γυναίκα διαμαρτύρεται για τις εκτρώσεις στην Πολωνία
AP Images
26|10|2020 15:18
SHARE
ΠΟΛΩΝΙΑ

«Μια θλιβερή μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών»: Η Πολωνία απαγόρευσε σχεδόν καθολικά τις αμβλώσεις


Το συνταγματικά δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε αντισυνταγματική την άμβλωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Και ξαφνικά βρεθήκαμε 100 χρόνια πίσω. Ξαφνικά, εκεί που εκατομμύρια γυναίκες παλεύουν καθημερινά για τα δικαιώματά τους και έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πολλές νίκες με τους αγώνες τους ανά τα χρόνια, νόμοι όπως αυτός που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση της Πολωνίας αποδεικνύουν ότι ακόμα οι αγώνες -δυστυχώς- δεν έχουν τελειώσει.

Χιλιάδες γυναίκες διαμαρτύρονται για τον νόμο που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις, ακόμα και στην περίπτωση που το έμβρυο παρουσιάζει προβλήματα στην ανατομία του -η οποία δικαιολογούσε μέχρι πρόσφατα το 98% των αμβλώσεων που πραγματοποιούνταν στη χώρα. Πλέον, τις επιτρέπει μόνο σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Ακόμα και πριν περάσει ο νέος νόμος, η Πολωνία είχε ήδη τους αυστηρότερους νόμους σχετικά με την άμβλωση. Όπως αναφέρει το BBC, λιγότερες από 2000 αμβλώσεις πραγματοποιούνταν νόμιμα κάθε χρόνο. Διάφορες ομάδες ακτιβιστριών, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι έφταναν ακόμα και τις 200.000, με τις Πολωνές να κατεφεύγουν σε παράνομους τρόπους ή στο εξωτερικό.

34χρονη που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες δήλωσε σε πολωνικό κανάλι: «Οι γυναίκες δεν έχουν κανένα σεβασμό σε αυτή τη χώρα. Δεν μας ακούει κανείς», ενώ η υπεύθυνης της οργάνωσης Women and Family Planning, η οποία σχετίζεται με την επιλογή και τη μητρότητα τόνισε: «Είναι προσβολή για εμάς τις γυναίκες, που αποτελούμε τον μισό πληθυσμό αυτής της χώρα. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ»

γυναίκες διαμαρτύρονται για τον νόμο κατά των εκτρώσεων στην Πολωνία
AP Images

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, η πλειοψηφία των κατοίκων τάσσεται κατά του νέου νόμου, παρά το γεγονός ότι η Πολωνία είναι μια από τις αυστηρότερες καθολικές χώρες στην Ευρώπη. Η ακτιβίστρια και Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Dunja Mijatovic χαρακτήρισε την απόφαση ως «μια θλιβερή μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών».

Το γεγονός ότι οι γυναίκες στην Πολωνία είναι αναγκασμένες να φέρουν σε πέρας μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ακόμα και αν το έμβρυο δεν είναι υγιές, είναι το λιγότερο απάνθρωπο. Με το δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος του 2020 και οδεύουμε στο πρώτο μισό του 21ου αιώνα, είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να ακούει κανείς τέτοιες προϊστορικές αποφάσεις από μια ευρωπαϊκή χώρα, οι οποίες καταπατούν το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή. My body, my choice. Τέλος.

SHARE