώσιμες πηγές και φωτίζει μόνο με λαμπτήρες led.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Josiah & Steph Photography

Το μικροσκοπικό σπίτι της ΙΚΕΑ είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση του Escape’s Vista Boho XL και η τιμή του ξεκινά από 47.550 δολάρια. Το κουκλίστικο σπίτι τροφοδοτείται με ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή του.

Josiah & Steph Photography

Η χρήση φυσικών πρώτων υλών και υλικών που αποτελούν προϊόν ανακύκλωσης αποτέλεσε προτεραιότητα για την IKEA, θέλοντας να δημιουργήσει ένα σπιτικό με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σκοπός της ΙΚΕΑ για την ιδέα του «The Ikea Tiny Home Project» ήταν να εμπνεύσει τους καταναλωτές να φέρουν τη βιωσιμότητα στη ζωή τους. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ της οροφής, η τουαλέτα κομποστοποίησης καθώς και το σύστημα θέρμανσης νερού, καθιστούν το μικροσκοπικό σπίτι της IKEA ένα αυτόνομο τροχόσπιτο.

Josiah & Steph Photography
Josiah & Steph Photography

Το μικροσκοπικό σπίτι έχει υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο, τα οποία βρίσκονται όλα σε ένα επίπεδο.

Josiah & Steph Photography

Το Ikea Tiny Home Project δημιουργήθηκε με σκοπό να γιορτάσει το κίνημα του μικροσκοπικού σπιτιού και να εμπνεύσει τον κόσμο να ζήσει πιο βιώσιμα.

Josiah & Steph Photography
Josiah & Steph Photography
SHARE