Αν είστε από αυτούς που μαγειρεύουν πάντα τα λαχανικά τους στον ατμό, πιστεύοντας ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, μάλλον θα απογοητευτείτε.
Σύμφωνα με την γκουρού της δαιτροφής, Δρ Μέγκαν Ρόσι, το μαγείρεμα στον ατμό δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των τροφών σας. Αντιστοίχως, ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η κατανάλωση ωμών λαχανικών είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών σας, αυτό δεν ισχύει πάντα.
Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition το 2013, διαπιστώθηκε ότι το μαγείρεμα -βράσιμο, άτμισμα ή μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων- "αύξησε σημαντικά" τα επίπεδα χρωστικών ουσιών με αντιοξειδωτικές δυνάμεις όπως της λουτεΐνης, αλλά και του β-καροτενίου (ένα άλλο καροτενοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα) και μορφές βιταμίνης Ε.