Τρεις φίλες σε πάρκο με λουλούδια
Η ισχύς εν τη ενώσει/ Φωτογραφία: Unsplash/ Priscilla Du Preez
BREAST CANCER

Πώς να βοηθήσεις μια φίλη σου που έχει καρκίνο του μαστού -Οι τρόποι να της δείξεις την υποστήριξή σου


Όλοι γνωρίζουμε μια γυναίκα που αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού. Πώς μπορούμε να την βοηθήσουμε όμως;

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στις γυναίκες. Και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο, αν και είναι από τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται.

Το σοκ μπορεί να είναι μεγάλο τόσο για την ίδια την γυναίκα όσο και για τους οικείους της. Η ζωή της αλλάζει, το ίδιο και το σώμα της. Όλοι μας ξέρουμε τουλάχιστον μία γυναίκα που παλεύει με τον καρκίνο του μαστού ή τον έχει αντιμετωπίσει στη ζωή της.

Μπορούμε να την βοηθήσουμε, έτσι, με διάφορους τρόπους, είτε μας το ζητήσει είτε επειδή εμείς το επιλέγουμε και το θεωρούμε σωστό. Μικρές, απλές κινήσεις θα της δώσουν όση βοήθεια χρειάζεται όσο δίνει τη δική της μάχη με τη νόσο.

Γίνε οδηγός

Προσφέρσου να την πηγαίνεις στα ραντεβού με τον γιατρό ή στις δουλειές της, καθώς η ασθένεια αλλά και η θεραπεία προκαλούν εξάντληση. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί και γι’ αυτό, ενώ θα της κρατάς συντροφιά.

Ροζ κορδέλα για τον καρκίνο του μαστού
Ροζ κορδέλα /Φωτογραφία: Pexels

Πάρε τα παιδιά

Αν έχει παιδιά, μπορείς μια μέρα να προσφερθείς να τα κρατήσεις εσύ. Θα την βοηθήσεις έτσι να ξεκουραστεί ενώ θα είναι και ένα ευχάριστο διάλειμμα για τα παιδιά.

Κάνε ένα πρόγραμμα επισκέψεων

Η υποστήριξη και η βοήθεια είναι καλύτερη όταν έρχεται από πολλά άτομα. Φτιάξε μια «αλυσίδα» από οικογένεια, φίλους κ.α. ώστε να γνωρίζει και η ίδια ότι όλοι οι άνθρωποί της είναι εκεί για εκείνη.

Προετοίμασε το φαγητό

Μπορεί να της γίνεται πιο δύσκολο να μαγειρεύει κάθε μέρα. Φτιάξε εσύ το φαγητό της ημέρας για εκείνη, παίρνοντας από πάνω της ένα βάρος.

Φτιάξε ημερολόγιο

Δημιούργησε ένα ημερολόγιο με τα ραντεβού της και το ημερήσιο πρόγραμμά της, ώστε να της είναι πιο εύκολο.

Γυναίκα με ροζ κορδέλα κατά του καρκίνου του μαστού
Κατά του καρκίνου του μαστού /Φωτογραφία:

Άκουσέ την

Τα λόγια παρηγοριάς δεν βοηθούν πάντα. Απλώς, άστην να σου μιλήσει και άκουσέ την προσεκτικά. Αν έχει φόβους, ανησυχίες ή ανάγκες, άφησέ την να τα μοιραστεί μαζί σου. Αν χρειαστεί συμβουλές, δώστης, αλλά κυρίως, αντιμετώπισέ την σαν το ίδιο άτομο που ήταν.

Βγάλτην έξω

Τις μέρες που θα νιώθει καλά, πάρτην και πήγαινέ την βόλτα, για καφέ, για παγωτό, για ψώνια. Ό,τι της αρέσει. Κάνε την να περάσει τέλεια και να ξεχαστεί.

Κάντης ένα δώρο

Φτιάξτης το κέφι με ένα δώρο, κανονικό ή κάτι αστείο, που θα την κάνει να γελάσει με την ψυχή της.

Φτιάξε λίστα σούπερ μάρκετ

Βοήθησέ την με την λίστα για το σούπερ μάρκετ. Δες τι χρειάζεται και αγόρασέ τα για εκείνη.

Γυναίκες σε αγώνα δρόμοu για τον καρκίνο του μαστού
Γυναίκες σε αγώνα δρόμου /Φωτογραφία: Unsplash/Peter Boccia

Βοήθησέ την με τις δουλειές του σπιτιού

Αν κουράζεται εύκολα, προσφέρσου να την βοηθήσεις με τις δουλειές του σπιτιού. Μπορεί να της είναι πλέον πολύ δύσκολο όλη αυτή η σωματική κίνηση, που προκαλεί εξάντληση.

Κάντην μπάνιο

Ίσως υπάρξουν φορές που δεν θα μπορεί να κάνει μπάνιο μόνη της. Λούστην και φρόντισέ την. Πήγαινέ την κομμωτήριο. Κάντης κομπλιμέντα. Θα νιώσει πολύ καλύτερα.

Βοήθησέ την να το μοιραστεί

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταδώσεις τον σκοπό για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Φιλανθρωπίες, κέντρα και πολλές δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Ρώτησέ την

Καλά όλα αυτά, αλλά εκείνη τι θέλει πραγματικά; Ρώτησέ την τι χρειάζεται και τι θέλει να κάνεις. Θα την κάνεις να νιώσει πολύ καλύτερα.

SHARE