Φωτογραφία: Pexels/ Karolina Grabowska
Φωτογραφία: Pexels/ Karolina Grabowska
08|05|2024 12:21
SHARE
HEALTH DIARY

Πόσο ασφαλές είναι να κάνετε «κρακ» στον αυχένα και την πλάτη; Γιατρός δίνει την απάντηση


Το «κρακ» που όλοι κάνουμε στην πλάτη ή τον αυχένα, ώστε να ανακουφιστούμε από κάποιο πιάσιμο μπορεί να είναι ανακουφιστικό, αλλά είναι μια ασφαλής πρακτική;

«Όταν τεντώνετε ή χειρίζεστε τη σπονδυλική σας στήλη, με συστροφή ή κάμψη, η πίεση μέσα στην άρθρωση αλλάζει», δήλωσε στο Fox News Digital ο Δρ William Kemo, νευροχειρουργός στο Ινστιτούτο Σπονδυλικής Στήλης της Βιρτζίνια.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απελευθέρωση φυσαλίδων αερίου, οδηγώντας σε ήχο ρωγμών» κοινώς, τα χαρακτηριστικό «κρακ» που ακούμε.

Οι άνθρωποι συχνά κάνουν «κρακ» στην πλάτη ή στον αυχένα τους από συνήθεια ή για να ανακουφίσουν προσωρινά την ένταση και τη δυσκαμψία ωστόσο, το «ράγισμα» αυτό είναι το σκάσιμο μιας σφιχτής ή άκαμπτης άρθρωσης».

Φωτογραφία: Pexels/ Karolina Grabowska

Κάνετε «κρακ» στον αυχένα και την πλάτη σας; Οι επικίνδυνες επιπτώσεις

Ενώ στην πράξη απελευθερώνονται ενδορφίνες (χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά) για προσωρινή ανακούφιση, δεν αντιμετωπίζεται η πηγή της έντασης, σύμφωνα με την Tori Hartline, χειροπράκτη στο Sunlife Chiropractic στο Frisco του Τέξας.

Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τραυματισμό, προειδοποίησε. «Οι χειροπράκτες εκπαιδεύονται να αναζητούν περιορισμένες περιοχές στη σπονδυλική στήλη και να εκτελούν συγκεκριμένες προσαρμογές για να μειώσουν την ένταση και να βελτιώσουν το εύρος κίνησης» δήλωσε η Hartline.

Φωτογραφία: Pexels/ Karolina Grabowska

Αν κάνετε μόνοι σας «κρακ» στην πλάτης ή τον αυχένα σας μπορεί να υποφέρετε μελλοντικά από υπερκινητικότητα των αρθρώσεων, διαστρέμματα ή θλάσεις - και ακόμη και κάταγμα εάν ασκείται υπερβολική πίεση, σημείωσε η Hartline.

«Αυτή η απλή κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στους μύες και τους συνδέσμους που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας ενδεχομένως τραυματισμό ή επιδεινώνοντας υπάρχοντα προβλήματα».

Εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις που θα παρέχουν μακροπρόθεσμη ανακούφιση χωρίς να επιδεινώνουν πιθανά προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη, δήλωσε ο Kemo.

«Δεσμευτείτε σε μια καθημερινή ρουτίνα διατάσεων και ασχοληθείτε με βασικές μυϊκές ασκήσεις για να ενισχύσετε τους μυς που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη».

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Φωτογραφία: Pexels/Andrea Piacquadio

«Εξετάστε την καθημερινή σας ρουτίνα για να δείτε αν μπορεί να υπάρχουν επαναλαμβανόμενες καταστάσεις που σας αφήνουν να αισθάνεστε δύσκαμπτοι ή να βιώνετε ένταση / σφίξιμο», πρότεινε ο Kemo.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να καμπουριάζετε στην καρέκλα, να κρατάτε το κινητό σας και να κοιτάτε προς τα κάτω για παρατεταμένες περιόδους ή να κοιμάστε σε μια συγκεκριμένη θέση.

Η Hartline πρότεινε επίσης να δείτε έναν εξουσιοδοτημένο χειροπράκτη, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει τις «περιοχές περιορισμού» και να συνταγογραφήσει θεραπευτική άσκηση και διατάσεις για να σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

SHARE