Πατάτες δίπλα σε κατσαρόλα
Πώς να αποθηκεύετε τις πατάτες/ Φωτογραφία: Pexels
07|11|2019 10:20
SHARE
SMART TIPS

Πώς θα διατηρήσετε σε τέλεια κατάσταση για πολύ καιρό τις πατάτες -Θα είναι σαν φρέσκες για μήνες


Οι πατάτες είναι πραγματικό πασπαρτού για το καθημερινό τραπέζι, καθώς αποτελούν πολύτιμη πρώτη ύλη για κάθε είδους γεύμα, μεσημεριανού ή βραδινού.

Μάλιστα, τείνουν να διατηρούνται πιο πολύ από τα υπόλοιπα λαχανικά, αρκεί όμως να τις αποθηκεύουμε με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην εμφανίσουν ρίζες ή μούχλα.

Tip: Πριν τις αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι είναι σφιχτές στην αφή, δεν έχουν φθορές από χτυπήματα ή τον καιρό και δεν έχουν εμφανίσει ήδη ρίζες.

Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τις πατάτες, για να διατηρούνται φρέσκιες για περισσότερο καιρό.

Αποθηκεύστε τις πατάτες σε δροσερό μέρος

Για να διατηρήσετε την ποιότητα αλλά και τη γεύση τους για περισσότερο καιρό, τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος, καθώς και μακριά από συσκευές που υπερθερμαίνονται, όπως ψυγείο ή καταψύκτη. Επίσης, αποφύγετε το κλασικό μέρος κάτω από τον νιπτήρα, καθώς ενδέχεται να μαζέψουν υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, καθυστερείτε και την εμφάνιση ριζών και τις διατηρείτε φρέσκιες για πιο πολύ καιρό. Αποφύγετε το φως του ήλιου καθώς ίσως τις κάνει να πρασινίσουν και θα χαλάσει η γεύση τους.

Τρεις φωτογραφίες με λουλούδι
Pixabay/Pexels

Μη βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο

Αν και οι πατάτες θέλουν να δροσιά, η απόθηκευσή τους στο ψυγείο ή στην κατάψυξη δε συνίσταται, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν το άμυλο σε γλυκόζη και αλλοιώνεται η γεύση και η υφή τους όταν μαγειρευτούν. Όπως είπαμε και πιο πάνω, ένα δροσερό μέρος, όπως η αποθήκη σας, το γκαράζ ή ένα κελάρι είναι ό,τι πρέπει. Αν παρόλα αυτά έτυχε να τις έχετε στο ψυγείο, αφήστε τις να επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς έτσι ίσως να αποφύγετε κάποια αλλοίωση στο χρώμα ή τη γεύση.

Αφήστε τις πατάτες να... αναπνεύσουν

Μην κλείνετε τις πατάτες σε πλαστική σακούλα ή σε κάποιο τάπερ ή σκεύος με καπάκι, καθώς θα συσσωρευτεί υγρασία, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ρίζες και μούχλα. Μια καλή ιδέα είναι να τις βάλετε είτε σε μια μεγάλη φρουτιέρα ή σε μια χάρτινη σακούλα, η οποία θα επιτρέπει στις πατάτες να «αναπνεύσουν». Επίσης, μην πλύνετε τις πατάτες πριν τις αποθηκεύσετε, καθώς το νερό που ίσως μείνει επάνω τους, ευνοεί την ανάπτυξη και φυτρών.

Φωτογραφία: Monika Stawowy/Unsplash

Κρατήστε τις πατάτες μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά

Όσο ωριμάζουν, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και τα μήλα. τείνουν να απελευθερώνουν αιθυλένιο, το οποίο αν απορροφήσουν οι πατάτες, θα μουχλιάσουν και θα εμφανίσουν φύτρες πιο γρήγορα. Κρατήστε, λοιπόν, τις πατάτες μόνες τους σε κάποιο δροσερό μέρος.

SHARE