Παρθενώνας
Φωτογραφία: Instagram/Archaeostoryteller
ARCHAEOSTORYTELLER

Archaeostoryteller: Ο fun λογαριασμός στο Instagram που θα σε κάνει να αγαπήσεις την αρχαιολογία


Ένα απίθανο προφίλ στο Instagram έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων followers εδώ και λίγο καιρό.

Ο Ted Papakostas είναι ο «Archaeostoryteller» και είναι αρχαιολόγος αλλά και «Archaeotrollist», όπως αναφέρει στην περιγραφή του λογαριασμού του.«Η αρχαιολογία στην ποπ εκδοχή της. Δεν είχαμε στο χωριό», συμπληρώνει χιουμοριστικά.

Όμως, ο Ted δεν είναι ένας απλός αρχαιολόγος, όπως ίσως τον έχουμε στο μυαλό μας.

«Τελείωσα πρώτο πτυχίο στο πανεπιστήμιο του Reading και μεταπτυχιακό στο Nottingham αλλά πριν ολοκληρώσω το διδακτορικό μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εργάστηκα σε διάφορες δουλειές. Αρχαιολογικές και μη. Έχω εργαστεί στο Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς αλλά ήμουν και καθηγητής Αγγλικών για 12 χρόνια. Ενίοτε έτυχε να εργαστώ από ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο, μέχρι πωλήσεις και βοηθός κρεοπώλη για ένα φεγγάρι. Και φυσικά σερβιτόρος σε ταβέρνες. Εξαιρετικός. Ο πιο καλός γκαρσόνος ήμανε εγώ», αναφέρει ο ίδιος στο Bovary.

Αποφάσισε, λοιπόν, να φτιάξει ένα account στο Ιnstagram με σκοπό να αποδείξει ότι η αρχαιολογία δεν είναι καθόλου βαρετή, αλλά αντίθετα, μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Πώς το καταφέρνει αυτό; Διηγώντας ιστορίες και μύθους τόσο από την ελληνική ιστορία όσο και από άλλους, σημαντικούς πολιτισμούς με τη βοήθεια φωτογραφιών και χιουμοριστικών memes, συνοδευμένα από ένα κείμενο με όλες τις απαραίτητες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

«Το προφίλ φτιάχτηκε από την ανάγκη να επικοινωνήσω προς τα έξω το πόσο διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη είναι η επιστήμη της αρχαιολογίας. Υπάρχει γενικά η αντίληψη ότι η αρχαιολογία είναι δυσνόητη και κουραστική. Ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι η πιο οικουμενική και απολαυστική επιστήμη», προσθέτει.

«Το ότι ενίοτε χρησιμοποιώ χιούμορ για να κάνω πιο εύθυμη την αρχαιογνωστική πληροφορία είναι ένα μέσο για να πλησιάσω περισσότερο κόσμο και να καταφέρει η αρχαιολογία να διευρύνει κι άλλο το κοινό που την αγαπά. Γιατί όλους μας αφορά το παρελθόν μας».

«Τα θέματα που επιλέγω προσπαθώ να είναι θέματα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί μια ευρεία γκάμα κοινού. Ενίοτε θα τρολάρω επίσης, γιατί το παρελθόν μας δεν χρειάζεται να βρίσκεται κάπου μακριά μας ανέγγιχτο αλλά να το φέρουμε πιο κοντά μας, να το γνωρίσουμε και να το κάνουμε κτήμα μας χωρίς ιδεοληψίες».

«Τα μηνύματα που παίρνω από το κοινό είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αποδεικνύουν ότι όντως είμαστε πολλοί που γουστάρουμε την αρχαιότητα και τη γνώση του παρελθόντος».

«Με αφορμή λοιπόν την θερμή αποδοχή αυτού του τρόπου επικοινωνίας της επιστήμης, μόλις κυκλοφόρησε και το πρώτο μου βιβλίο αρχαιολογίας κοινού, "Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;". Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ενήλικου και ενδιαφερόμενου κοινού που θέλει να μπορεί να δαμάσει την τεράστια σε όγκο ελληνική αρχαιολογική κληρονομιά».





SHARE