βάφλα γλυκό

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε ένα γλυκό, σύμφωνα με διατροφολόγο

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε ζάχαρη ή κάποιο γλυκό; Η Αγιουρβέδα θα σας κάνει να πιστεύετε ότι το να ξεκινάτε τα γεύματά σας με με οποιοδήποτε γλυκό θεωρείται εντάξει. Ακόμη και στη Μέση Ανατολή, τα γλυκά όπως ο μπακλαβάς ή οι χουρμάδες θεωρούνται σύμβολο φιλοξενίας και γι' αυτό συνήθως απολαμβάνονται πριν από το κύριο γεύμα.

Όμως πώς τοποθετείται η επιστήμη πάνω σε αυτό το θέμα; «Όταν πρόκειται για την κατανάλωση ζάχαρης, ο χρόνος είναι κρίσιμος. Παράγοντες όπως η ώρα των γευμάτων, η σωματική δραστηριότητα και τα γενικά διατροφικά μοτίβα παίζουν μεγάλο ρόλο στον καθορισμό της καλύτερης ώρας για κατανάλωση ζάχαρης», λέει η Eshanka Wahi μιλώντας στην παριζιάνικη Vogue, γαστρονομική διατροφολόγος και προπονήτρια ολιστικής ευεξίας.

Πάρτε για παράδειγμα τα ζαχαρούχα πρωινά σας -τα σοκολατένια δημητριακά ή τα κρουασάν σοκολάτας μπορεί να σας φτιάξουν τη διάθεση και να σας δώσουν μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, αλλά θα αυξήσουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, καθώς δεν υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που να εξισορροπούν τα πράγματα. Η αυξημένη ευαισθησία του σώματος στους υδατάνθρακες μετά από μια ολονύκτια νηστεία είναι ένας άλλος λόγος για να αποφύγετε τη ζάχαρη πρώτα το πρωί. Επίσης ένα μεταμεσονύκτιο επιδόρπιο θα μπορούσε εύκολα να διαταράξει τον ύπνο σας για παρόμοιους λόγους.

 Φωτογραφία/Unsplash

Ωστόσο ο τρόπος που το σώμα σας χειρίζεται τη ζάχαρη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: το πόσο ευαίσθητοι είστε στην ινσουλίνη, πόσο δραστήριοι είστε και γενικώς τι άλλο καταναλώνετε μέσα στην ημέρα. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ομόφωνα ότι είναι καλύτερο να απολαμβάνετε τη ζάχαρη με μέτρο και με την προυπόθεση ότι είναι ένα μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος ή σνακ.

«Η κατανάλωση γλυκών ή ζαχαρούχων τροφών ή ποτών -ειδικά με άδειο στομάχι-, μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης ενέργειας», αποκαλύπτει ο Jashan Vij, Health & Weight-Loss Coach. Όμως αν καταναλώσουμε συνδυαστικά ζαχαρούχα τρόφιμα με πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπών τότε θα βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας περισσότερη ενέργεια και αποτρέποντας τις έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επομένως όταν έχετε επιθυμία για γλυκό καλύτερα να το συνδυάσετε με άλλα τρόφιμα που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Πότε είναι το σώμα σας πιο εξοπλισμένο για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη;

«Το σώμα μας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο μεταβολισμό των σακχάρων κατά την αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων και τη συνολική διατροφική πρόσληψη για να αποτρέψετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία», συνιστά η Eshanka.

Ωστόσο αν πρέπει να προσδιορίσουμε ποια ώρα είναι η κατάλληλη για την κατανάλωση ζάχαρης, σύμφωνα με τον Jashan είναι προτιμότερο να απολαύσουμε ένα γλυκό όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μεσημεριανό γεύμα.

Φωτογραφία/Unsplash

«Το σώμα μας έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται τα σάκχαρα όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν ο μεταβολισμός είναι συνήθως πιο ενεργός και η κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλότερη. Επιπλέον, ο συγχρονισμός της κατανάλωσης ζάχαρης γύρω από τις προπονήσεις ή τις περιόδους αυξημένης ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της μυϊκής αποκατάστασης», εξηγεί ο Jashan.

Συνοψίζοντας, η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσετε ζάχαρη είναι νωρίτερα μέσα στην ημέρα και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά. «Είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεστε τοσό το αίσθημα της πείνας όσο και του κορεσμού ώστε να καταναλώνετε σάκχαρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής», καταλήγει ο Jashan.