Μαρμάρινος πάγκος κουζίνας
Προστάτευσε τον πάγκο σου / Φωτογραφία: Shutterstock
18|10|2019 14:42
SHARE
ΠΑΓΚΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Τι δεν πρέπει να ρίξεις ποτέ στον μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας σου -Για να μην καταστραφεί


Ο πάγκος είναι ένα από τα πιο σημαντικά έπιπλα της κουζίνας μας. Τι θα κάναμε χωρίς αυτόν; Εκεί αποθηκεύουμε και τοποθετούμε σχεδόν όλα τα αντικείμενα που χρειάζονται σε μια κουζίνα. Χρειάζεται όμως φροντίδα και τακτική καθαριότητα, για να είναι ωραίος και περιποιημένος.

Ένας μαρμάρινος πάγκος είναι πάντα κομψός και δεν φεύγει ποτέ από τα home deco trends. Δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας στον χώρο μας, εκτός από την πρακτικότητα που μας παρέχει. Ωστόσο, αν θέλουμε να τον διατηρούμε σε μια άριστη κατάσταση, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Μάλιστα, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στον μαρμάρινο πάγκο σου. Και αυτό είναι να τον φέρεις σε επαφή με χυμό λεμονιού!

«Οι μαρμάρινοι πάγκοι είναι φτιαγμένοι από ανθρακικό ασβέστιο, που είναι γνωστό για την χημική του ιδιότητα να αντιδρά με τα οξέα», αναφέρει η Leanne Stapf του Cleaning Authority. Και καθώς τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, ο χυμός του φρούτου αντιδρά με το ασβέστιο του πάγκου.

Αυτό αρχίζει να «τρώει» σιγά σιγά την επιφάνεια, αφήνοντας θαμπά σημεία, μια διαδικασία που ονομάζεται «έγκαυση», όπως γράφει το Apartment Therapy.

Μαρμάρινος πάγκος
Unsplash

Ξίδι, τσίλι, καυτερές σάλτσες και άλλες τροφές ή ποτά που περιέχουν οξέα, όπως η σάλτσα ντομάτας, μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις κηλίδες. Και, αν και τα δοχεία μειώνουν τους λεκέδες, δεν αποτρέπουν την χάραξη.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέχουμε τα τρόφιμα που τοποθετούμε απευθείας στον μαρμάρινο πάγκο μας. Προτίμησε σανίδες κοπής ή πανάκια/πετσέτες, όταν τοποθετείς όξινα τρόφιμα στον πάγκο, ώστε να αποφύγεις σημάδια που θα μείνουν για πάντα.

Ακόμη, πρέπει να αποφεύγεις καθαριστικά που έχουν λεμόνι. Προτίμησε ζεστό νερό και μια κουταλιά ήπιο σαπούνι, ψέκασε ένα πανί και σκούπισε την επιφάνεια. Στη συνέχεια, στέγνωσέ την με πετσέτα από μικροϊνες.

Αυτές οι χαρακιές είναι πιο εμφανείς στα σκούρα μάρμαρα και είναι μόνιμες.

Οπότε θέλει προσοχή!

SHARE