Βρετανή εμβολιάστηκε
Φωτογραφία: AP Images
08|12|2020 10:55
SHARE
COVID-19 -ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

90χρονη Βρετανή ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό


Μια 90χρονη γυναίκα από τη Βρετανία, η Μάργκαρετ Κίναν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

Η Μάργκαρετ Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 ώρα Ελλάδος.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech άρχισαν σήμερα στη Βρετανία. Είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε να εμβολιάζει τον γενικό πληθυσμό της.

Η Mάργκαρετ Κίναν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται. Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε.

AP Images

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων.

ΑP Images

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται την Τρίτη επίσης στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.

SHARE