Καρδιολόγος αποκαλύπτει ποιο πρωινό δεν πρέπει να τρώμε

Καρδιολόγος αποκαλύπτει ποιο πρωινό δεν πρέπει να τρώμε -Καταρρίπτει έναν μύθο, δεν είναι τόσο υγιεινό τελικά

Ένας καρδιολόγος έχει προκαλέσει αίσθηση στο TikTok επειδή ισχυρίζεται ότι το πλιγούρι βρώμης δεν έχει «καμία θρεπτική αξία» και «είναι απλώς προπαγάνδα».

Ο Δρ Jack Wolfson, ο οποίος έχει το ιατρείο του στην Αριζόνα και χρησιμοποιεί το όνομα Natural Heart Doctor στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευσε ένα βίντεο νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με το γιατί δεν συνιστά ποτέ το πλιγούρι βρώμης για πρωινό.

«Ως καρδιολόγος, δεν συνιστώ ποτέ να τρώμε πλιγούρι βρώμης, σίγουρα όχι κάθε μέρα, όπως κάνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι», είπε στους 448.000 ακολούθους του. «Οι πρόγονοί μας δεν έτρωγαν πλιγούρι βρώμης. Ούτε και εσείς θα έπρεπε να το κάνετε».

Ο Δρ Wolfson συνέχισε λέγοντας ότι το πλιγούρι βρώμης δεν έχει «καμία θρεπτική αξία» και «περιέχει πολλά αντιθρεπτικά συστατικά», χωρίς ωστόσο να δίνει παραδείγματα. Αντ' αυτού, προέτρεψε τους τηλεθεατές να επιλέγουν αυγά στο πρωινό αντί για βρώμη.

Ωστόσο, το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αρκετά μέταλλα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προφυλάσσουν από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης.

Η DailyMail.com επικοινώνησε με την ομάδα του Dr Wolfson, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

«Υπήρξε πολλή προπαγάνδα όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με τα οφέλη που έχει το πλιγούρι βρώμης και νομίζω ότι όλα αυτά προέρχονται πραγματικά μόνο από την υποστήριξη της βιομηχανίας των δημητριακών σχετικά με την προώθησή μας να τρώμε πλιγούρι βρώμης αντί για αυγά», δήλωσε ο Δρ Wolfson.

Ο Δρ Wolfson είπε συγκεκριμένα ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε αυγά αντί για βρώμη. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β5, Β12, D και Ε, καθώς και σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και η πρωτεΐνη.

«Ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα λίπη, τις πρωτεΐνες, που χρειάζεται ένας άνθρωπος. Δεν μπορείτε να μεγαλώσετε έναν υγιή άνθρωπο με πλιγούρι βρώμης», συνέχισε ο Δρ Wolfson.

Ωστόσο, οι ειδικοί που τον επικρίνουν δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πρέπει να επιλέξει κανείς μεταξύ αυγών και βρώμης.

Ο Dr. Siyab Panhwar, καρδιολόγος στο NYU Langone στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε μια απάντηση στο βίντεο του Dr. Wolfson τη Δευτέρα με μια λεζάντα που προέτρεπε τους χρήστες να μην «ακούνε τους εναλλακτικούς επηρεαστές της υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμβουλές υγείας».

Το βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 4,6 εκατομμύρια προβολές, δέχτηκε αντιδράσεις από πολλούς γιατρούς και διαιτολόγους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Δρ Wolfson διαδίδει παραπληροφόρηση και αγνοεί τα οφέλη του σημαντικού αυτού δημητριακού για την υγεία.

Μια έρευνα στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά της βρώμης μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι φυτικές ίνες, επίσης, βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης έχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τις γυναίκες και το 10% για τους άνδρες.

Αυτές οι φυτικές ίνες είναι επίσης χορταστικές, γεγονός που προάγει την απώλεια βάρους, επειδή δεν χρειάζονται τόσες πολλές θερμίδες για να έρθει ο κορεσμός. «Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση βρώμης», δήλωσε τέλος ο Dr Panhwar.