Γατάκια
Οδηγίες για να είμαστε εντάξει στους μικρούς μας φίλους/Φωτογραφία: Shutterstock
25|03|2020 10:40
SHARE
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ

Ζώα συντροφιάς, αδεσποτάκια και πτηνά: Πώς θα βοηθήσουμε όλα τα ζωάκια αυτές τις δύσκολες ώρες


Ο πλανήτης δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό είναι χρέος μας να προστατέψουμε κάθε έμβια ζωή, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η βιολογική αλυσίδα θα συνεχίσει να υπάρχει. Η πανδημία του κορωνοϊού και το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων έχει ακόμα μια απρόβλεπτη συνέπεια: τα αδέσποτα ζωάκια που έμειναν ξαφνικά χωρίς φαγητό.

Ως γνωστό, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες φρόντιζαν τη σίτιση των τετράποδων που ζουν στον δρόμο, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις γειτονιές μιας και οι άνθρωποι κλεισμένοι στο σπίτι έχουν ξεχάσει τα μικρά τετράποδα.

Οπότε καλό θα ήταν, μιας και υπάρχουν πολύ φτηνές τροφές (μπορείτε να βρείτε κι ένα κιλό με ένα ευρώ σε σουπερμάρκετ ή σε κάποιο pet shop) να κάνετε κάποιες προμήθειες και να βάλετε ένα πιατάκι για τα αδέσποτα της περιοχής σας. Μην ξεχνάτε επίσης να τους βάζετε και νερό, γιατί κι αυτό είναι δύσκολο να το βρουν. Πέρα όμως από τους σκύλους και τις γάτες, πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και τα πτηνά που δεν μπορούν να τραφούν, οπότε θα ήταν καλό να μεριμνήσετε και γι’ αυτά. Να τρίψετε ας πούμε μια φέτα ψωμί σε μικρά κομμάτια και την αφήσετε σε κάποιο σημείο ανοιχτό, να πετάξετε λίγο στάρι ή ακόμα και κελαήδινη.

Pexel's

Το Ρetοπωλείο (Κάρπου 23, Νέος Κόσμος, 210 9015980, 6971552774) που εξυπηρετεί και με delivery συμβουλεύει: «Το σημαντικό είναι να μην κάνουμε τους ανθρώπους να μισήσουν τα ζώα, γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε να μην λερώνετε το περιβάλλον, όταν ταΐζετε τα αδέσποτα, και να τηρείτε τις συνθήκες υγιεινής. Τα ζώα να τα σιτίζετε με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς πιατάκια και αλουμινόχαρτα. Αν χρησιμοποιείτε τέτοια υλικά, φροντίστε μετά να τα μαζέψετε. Αν μαγειρεύετε μόνοι σας για τα ζωάκια της περιοχής σας, μην βάζετε στα φαγητά καθόλου μπαχαρικά και καρυκεύματα. Επίσης να θυμάστε ότι τα ζώα δεν τρώνε γλυκά και ζάχαρη. Εξίσου όμως πρέπει να φροντίζουμε και για τα δικά μας ζωάκια. Όταν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας, πρέπει να έχουμε μαζί πάντα κάτι για να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του. Είμαστε όλοι ταραγμένοι και αναστατωμένοι οπότε εμείς οι ιδιοκτήτες οικόσιτων πρέπει να μην ενοχλούμε και να δείχνουμε κατανόηση γι' αυτούς που δεν έχουν ζώα, ακόμα περισσότερο από πριν. Όταν βλέπετε ένα ζώο που δεν είναι καλά, το καλύτερο είναι να το μεταφέρετε σε κάποιον γιατρό αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, γιατί οι φιλοζωικές ειδικά αυτή τη στιγμή είναι υπεραπασχολημένες, και έχουν να μεριμνήσουν για πάρα πολλά θέματα. Επίσης μπορείτε να καλέσετε έναν κτηνίατρο, να του περιγράψετε τα συμπτώματα και ίσως μπορέσει να σας δώσει κάποιο φάρμακο που μπορείτε να το προμηθευτείτε από κάποιο φαρμακείο, ώστε να το δώσετε οι ίδιοι στο άρρωστο ζωάκι».

Πέρα όμως από αυτό και οι δημοτικές αρχές βοηθούν τους πολίτες σε αυτή την προσπάθεια. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για παράδειγμα έχει διανείμει σε ζωόφιλους ξηρά τροφή για να αναλάβουν οργανωμένα τη σίτιση των αδέσποτων, ενώ ο Δήμος Αθηναίων, έχει ειδικό τμήμα στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε, αν διαπιστώσετε ότι κάποια ζωάκια στην περιοχή σας είναι βαριά άρρωστα και χρειάζονται βοήθεια. Καλέστε λοιπόν στο 210 3239201-2 και ειδική μονάδα θα έρθει να παραλάβει το αδέσποτο για να το μεταφέρει σε κτηνίατρο. Φροντίστε μόνο να το έχετε βάλει σε ένα κουτί, ώστε να διευκολύνετε τα συνεργεία στη μεταφορά.

Pexel's

Πέρα όμως από τα αδέσποτα, είναι λυπηρό πως τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί και μια αύξηση οικόσιτων ζώων που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «τα ζώα συντροφιάς δεν μπορούν να διασπείρουν τον COVID-19». Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι τετράποδοι φίλοι μας μόνο αγάπη έχουν να προσφέρουν αυτές τις δύσκολες ώρες, οπότε είναι θλιβερό να παρατηρούνται ανάλογα περιστατικά. Μάλιστα θα περίμενε κανείς να δημιουργηθεί μια κίνηση υιοθεσιών αυτή την περίοδο, μιας και τα ζώα είναι αναμφίβολα η καλύτερη παρέα που μπορούμε να έχουμε και ταυτόχρονα αρκετά εξισορροπητικός παράγοντας της ψυχολογίας, όπως έχουν αποδείξει και σχετικές έρευνες.

Ταυτόχρονα η ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος) απευθυνόμενη σε όσους έχουν κατοικίδια ζώα τους καλεί να αποφεύγουν την επαφή του κατοικίδιου με άλλους ανθρώπους ή ζώα, να φροντίζουν για τη σχολαστική του καθαριότητα μετά από τη βόλτα και να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει κάποιος που θα το φροντίσει σε περίπτωση ασθένειας.

Επίσης όσοι έχετε κάποιο ζώο στο σπίτι, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι αυτές τις μέρες, έχει διαταραχθεί καθώς το πρόγραμμά του και έχει αρχίσει να εκδηλώνει ανησυχία. «Και τα ζώα έχουν ανάγκη από τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο, οπότε θα ήταν καλό να μην ασχολείστε μαζί τους περισσότερο από όσο συνηθίζατε. Δημιουργήστε τις συνθήκες να κοιμηθούν και ξεκουραστούν χωρίς ενοχλήσεις. Οι γάτες θέλουν την ησυχία τους, ο σκύλος έχει ανάγκη την επικοινωνία: να παίζετε μαζί του, να έχει ένα κόκκαλο να τρώει, να μιλάτε μαζί του, και να του αφιερώνετε περισσότερο χρόνο για να αισθάνεται ασφάλεια. Επίσης μην ξεχνάτε ότι η βόλτα δεν είναι απαραίτητη μόνο για την ανάγκη τους αλλά και για την αναπνοή τους», μας λένε τα κορίτσια του Petοπωλείου, που έχει ως μότο: «Δεν ζούμε μόνο εμείς με τα ζώα, ζούνε και εκείνα με εμάς».

Τέλος θυμίζουμε ότι για τα ζώα συντροφιάς υπάρχει πρόβλεψη στο έντυπο έκτακτης μετακίνησης ως εξής:

α. Για να πάτε στον κτηνίατρο, αφού κλείσετε ραντεβού όπως ίσχυε και τις προηγούμενες μέρες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα κτηνιατρεία, δηλώνετε ως λόγο μετακίνησης το 1 (Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία)

β. Για τη βόλτα του σκύλου σας και τη σίτιση αδέσποτων ζώων, το 6

Μπορείτε επίσης να έχετε ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ δήλωση όπου θα αναγράφονται τα εξής:

Όνομα/Επώνυμο

Διεύθυνση Κατοικίας

Ο λόγος της μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία/ώρα

Υπογραφή





SHARE