Λαχανικά σε γυάλινα μπολ
Θα αλλάξει τον τρόπο που ψωνίζεις/ Φωτογραφία: Unsplash/ Kody Dahl
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Eνας chef, υπέρμαχος του food sustainability, σου δείχνει πώς να μειώσεις σημαντικά τα έξοδα για το φαγητό


Ενα βιώσιμο μέλλον δεν είναι ουτοπία: μπορεί να είναι εφικτό μέσα από επιλογές που χαρακτηρίζονται από σεβασμό και εκτίμηση. Αν εκτιμάς το φυσικό περιβάλλον και τις πρώτες ύλες επιβραδύνεις, κατά κάποιο τρόπο, τον ρυθμό εξάντλησής τους.

Σε έναν υπερκαταναλωτικό κόσμο, η εγκράτεια μπορεί τελικά να είναι αυτή που θα κρατήσει τις ισορροπίες. Ο όρος «sustainability» (βιωσιμότητα) κατέχει ήδη μια θέση στο λεξικό του μέλλοντος. Είναι η προϋπόθεση για  να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον φιλικό προς εμάς. Ο chef, Joel Gamoran, έχει αφοσιωθεί στο food sustainability: μαγειρεύει εκτιμώντας βαθιά τις πρώτες ύλες και το «περίσσευμα φαγητού» είναι για εκείνον μια ανεξάντλητη πηγή γαστρονομικής δράσης.

Με απλά λόγια, όταν μιλάμε για φαγητό «τίποτα δεν θα πρέπει να πηγαίνει χαμένο»

Σε άρθρο του Business Insider, διαβάσαμε συμβουλές του Joel Gamoran που δημιουργούν έναν νέο τρόπο σκέψης και σύνδεσης με το φαγητό. Επιλέξαμε 5 τρόπους (με την υπογραφή του Joel) που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό για την διατροφή σας σε μηνιαία και (κατ’επέκτασιν) ετήσια βάση.

Μπορείτε να μειώσετε τα έξοδά σας με απλά και έξυπνα βήματα που δεν θα σπαταλήσουν τον χρόνο σας.

O κανόνας των 5 λεπτών:

O Joel μας παροτρύνει να μην αγοράζουμε σνακ ή ακόμα και ολόκληρα γεύματα που μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνοι μας στο σπίτι και η διαδικασία δημιουργίας τους δεν θα μας πάρει πάνω από 5 λεπτά. Ο Joel έχει γράψει μάλιστα και βιβλίο πάνω σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Τίτλος του: «Cooking Scrappy: 100 συνταγές που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να σπαταλάς φαγητό, να εξοικονομήσεις χρήματα και να αγαπήσεις αυτό που τρως» (Cooking Scrappy: 100 Recipes to Help You Stop Wasting Food, Save Money, and Love What You Eat .Με υλικά που ήδη έχετε στο ψυγείο σας μπορείτε να φτιάξετε ελαφριά και πεντανόστιμα γεύματα που γίνονται στο πι και φι. 

Unsplash/ Kevin McCutcheon

Φτιάξε μόνη σου ό,τι μπορεί να προσφέρει έξτρα νοστιμιά στο πιάτο σου

Για τον Joel, οι σος και σάλτσες του εμπορίου θα μπορούσαν κάλλιστα να μην είναι στη λίστα του σουπερμάρκετ, μιας και μπορείτε να τις φτιάξετε μόνοι σας με πολύ απλά υλικά που δεν κοστίζουν πολύ. Μόνοι σας μπορείτε να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε αρωματικό λάδι που θα προσφέρει έξτρα νοστιμιά σε κάθε πιάτο, προσθέτοντας αρωματικά και καρυκεύματα: το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Unsplash/ Lena Kudryavtseva

Σωστή συντήρηση

Ο chef μας παροτρύνει να γίνουμε «φίλοι με την κατάψυξη». Αποθηκεύοντας εκεί το φαγητό που περισσεύει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρατείνουμε τον χρόνο ζωής του. Αν για παράδειγμα φτιάξετε (ένα μεγάλο ταψί με) κοτόπουλο και πατάτες και δεν θέλετε να το τρώτε κάθε μέρα μέχρι να τελειώσει, μπορείτε να το φυλάξετε στην κατάψυξη και να το καταναλώσετε μετά από λίγες ημέρες.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακάμψετε την λύση του πρόχειρου φαγητού. Στην κατάψυξη μπορείτε να διατηρήσετε ό,τι επιθυμείτε και να είστε σίγουρες ότι δεν θα χαλάσει εύκολα!

Κάποιες φορές το «χύμα» σε συμφέρει περισσότερο

Ο Joel υποστηρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις το «χύμα» μας συμφέρει περισσότερο από το «συσκευασμένο». Ετσι η ποσότητα που αγοράζετε μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να μην σας κοστίσει τόσο ακριβά.

Meal planning: Σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την σημασία του meal planning, της "οργάνωσης των γευμάτων" σε εβδομαδιαία βάση. Και ο Joel υποστηρίζει ότι είναι ο τέλειος τρόπος να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων. Οταν ξέρετε από το τέλος της μιας εβδομάδας, τι θα φάτε την επόμενη, δύσκολα καταφεύγετε στη λύση του πρόχειρου φαγητού. Εχοντας προμηθευτεί από νωρίς τα υλικά που χρειάζεστε για τα γεύματα που θέλετε, κάθε μέρα θα έχετε φρέσκο φαγητό στο πιάτο σας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα. Με λίγα υλικά μπορείτε να φτιάξετε γεύματα-θαύματα!Pexels/ Ella Olsson 
SHARE