fbpx Πίσω από κάθε λαμπερό χαμόγελο κρύβεται η σωστή στοματική υγιεινή -Τα 3 βήματα που θέτουν τις σωστές βάσεις για να το πετύχεις | BOVARY
μαμά και κόρη με λαμπερό χαμόγελο
Κάθε χαμόγελο μετράει
28|07|2020 10:10
SHARE
AIM

Πίσω από κάθε λαμπερό χαμόγελο κρύβεται η σωστή στοματική υγιεινή -Τα 3 βήματα που θέτουν τις σωστές βάσεις για να το πετύχεις


Τίποτα δε σου φτιάχνει περισσότερο τη διάθεση από ένα λαμπερό, χαρούμενο και όμορφο χαμόγελο. Ειλικρινές, που φτάνει μέχρι τα αυτιά, δίνει στην ημέρα σου νόημα και αισιόδοξη χροιά -από όποιον και αν προέρχεται! Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό -μικροί και μεγάλοι- να τηρούμε ευλαβικά κάθε κανόνα που σχετίζεται με την πολύτιμη υγεία των δοντιών, ξεκινώντας από το σημαντικότερο βήμα, την πρόληψη. Γιατί κάθε χαμόγελο μετράει!

Όπως σε καθετί που αφορά στη σωστή υγεία, έτσι και στην περίπτωση των δοντιών η πρόληψη αποτελεί το Α και το Ω. Το βούρτσισμα πρωί και βράδυ είναι η καθημερινή συνήθεια που πρέπει να γίνει κτήμα μας, μαζί με όλες τις υπόλοιπες κινήσεις που συμβάλλουν σε ένα λαμπερό και όμορφο, αλλά πάνω από όλα υγιές, χαμόγελο, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην εικόνα και δίνει ένα πολύ σημαντικό boost στην αυτοπεποίθησή μας!

Και πραγματικά, αν κανείς το σκεφτεί προσεκτικά, η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Αποτελείται από βασικά βήματα, τα οποία αν ακολουθούνται καθημερινά, τότε τα δόντια μας θα μας ευχαριστούν. Βασικός συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι-ζωής, το οποίο ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, είναι η AIM, η οποία στη μέχρι στιγμής 30 ετών πορεία της, έχει καταφέρει να θέσει τη σημασία της σωστής φροντίδας των δοντιών σε πρώτο πλάνο. Παράλληλα δε σταματά να τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι φέρουμε την ευθύνη και για τα γλυκά χαμόγελα των μικρών μας φίλων, που χάρη στη δική μας καθοδήγηση θα δουν το βούρτσισμα σαν μια διασκεδαστική και αγαπημένη τους συνήθεια, ενώ θα μάθουν να το κάνουν και σωστά.

Πρωτοπόρος στην αγορά προϊόντων της στοματικής υγιεινής, έχει αναγάγει την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα στον απόλυτο πρωταγωνιστή του νεσεσέρ μας και απαραίτητη προσθήκη στη βαλίτσα των διακοπών (μπορεί από τη δουλειά να κάνουμε διάλειμμα, από το βούρτσισμα όμως όχι!).

οδοντίατρος με παιδί

Όπως αναφέρει η AIM, για να είμαστε πάντα ένα βήμα πιο κοντά στο τέλειο χαμόγελο, πρέπει να θυμόμαστε ότι «καλό βούρτσισμα σημαίνει σωστό βούρτσισμα» και υπάρχουν τρεις συμβουλές που συνθέτουν τη σωστή βάση για μια δια βίου καλή στοματική υγεία. Με το πέρασμα του χρόνου, η οδοντόβουρτσα συσσωρεύει μικροοργανισμούς, οπότε είναι απαραίτητη η αλλαγή της κάθε τρεις μήνες -ή και νωρίτερα. Επίσης, όπως είπαμε, το βούρτσισμα πρέπει να είναι καθημερινό -όχι μόνο πριν πέσουμε για ύπνο, αλλά και το πρωί-, με διάρκεια δύο λεπτών τουλάχιστον! Τέλος, καλό είναι η οδοντόκρεμα να διαθέτει αντιβακτηριδιακά συστατικά, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη προστασία.

Στόχοι ζωής

Η σχέση της ΑΙΜ με τη στοματική υγιεινή των Ελλήνων μετρά αισίως 30 χρόνια. Η ίδια θέσει ως κοινωνική αποστολή της την ενημέρωση του ελληνικού κοινού, σχετικά με τη σωστή φροντίδα δοντιών και στόματος.

Από το target group της, φυσικά, δεν αποκλείεται κανένας, γι’ αυτό και φρόντισε να συνεργαστεί με τους φορείς εκείνους, που θα τη βοηθούσαν να έρθει πιο κοντά με όλους. Αξίζει, λοιπόν να αναφέρουμε ότι, σε συνεργασία με τοπικούς οδοντιατρικούς συλλόγους, έχει επισκεφτεί σχολεία, κατασκηνώσεις και κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις, ενημερώνοντας παράλληλα γονείς και παιδιά για τη σημασία της στοματικής υγείας. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 350.000 άνθρωποι -κυρίως παιδιά.

μαμά και κόρη χαμογελούν

Παράλληλα, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, φροντίζει και για τα χαμόγελο όσων το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την PRAKSIS, την ανεξάρτητη ανθρωπιστική Οργάνωση, στηρίζει τη λειτουργία του Οδοντιατρείου της στο Community Center Αθηνών, που προσφέρει ανακούφιση και φροντίδα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα στοματικής υγείας και δεν έχουν δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης.

Προσέφερε επίσης τα απαραίτητα προϊόντα στοματικής υγιεινής σε ιδρύματα και φορείς που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» για να εξασφαλίσει ότι περισσότερα από 1000 παιδιά και έφηβοι θα έχουν τα εφόδια για τη σωστή φροντίδα των δοντιών τους.

Κάθε χαμόγελο μετράει! Και πίσω από κάθε χαμόγελο κρύβεται μια καλή στοματική υγεία, η οποία μπορεί να μην επιτυγχάνεται δύσκολα, αλλά χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια. Αξίζει, όμως, και με το παραπάνω.

Τι άλλο συνθέτει το σωστό βούρτσισμα δοντιών σύμφωνα με την ΑΙΜ;

  • Δεν πρέπει το βούρτσισμα να είναι πολύ δυνατό, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να αλλοιωθεί η αδαμαντίνη των δοντιών.
  • Βουρτσίζοντας, μπορείτε να εξετάζετε τα δόντια σας στον καθρέφτη, ώστε να μη σας διαφύγει καμία επιφάνεια, αλλά και για να εντοπίσετε τυχόν αλλοιώσεις.
  • Μη βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Το νερό εμποδίζει την οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της.
  • Το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό. Κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια. Έτσι το στόμα γίνεται πιο ευάλωτο στις επιθέσεις οξέων από τα υπολείμματα τροφών.
  • Ο γενικός κανόνας είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια αμέσως μετά από κάθε γεύμα. Στην περίπτωση όμως που έχουμε καταναλώσει όξινες τροφές ή ροφήματα, ξεπλένουμε το στόμα με νερό και βουρτσίζουμε τα δόντια μας μισή ώρα μετά, γιατί τα οξέα κάνουν το σμάλτο πιο ευάλωτο.

Επισκεφτείτε το aim.gr/hamogela και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη σωστή στοματική φροντίδα και τις δράσεις της ΑΙΜ.

TAGS
SHARE