Γυναίκα τρώει καρπούζι
To καρπούζι είναι ένα από αυτά/Φωτογραφία: Lucija Ros/Unsplash
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Οι 8 τροφές που σε κρατούν ενυδατωμένη τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού


Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντική και ιδίως το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. 

H ενυδάτωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ειδικά αν βρίσκεσαι αυτές τις μέρες με τον καύσωνα στην πόλη και δεν έχεις ξεκινήσει ακόμη τις διακοπές σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν απαραίτητη την σωστή ενυδάτωση για τον οργανισμό μας και την παράλληλη αποφυγή της αφυδάτωσης.

Σύμφωνα με τους διατροφικούς οδηγούς στην Ελλάδα επαρκής ενυδάτωση είναι η κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών (2-2,5 λίτρα) ημερησίως. Φρόντισε τουλάχιστον τα 6-8 ποτήρια (1,5-2 λίτρα) από αυτά να είναι νερό. Να επισημάνουμε ότι το 1 ποτήρι νερό ισοδυναμεί με 250ml νερό.

Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας, αρκεί να  λάβουμε υπ’ όψιν ότι το 70-75% του σώματος μας είναι νερό. Περίπου το 80% των αναγκών μας σε υγρά, το καλύπτουμε διατροφικά από νερό και άλλα ροφήματα, όπως είναι το τσάι, ο καφές, το γάλα και οι χυμοί. Το υπόλοιπο 20% το καλύπτουμε μέσω της υγρασίας στερεών τροφίμων που καταναλώνουμε, με κύριους εκπροσώπους τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι.

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν το νερό και δεν πίνουν όση ποσότητα θα έπρεπε. Συνήθως η αφυδάτωση προκαλεί πονοκέφαλο, αδυναμία, κόπωση και λιγούρες.

Αν είσαι από τους ανθρώπους που ξεχνάς να πιεις νερό, τότε παρακάτω μπορείς να δεις τις 8 τροφές που βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως σημειώνουν η ειδικός Dr Dana Cohen στο θέμα ενυδάτωσης και ο διατροφολόγος Keri Gans.

Οι 8 τροφές που σε κρατούν ενυδατωμένη τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Φωτογραφία:Felipe Tavares/Pexels
  • Πορτοκάλι: έχει 88% περιεκτικότητα σε νερό, είναι δημοφιλές για την ποσότητα βιταμίνης C που μας δίνει και επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και της καρδιάς.
  • Αγγούρι: Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό (95%) και επίσης δίνει μια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο.
  • Μαρούλι: έχει 96% περιεκτικότητα σε νερό καθώς επίσης φυτικές ίνες, ενώ καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φολικό οξύ.
  • Καρπούζι: περιέχει 92% νερό και είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες βιταμίνες, όπως Α, Β6, Β1 και C.
Οι 8 τροφές που σε κρατούν ενυδατωμένη τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio/ Pexels
  • Ντομάτα: μια ώριμη ντομάτα περιέχει 95% νερό, ενώ είναι πλούσια σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Φράουλα: 91% περιεκτικότητα σε νερό, πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το φολικό οξύ και το μαγγάνιο.
  • Ροδάκινο: 89% περιεκτικότητα σε νερό και παρέχει βιταμίνες Α, C και Β, καθώς και κάλιο.
  • Πεπόνι κανταλούπε: περιέχει 90% νερό και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και C.
SHARE