Οδοντίατρος εξηγεί γιατί το φύσημα της μύτης είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο
Dr Lomas
15|09|2023 12:59
SHARE
TIKTOK

Οδοντίατρος εξηγεί γιατί το φύσημα της μύτης είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο


Οι οδοντίατροι καθημερινά υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν από τον ύπνο.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζωτικής σημασίας βήμα στη νυχτερινή ρουτίνα, το οποίο μπορεί να παραλείπετε. Ο λόγος για το φύσημα της μύτης.

Η εξασφάλιση ότι η μύτη είναι καθαρή μπορεί να βοηθήσει στο να έχετε έναν καλό νυχτερινό ύπνο και να σταματήσετε και το ροχαλητό, υποστηρίζει ο Dr Sebastian Lomas, οδοντίατρος με έδρα το Yorkshire.

Σε βίντεο του TikTok λέει συγκεκριμένα: «Θα έλεγα ότι το να φυσάτε τη μύτη σας πριν από τον ύπνο είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα των δοντιών σας. Αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε από τη μύτη σας, θα αναπνέετε από το στόμα και θα ροχαλίζετε».

Πώς πρέπει να φυσάτε τη μύτη σας

Ο Δρ Lomas παρουσίασε μια απλή τεχνική για να καθαρίσετε τα φραγμένα ιγμόρεια σε ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει προβληθεί σχεδόν 250.000 φορές.

@biological_dentist It’s time to add nose clearing to your night time routine! I would argue that clearing your nose before bed is just as important as brushing your teeth 🪥 Here’s why… #biologicaldentist #health #sleep ♬ original sound - 🦷Dr Seb | Biological Dentist

Στεκόμενος όρθιος, εισπνέει από τη μύτη του και στη συνέχεια εκπνέει κρατώντας το στόμα του κλειστό.

Στη συνέχεια τσιμπάει την άκρη της μύτης του και κουνάει το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη, έτσι ώστε τα αυτιά του να αγγίζουν σχεδόν τους ώμους του.

Ενώ το κάνει αυτό, προσπαθεί να ανοίξει τα αυτιά του για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα.

Στην περιγραφή του βίντεο, ο Dr Lomas, ο οποίος έχει 21.400 followers, έγραψε: «Ήρθε η ώρα να προσθέσετε τον καθαρισμό της μύτης στη νυχτερινή σας ρουτίνα».

Το ροχαλητό προκαλείται από το κροτάλισμα των ιστών κοντά στον αεραγωγό στο πίσω μέρος του λαιμού. Καθώς το άτομο εισπνέει και εκπνέει, ο κινούμενος αέρας προκαλεί τον ιστό να φτερουγίζει και να κάνει θόρυβο. Αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο αν η μύτη είναι φραγμένη.

Το ροχαλητό επηρεάζει 30 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση για το Ροχαλητό και την Άπνοια στον Ύπνο. Περίπου το 58% των ατόμων που ροχαλίζουν είναι μεταξύ 50 και 59 ετών.

Σε κάποιους το βίντεο των 44 δευτερολέπτων του Dr Lomas φάνηκε ως μια «λαμπρή ιδέα». Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες δεν εντυπωσιάστηκαν και ισχυρίστηκαν ότι η τεχνική είχε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ενώ ένας άλλος είπε ότι «δεν θα συμβεί και τίποτα, αν δεν το κάνεις».

SHARE