Πολωνία αμβλώσεις νόμος
Φωτογραφία: AP Images
04|11|2020 10:32
SHARE
ΠΟΛΩΝΙΑ

Πρώτη νίκη για τις γυναίκες στην Πολωνία -Πάγωσε ο νόμος που απαγόρευε τις αμβλώσεις


Οι κινητοποιήσεις, οι πορείες και οι αντιδράσεις των γυναικών -και όχι μόνο- στην Πολωνία για την απαγόρευση των αμβλώσεων, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην πολωνική κυβέρνηση, η οποία πάγωσε τη δημοσίευση του κατάπτυστου νόμου.

Μπροστά σε αυτό το κύμα που σάρωσε τη χώρα και κράτησε για περισσότερες από δύο εβδομάδες και παρά τα αυστηρά, λόγω πανδημίας περιοριστικά μέτρα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας «θα δώσει χρόνο για διάλογο» ώστε να βρεθεί λύση.

Η υπερσυντηρητική νομοθεσία ουσιαστικά απαγόρευε την διακοπή της κύησης ακόμη και αν το έμβρυο παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες. Επέτρεπε μόνο την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Οι γυναίκες στην Πολωνία αντιδρούν για τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις
Φωτογραφία: AP Images

«Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να δώσουμε χρόνο στον διάλογο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα θέση που δεν θα προκαλεί τόσες δυσκολίες και δεν θα εξάπτει τα αισθήματα» ανέφερε ο Μίχαλ Ντβόρτζικ.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 200.000 τις παράνομες αμβλώσεις ή τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Οι γυναίκες στην Πολωνία αντιδρούν για τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις
Φωτογραφία: AP Images

Σε μια αψυχολόγητη αντιπρόταση, που προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος πρότεινε να απαγορεύεται η άμβλωση σε περιπτώσεις που το έμβρυο διαγνωστεί σύνδρομο Down, αλλά να επιτρέπεται σε άλλες περιπτώσεις γενετικών προβλημάτων.

SHARE