αντιοξειδωτικά
Φωτογραφία: Pexels/ Ron Lach
21|02|2022 10:45
SHARE
ANTIOXIDANT

Αντιοξειδωτικά – Ο πολύτιμος ρόλος τους στον οργανισμό μας


Ως αντιοξειδωτικά ορίζονται οι διάφορες ουσίες, τεχνητές ή φυσικές, που εμποδίζουν και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών κ.ά.

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αλεξιάδου Αγγελική μας εξηγεί:

Πιο συγκεκριμένα, οι ελεύθερες ρίζες αποτελούνται από επιβλαβή μόρια, τα οποία, μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες (η περίσσεια ελεύθερων ριζών και η έλλειψη αντιοξειδωτικών συστατικών που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τις υπόλοιπες ελεύθερες ρίζες) στον οργανισμό, με συνέπεια την καταστροφή των μεμβρανών των κυττάρων, του μορίου DNA του κυττάρου και συνεπώς των ίδιων των κυττάρων.

Ωστόσο, καθημερινά κάθε κύτταρο του οργανισμού δέχεται χιλιάδες επιθέσεις ελεύθερων ριζών, που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση και ανάπτυξη πολλών παθήσεων όπως:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Οστεοπόρωση
  • Νεφροπάθειες
  • Καρκίνο κ.α.

Πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός τις ελεύθερες ρίζες;

Ο οργανισμός αντιδρά στην επίθεση των ελεύθερων ριζών με τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς  οι οποίοι είναι ουσίες ενδογενείς ή εξωγενείς.

Ενδογενείς είναι οι ουσίες όπως, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη κ.α. Ενώ οι εξωγενείς προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής π.χ. Βιταμίνες Α, Ε, C , σελήνιο , Β- καροτένιο, ψευδάργυρος κ.α. 

Συνοπτικά, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά :

  • Φρούτα π.χ. μούρα, ροδάκινα, κράνμπερι, μήλα, φράουλες, πεπόνι, παπάγια, καρπούζι κ.α. 
  • Αποξηραμένα π.χ. σύκα, χουρμάδες, μήλα, αχλάδια κ.α.
  • Λαχανικά π.χ. καρότο, γλυκοπατάτα, πολύχρωμες πιπεριές, κολοκύθα, μπρόκολο, χόρτα, σπανάκι κ.α.
  • Βότανα - Μπαχαρικά π.χ. κανέλα, ρίγανη, κουρκουμάς, κάρυ, μαϊντανός, βασιλικός, τζίντζερ
  • Ξηροί καρποί ανάλατοι, όσπρια, δημητριακά κ.α.

Extra detox tip: 1 φλ. χλιαρό νερό με λεμόνι και μηλοξυδο (κατά προτίμηση πρωινές ώρες)

Το μηλόξυδο προέρχεται από οργανικά μήλα και παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία π.χ. μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην πέψη, τονώνει την επιδερμίδα κ.ά.

Blog: https://aggelikialexiadou.blogspot.com,Instagram,Facebook





SHARE