Κρεμ μπρουλέ σοκολάτας
H συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο/Φωτογραφία: Shutterstock
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΚΑΚΟ

Σοκολατένια κρεμ μπρουλέ με καραμελωμένες μπανάνες -Η λαχταριστή εκδοχή του Γιάννη Λουκάκου


Ένα από τα πιο γλυκά που μετρούν εκατομμύρια φίλους σε όλον τον κόσμο είναι η κρεμ μπρουλέ.

Είναι ένα λαχταριστό επιδόρπιο, με φρέσκια, ελαφριά και διακριτική γεύση, για όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας. Δύσκολα μπορείς να αντισταθείς σε αυτό και αντικειμενικά αρέσει σε όλους. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο γλυκό που συνήθως σερβίρεται σε ατομικό μπολ. Αποτελείται από πλούσια και παχύρρευστη κρέμα, ενώ στο πάνω μέρος έχει μια τραγανιστή στρώση σκληρής καραμέλας, η οποία τη στιγμή της δοκιμής θρυμματίζεται μέσα στην κρέμα και απογειώνει τη γεύση.

Εμείς βρήκαμε την συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για σοκολατένια κρεμ μπρουλέ, η οποία είναι γευστικότατη και εύκολη: ιδανική για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της απόλαυσης. Συνοδεύεται από λαχταριστές καραμελωμένες μπανάνες και είναι ένα γλυκό που μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις στο σπίτι σου.

Τα υλικά της κρεμ μπρουλέ σοκολάτας δεν είναι πολλά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία για να φτιαχτεί και η αντίθεση ανάμεσα στην κρεμώδη υφή και την εύθρυπτη καραμέλα που την καλύπτει, την κάνει πολύ ενδιαφέρουσα.

Ας δούμε τα υλικά:

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γάλα
  • 85 γρ. ζάχαρη
  • 1 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. κάρδαμο
  • 95 γρ. κρόκους αυγών
  • 85 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • ζάχαρη, για την καραμέλα
  • 2 μπανάνες, κομμένες  σε λεπτές διαγώνιες φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη και το κάρδαμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού. Προαιρετικά, αφήνουμε το ζεστό μείγμα 1/2 ώρα στην άκρη ώστε η κρέμα να τραβήξει περισσότερο το άρωμα από το κάρδαμο.

Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσεκτικά, ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, για να αποφύγουμε το ψήσιμο των αυγών. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό μείγμα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Προσθέτουμε το αλάτι.

Σουρώνουμε σε σινουά ή σε ψιλή σήτα και ρίχνουμε την κρέμα σε πυρίμαχο σκεύος, γεμίζοντάς το κατά τα τρία τέταρτα. Τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C για 1-1.30 ώρα (μέχρι η επιφάνεια της κρέμας να αποκτήσει υφή ζελέ) και τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει η κρέμα.

Για την κρούστα καραμέλας, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας ομοιόμορφα με ζάχαρη, σχηματίζοντας έτσι ένα λεπτό στρώμα. Με φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα. 

Στρώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες μπανάνας και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την επιφάνειά τους με ζάχαρη, σχηματίζοντας έτσι ένα λεπτό στρώμα. Με φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα. Περιμένουμε 2 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να στερεοποιηθεί η καραμέλα και να γίνει τραγανή κρούστα.

Τη συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου





SHARE