γυναίκες με γαλάζια εσώρουχα
Φωτογραφία: Skims
14|06|2022 10:35
SHARE
BODY IMAGE

Η απόλυτη σχετικότητα του ιδανικού σωματότυπου ανά τους αιώνες


Η εξωτερική εμφάνιση μετράει. Θα ήταν αφελές αλλά και άδικο να υποστηρίζει κανείς σήμερα το αντίθετο.

Η εμφάνισή μας είναι κομμάτι του εαυτού μας, ο τρόπος με τον οποίο «συστηνόμαστε» στον κόσμο και ένας καμβάς που μπορούμε να διαμορφώσουμε έτσι ώστε να αντανακλά την προσωπικότητά μας.

Είναι μεν η επιφάνεια, είναι η πρώτη εντύπωση, αλλά δεν παύει να έχει σημασία και να αντανακλά την αισθητική μας, το που βρισκόμαστε (με την ευρύτερη έννοια) και το πώς βλέπουμε τον κόσμο.

Και φυσικά, επηρεάζεται βαθύτατα από τα πρότυπα της εκάστοτε εποχής.

Επί αυτής της βάσης ξεκινά το 7λεπτο αφιερωματικό βίντεο του BBC σχετικά με την κοινωνική κατασκευή του ιδανικού σωματότυπου και των προτύπων ομορφιάς.

Ένας ιστορικός τέχνης με εξειδίκευση στα τατουάζ Matt Lodder, εξηγεί ότι στην πραγματικότητα, οι πρακτικές καλλωπισμού και οι επεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση χρονολογούνται πίσω στην αρχαιότητα.

Οι εκάστοτε πρακτικές και επεμβάσεις, επηρεάζονταν από τα πρότυπα ομορφιάς της κάθε εποχής.

Στη συνέχεια του βίντεο, μια συμπεριφορική ψυχολόγος και μία δημοσιογράφος, εξηγούν κατά πόσο οι αντιλήψεις για τη γυναικεία ομορφιά συνδέθηκαν διαχρονικά με τη γονιμότητα, αλλά και το κατά πόσο τα στερεότυπα ομορφιάς αλλάζουν ανά χρονολογία και ανά γεωγραφικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Καθώς το συγκεκριμένο βίντεο είναι μέρος μιας σειράς με αντίστοιχα reels πάνω στο ίδιο θέμα, δεν υπάρχει κάποιο «συμπέρασμα» ή τελική απάντηση -παρά μόνο το σχόλιο ότι, το ενδιαφέρον αξίζει να μετατοπίζεται πάντα στις συνθήκες που διαμορφώνουν τα πρότυπα των ιδανικών σωμάτων, παρά στα ίδια τα σώματα.

Δείτε το βίντεο.

SHARE