Φωτογραφία / pexels
Φωτογραφία / pexels
03|03|2024 09:00
SHARE
ΝΕΡΟ

Δεν σας αρέσει το νερό; Πέντε εναλλακτικά ροφήματα για πιο ευχάριστη γεύση


Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά σε ορισμένους ανθρώπους δεν αρέσει η γεύση του νερού.

Το νερό βρίσκεται σε κάθε κύτταρό μας, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο σώμα μας ενώ επίσης συμμετέχει και στην αποβολή των άχρηστων ή τοξικών ουσιών, στη ρύθμιση και διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως, στη σωστή λειτουργία των νεφρών αλλά και του εντέρου. Η επαρκής ενυδάτωση μέσω του νερού είναι ζωτικής σημασίας και μας εξασφαλίζει την βέλτιστη λειτουργία των οργάνων και τη συνολική ευεξία.

Ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνετε επαρκώς ενυδατωμένοι αν επιλέξετε ένα ρόφημα που σας αρέσει. Ο Jordan Mazur, αθλητικός διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, συνιστά πιο εύγευστες αλλά και υγιεινές εναλλακτικές για όσους… μισούν το H2O.

Φωτογραφία: Pexels

Τι μπορείτε να πιείτε αντί για νερό

Μία επιλογή που μας δίνει ο Jordan Mazur αποτελούν τα αφεψήματα από βότανα όπως χαμομήλι, ιβίσκος, μέντα, ειδικά αυτά χωρίς καφεΐνη. Το νερό καρύδας είναι μια άλλη καλή επιλογή λόγω της περιεκτικότητάς του σε ηλεκτρολύτες, που μπορεί να είναι ευεργετική για την ενυδάτωση. Ακόμη, το γάλα, τόσο γαλακτοκομικά όσο και φυτικά εναλλακτικά, παρέχουν ενυδάτωση μαζί με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο. «Αν πιστεύετε ότι το νερό μπορεί να είναι… βαρετό μερικές φορές, δοκιμάστε να εμποτίσετε νερό προσθέτοντας φέτες φρούτων όπως: αγγούρι, λεμόνι ή μούρα για να βελτιώσετε τη γεύση του και να προσθέσετε μια ανεπαίσθητη ενίσχυση βιταμινών», σημείωσε ο αθλητικός διαιτολόγος. Υπάρχουν επίσης έτοιμες προς κατανάλωση εναλλακτικές λύσεις που προσθέτουν φυσική γεύση στο νερό χωρίς πρόσθετες θερμίδες ή τεχνητά γλυκαντικά.

Φωτογραφία: Pexels

Τι να αποφύγετε

Κάθε τι που έχει πρόσθετα σάκχαρα όπως το αλκοόλ, τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των χυμών φρούτων, δεν αποτελούν ιδανικές λύσεις, τονίζει ο dr.Mazur. «Ενώ συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους και του αυξημένου κινδύνου μεταβολικών διαταραχών», εξήγησε.

Επομένως την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε το νερό σας λίγο διαφορετικό έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε μερικές φέτες φρούτων προκειμένου να του δώσετε μία πιο ευχάριστη γεύση!

Σημειώνουμε πως τα προβλήματα που επιφέρει η έλλειψη νερού είναι: ουρολοιμώξεις, πονοκέφαλοι (σε συνδυασμό με την κούραση ή τη σύγχυση), σκούρα ούρα, ξηρό δέρμα, εντερικά προβλήματα. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση, γεγονός που μπορεί να φέρει ξαφνική ζάλη ή λιποθυμία αν το άτομο είναι όρθιο.

SHARE