Δύο άνθρωποι βρίσκονται σε ένα γραφείο και εργάζονται μπροστά από υπολογιστή
Αντιμετωπίζοντας τους νάρκισσους/Φωτογραφία: Helloquence/Unsplash
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

Ο ναρκισσιστής στον εργασιακό χώρο -Εντόπισέ τον από ένα χαρακτηριστικό


O Νάρκισσος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ερωτεύθηκε τον εαυτό του όταν αντίκρισε το είδωλό του στα νερά μιας πηγής. Η αγάπη αυτή μετατράπηκε σε ένα ανικανοποίητο πάθος, που τον οδήγησε τελικά στον θάνατο.

Κάθε φορά που συναντούμε κάποιον εκπέμπουμε μία σειρά από μηνύματα -λεκτικά και μη- που δίνουν σημαντικά στοιχεία για το άτομό μας και τα οποία ο άλλος αντιλαμβάνεται άμεσα. Η στάση του σώματός μας, το αν ή πόσο σφίγγουμε το χέρι του άλλου, ο τρόπος που χαμογελάμε, ο τόνος και η ένταση της φωνής μας, το ντύσιμό μας, εάν κοιτούμε τον άλλον στα μάτια ή όχι κ.τ.λ., όλα αυτά και άλλα πολλά εκπέμπουν μηνύματα για την αυτοεκτίμησή μας και για το είδος του ατόμου που είμαστε, κάτι που καθορίζει και τον τρόπο που θα εξελιχθεί, στη συνέχεια, η επικοινωνία μας με τον άλλον.

Ενας νάρκισσος είναι κάποιος πολύ γοητευτικός που μπορεί να μας κερδίσει μέσα σε μερικά λεπτά και έπειτα, θα μας προκαλέσει εκνευρισμό επίσης μέσα σε μερικά λεπτά, με το ύφος «μου ανήκουν και πρέπει να μου ανήκουν τα πάντα, είμαι ο καλύτερος». Ο νάρκισσος κυριαρχεί στις συζητήσεις. Αισθάνεται υποχρεωμένος να μιλά για τον εαυτό του και υπερβάλλει σχετικά με τα κατορθώματά του. Μπορεί να βελτιώσει την εικόνα των ιστοριών του προσπαθώντας να εντυπωσιάσει το κοινό. Εστιάζει έντονα στον εαυτό του, επιζητώντας συνεχή επιβεβαίωση για τη μοναδικότητά του. Θεωρεί ότι έχει αναφαίρετα δικαιώματα γενικώς. Προσδοκά παράλογη ή ιδιαίτερη μεταχείριση. Δεν έχει ενσυναίσθηση, δηλαδή συναισθήματα κατανόησης προς τους άλλους και εκνευρίζεται όταν του κάνουν κριτική.

Πώς να εντοπίσεις έναν νάρκισσο στο γραφείο
Pixabay/pexels

Ο ναρκισσιστής θα αξιοποιήσει την αδυναμία σας για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει αυτό που θέλει. Θα σας υποβαθμίσει, χρησιμοποιώντας τις αδυναμίες σας για να προσθέσει περισσότερη δύναμη στην προσωπικότητά του. Εχει μια ροπή προς την επιθετικότητα και έχει το συναίσθημα του ανεκπλήρωτου πιστεύοντας πως του αξίζει κάτι καλύτερο, αφού οι άνθρωποι δεν του προσφέρουν την αναγνώριση που του αξίζει. Η ανάγκη του για επιβεβαίωση από τους άλλους είναι απύθμενη, έλκεται από κάθε τι που εμπεριέχει ανταγωνισμό και διψά για εξουσία. Η οποιαδήποτε κριτική προς το πρόσωπό του ερμηνεύεται ως ζήλια προς το πρόσωπό του.

Πολλοί νάρκισσοι δυσκολεύονται να συζητήσουν και να συνεργαστούν με συναδέλφους και φίλους. Ο βασικός λόγος που δεν επικοινωνούν είναι η πεποίθησή τους ότι δεν κάνουν ποτέ λάθος. Εχουν το αίσθημα της ανωτερότητας, αφού θεωρούν πως είναι καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους. 

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com για να εντοπίσεις εύκολα έναν νάρκισσο στον εργασιακό χώρο πρέπει να παρατηρήσεις πώς αντιδρά όταν οι άλλοι παίρνουν το credit και όχι εκείνος. Επειδή πάντα θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής, θα αντιδράσει όταν κάποιος άλλος θα κερδίσει το credit στη δουλειά. Θα θυμώσει, θα είναι επικριτικός, θα κάνει ένα αιχμηρό σχόλιο... το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνει αμέτοχος. Επειδή είναι ανταγωνιστικός και φιλόδοξος του είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαρεί με την επιτυχία των άλλων. Το πιο πιθανό είναι να κάνει ένα σχόλιο για να «μειώσει» την επιτυχία του συναδέλφου του.





SHARE