γυναίκα και άντρας στο κρεβάτι με κινητό
Το καληνύχτα στη νέα εποχή/ Φωτογραφία: Shutterstock
05|11|2019 13:00
SHARE
THE DIGITAL ERA

Πώς η χρήση του κινητού πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με τον σύντροφό σου


Το ότι η χρήση του κινητού στο κρεβάτι είναι μία από τις συνήθειες που ρίχνουν την ποιότητα του ύπνου το γνωρίζαμε ήδη. Το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει της σχέση με το σύντροφό μας, ίσως το υποψιαζόμασταν, αλλά δεν είχαμε επίσημα στοιχεία για να του δώσουμε την προσοχή που χρειαζόταν.

Τα στατιστικά έρευνας που έγινε στην Αμερική το 2018 από την εταιρεία Asurion, έδειξαν ότι το τελευταίο πράγμα που βλέπει το 25% των ατόμων είναι η οθόνη του κινητού τους, ενώ το 95% κοιμάται με το κινητό δίπλα στο μαξιλάρι του.

Από τους 2.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 55% παραδέχτηκε ότι αισθάνεται η επικοινωνία με το σύντροφό του μειώνεται επειδή και οι δύο περνούν τον κοινό τους χρόνο online. Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι παίρνουν το κινητό τους στο κρεβάτι είναι δύο φορές πιθανότερο να το χρησιμοποιήσουν, από το να αφιερώσουν τον ίδιο χρόνο στο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Το 2015, το φωτογραφικό project Removed του Eric Pickersgill, που δείχνει άτομα να σκρολάρουν στο κινητό τους σε καθημερινά στιγμιότυπα (από τα οποία έχει αφαιρέσει τελικά το κινητό) έγινε viral, με το διαδίκτυο να περνά άλλη μια παρωδική κρίση αυτογνωσίας, με πολλά σχόλια να στρέφονται κατά της τεχνολογίας και των κινητών συλλήβδην.

https://www.instagram.com/p/BaSUez0l8jF/

«Η τεχνολογία δεν θα σταματήσει να υπάρχει στις ζωές μας και ούτε θα έπρεπε να σταματήσει», σχολιάζει ο καθηγητής ψυχολογίας David Sbarra, στο ακαδημαϊκό περιοδικό Perspectives on Psychological Science. Ο ίδιος και η ομάδα του εξέτασαν τη σχέση των συσκευών με το φαινόμενο της διάσπασης προσοχής, χωρίς όμως να στρέφονται εναντίον τους.

«Όταν η συσκευή διεκδικεί την προσοχή σου, τότε εκείνη αποσπάται κατά ένα μέρος από τον σύντροφό σου. Έτσι, το πολύ σημαντικό συστατικό της οικειότητας στις σχέσεις, που είναι η επικοινωνία και το να είσαι παρών στο τώρα, χάνεται».

Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα είναι ελπιδοφόρο. Τέτοιες έρευνες έχουν σκοπό να βοηθήσουν στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, που είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή μιας συνήθειας. Σύμφωνα με τα θετικά στοιχεία της πρώτης έρευνας, το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσε ήδη πρόθυμο να βγαίνει offline πριν το βραδινό ύπνο.





SHARE