Οδοντίατρος
Φωτογραφία/TikTok
21|04|2024 11:55
SHARE
HEALTH

Οδοντίατρος αποκαλύπτει τις τρεις φορές που δεν πρέπει να βουρτσίσετε τα δόντια σας -Καταστρέφετε το σμάλτο τους


Το βούρτσισμα των δοντιών ιδανικά θα πρέπει να γίνεται τρεις φορές την ημέρα όπως συνιστούν οι οδοντίατροι.

Ωστόσο υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους το πλύσιμο των δοντιών πρέπει να αποφεύγεται. Η οδοντίατρος Shaadi Manouchehri δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο TikTok στο οποίο ξεκαθαρίζει πως μετά από τρεις περιστάσεις πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια ώρα για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις; Σύμφωνα με την οδοντίατρο, μετά από εμετό, μετά από την κατανάλωση πρωινού και μετά από γλυκά δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

Το βίντεό της έχει γίνει viral με περισσότερες από 12 εκατομμύρια προβολές αφού προκάλεσε έκπληξη στους χρήστες των social media ειδικά όταν αναφέρθηκε στον... εμετό.

@drshaadimanouchehri #dentist #dentistry #dentaladvice #learnontiktok #funfacts #londondentist #dentalcleaning #teethbrushing #teethbrushingmadeeasy #teethbrushingtips #londondentistry #marylebonedentist #fypシ ♬ original sound - Dr Shaadi Manouchehri

«Πρέπει οπωσδήποτε να βουρτσίζω τα δόντια μου μετά από εμετό», υποστήριξε ένας χρήστης του TikTok. «Η μαμά μου πάντα με έβαζε να βουρτσίζω τα δόντια μου μετά από εμετό», πρόσθεσε ένας άλλος. «Ήταν το πρώτο πράγμα που έμαθα στην εγκυμοσύνη!» έγραψε μια γυναίκα. «Το Mouthwash ήταν ο καλύτερός μου φίλος το πρώτο τρίμηνο».

«Είναι αυτές οι τρεις φορές που θέλω περισσότερο από όποια άλλη φορά να βουρτσίσω τα δόντια μου», ανέφερε ένας άλλος χρήστης.

Οδοντίατρος αποκαλύπτει πότε δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Η οδοντίατρος εξήγησε ότι υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας μετά από αυτές τις περιστάσεις: καταστρέφουμε τα επίπεδα pH. «Τα δόντια σας είναι μέταλλα και ένα οξύ θα μπορούσε κυριολεκτικά να τα διαλύσει», δήλωσε σε συνέντευξη στο Fox News Digital.

«Όταν τρώμε οτιδήποτε, είτε είναι πρωινό, μεσημεριανό, σνακ, ειδικά γλυκά, τα βακτήρια στα δόντια σας το μεταβολίζουν και το μετατρέπουν σε οξύ. Είναι η ίδια ακριβώς έννοια με τον εμετό. Προφανώς, το περιεχόμενο του στομάχου είναι πολύ όξινο. Έτσι, εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως, ουσιαστικά τρίβετε το οξύ στα δόντια σας, κάτι που μπορεί να τα βλάψει».

Επίσης η ζάχαρη μεταβολίζεται από βακτήρια στα δόντια, τα οποία στη συνέχεια δημιουργούν ένα οξύ, δήλωσε. Η οξύτητα στο στόμα μπορεί να τα εξουδετερώσει αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 30 έως 60 λεπτά -μέχρι να δράσουν τα ρυθμιστικά διαλύματα του σάλιου, εξήγησε.

«Το βούρτσισμα αμέσως μετά αφού φάτε ή πιείτε κάτι όξινο μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο από τα δόντια σας. Περιμένετε μια ώρα για να βουρτσίσετε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σάλιο σας ξεπλένει το οξύ και το σμάλτο σκληραίνει ξανά».

Η οδοντίατρος συμβουλεύει «Αντί να πλύνετε αμέσως τα δόντια σας καλύτερα να πιείτε ένα ποτήρι νερό ή να μασήσετε τσίχλα (χωρίς ζάχαρη), έτσι ώστε να συσσωρεύσετε περισσότερο σάλιο με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί το οξύ πιο γρήγορα. Μπορείτε επίσης να περιμένετε 30 έως 60 λεπτά και μετά να τα βουρτσίσετε, ώστε το στόμα να έχει χρόνο να εξουδετερώσει τα υψηλά επίπεδα pH».

SHARE