Τι να κάνετε για τα πόδια που μυρίζουν
Φωτογραφία: Shutterstock
24|02|2024 09:00
SHARE
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΟΣΜΕΣ

Κακή αναπνοή, δύσοσμα πόδια, ιδρωμένες μασχάλες -Οι ειδικοί εξηγούν που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται


Τι ορίζει τη μυρωδιά απαίσια; Είναι πάντα κάτι που προκαλεί μεγάλη αμηχανία αλλά η οσμή του σώματος - ένα ευαίσθητο και δυσάρεστο θέμα - μπορεί να συμβεί στον καθένα ανά πάσα στιγμή.

Κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό αν μόλις επιστρέψατε από το γυμναστήριο, φάγατε σουβλάκι με σκόρδο ή έχει καύσωνα. Οταν όμως οι καταστάσεις γίνονται προβληματικές, οι λύσεις είναι απαραίτητες.

Ο Dr. Joe Whittington, ένας γιατρός από την Καλιφόρνια, αποκάλυψε πρόσφατα τους 1,8 εκατομμύρια ακολούθους του στο TikTok πώς το μυστικό για τη δύσοσμία των πόδιων σε μαύρο τσάι για 20 λεπτά. Ο δρ Whittington ισχυρίζεται ότι οι τανίνες, γνωστές και ως ταννικό οξύ, που βρίσκονται στο τσάι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σκοτώνουν τα βακτήρια και μειώνουν τις βλαβερές οσμές.

Ωστόσο, όταν οι μυρωδιές μετατρέπονται σε πραγματικές βρωμιές, μπορούν να προκαλέσουν βαθιά αμηχανία και άγχος. Ακόμα και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να συμβεί. Να είστε ειλικρινείς, θα λέγατε ποτέ στον καλύτερό σας φίλο ή σε έναν νέο σύντροφο ότι μυρίζει; Η πραγματική αιτία θα μπορούσε να είναι ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα ή μια βαθύτερη έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής.

Ο Ron McCulloch, σύμβουλος ποδοχειρουργός και διευθυντής του The London Podiatry Centre, λέει στην Telegraph ότι τα ιδρωμένα πόδια είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα, και ενώ η καθαριότητα είναι σημαντική, το ζήτημα μπορεί να είναι πιο σύνθετο. «Τα πόδια σας φιλοξενούν περίπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι παράγουν υγρασία που είναι σχεδόν άοσμη», αποκαλύπτει.

«Ωστόσο, όταν ο ιδρώτας συναντά βακτήρια που ζουν στο δέρμα, κυρίως Staphylococcus epidermidis και Brevibacterium linens, τα βακτήρια αυτά τρέφονται με τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, διασπώντας τα. Τους αρέσουν ιδιαίτερα τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα, μετατρέποντάς τα σε δύσοσμες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των θειούχων ενώσεων που παράγουν αυτά τα κλασικά αρώματα των ποδιών που μυρίζουν. Έτσι, με λίγα λόγια, ο ιδρώτας δημιουργεί ένα τέλειο σημείο εστίασης για τα βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους αφήνουν πίσω τους μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση. Και αν κάποιος πάσχει από υπερβολική εφίδρωση ή έχει άλλες πιο σοβαρές παθήσεις, θα χρειαστεί ειδική βοήθεια».

Κακή αναπνοή

Γνωστή και ως δυσοσμία του στόματος, τείνει να εμφανίζεται όταν λόγω της κακής στοματικής υγιεινής δεν απομακρύνονται τα σωματίδια της τροφής από τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια ευδοκιμούν, προκαλώντας τη δημιουργία πλάκας (μια δύσοσμη, κολλώδης μεμβράνη) και, τελικά, πέτρας στα δόντια και κατά μήκος των ούλων.

Shutterstock

Άλλες αιτίες της κακοσμίας του στόματος είναι η τερηδόνα, η ξηροστομία (το σάλιο βοηθά φυσικά στον καθαρισμό του στόματος, οπότε όταν αυτό είναι ιδιαίτερα ξηρό, τα βακτήρια ευδοκιμούν) και οι παθήσεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, οι οποίες είναι μολύνσεις των ούλων και μπορούν να οδηγήσουν σε κακοσμία που προκαλείται από υπερβολικά πολλά βακτήρια και νεκρά κύτταρα.

Ορισμένες τροφές, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και διάφορα μπαχαρικά, μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή κακοσμία του στόματος, ενώ οι δίαιτες με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες οδηγούν σε υψηλά επίπεδα κετονών - η χημική ουσία του ήπατος που διασπά τα λίπη - στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σκωρίαση του στόματος.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Η κορυφαία οδοντίατρος Dr Rhona Eskander συνιστά τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της υγείας των δοντιών και των ούλων, καθώς και έναν επαγγελματικό βαθύ καθαρισμό για την απομάκρυνση των βακτηρίων και της πέτρας κάτω από τη γραμμή των ούλων, όπου δεν φτάνει το κανονικό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα.

Ιδρωμένες μασχάλες

Όλοι ιδρώνουμε, αλλά τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν εμπλέκονται βακτήρια και διασπώνται σε κάτι που ονομάζεται θειοαλκοόλες. Αυτή είναι η πικάντικη ένωση που είναι αναγνωρίσιμη ως η μυρωδιά βοδινού στις ιδρωμένες μασχάλες. Φυσικά, το τακτικό πλύσιμο θα απομακρύνει αυτές τις οσμές, αλλά σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί πιο ειδική φροντίδα.

Shutterstock

Το στρες, το άγχος και ο ενθουσιασμός μπορούν επίσης να μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο, συν το ότι μπορεί να έχουμε ακόμη και γενετική προδιάθεση να ιδρώνουμε πολύ. Έτσι, αν ένας γονέας ίδρωνε περισσότερο, μπορεί να κληρονομήσετε το ίδιο χαρακτηριστικό.

Επιπλέον παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, ορισμένοι τύποι καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα, προκαλούν εφίδρωση. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, οι ορμονικές θεραπείες και ορισμένα αντιβιοτικά, μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση ως παρενέργεια.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Για την υπερβολική εφίδρωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενέσεις botox. Λειτουργούν μπλοκάροντας προσωρινά (για μερικούς μήνες) τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων. Ο Δρ Curry-Machado προσθέτει στην Telegraph: «Για σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστούν χειρουργικές επιλογές όπως η αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων, η συμπαθεκτομή [χειρουργική επέμβαση στα νεύρα] ή η θεραπεία με λέιζερ. Αυτές οι διαδικασίες προορίζονται συνήθως για άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες».

Δυσοσμία στα πόδια

Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα μέρη του σώματός μας. Και αν σκεφτείτε ότι είναι κλεισμένα σε κάλτσες και παπούτσια για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δεν είναι περίεργο που καταλήγουν μάλλον δύσοσμα. Αφήνοντας τα πόδια να αναπνέουν όποτε είναι δυνατόν και το τακτικό πλύσιμο, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, θα κρατήσει αυτή τη γνωστή άσχημη μυρωδιά μακριά.

Shutterstock

Ο Ron McCulloch αποκαλύπτει ότι η έντονη εφίδρωση των ποδιών μπορεί να προκαλείται από τους ίδιους ιατρικούς παράγοντες με την υπεριδρωσία της μασχάλης και μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με μπότοξ. Όσον αφορά την υγιεινή στο σπίτι, υποστηρίζει ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα νύχια και τα δάχτυλα των ποδιών, όπου μπορεί να εκδηλωθούν βακτήρια και μυκητιάσεις.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Ένα ποδόλουτρο με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιού ή ευκαλύπτου που καταπολεμά τα βακτήρια και προστίθεται στο νερό. Να κρατάτε πάντα τα νύχια των ποδιών κοντά και να στεγνώνετε καλά τα πόδια και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών - τα υγρά πόδια ενθαρρύνουν τα βακτήρια. Αλλάζετε τακτικά τις κάλτσες σας ή να έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό ζευγάρι, αν πρόκειται να περάσετε μια μεγάλη μέρα με κλειστά παπούτσια.

SHARE