Πώς να φύγει ο σκώρος από τα ρούχα
Φωτογραφία: Shutterstock
03|04|2024 14:24
SHARE
CLOTHES, CLOTHES,CLOTHES

Πώς να κρατήσετε τον σκόρο μακριά από τις ντουλάπες και να προστατέψετε τα ρούχα σας


Ο σκόρος στα ρούχα είναι ένα πρόβλημα που διαρκεί όλο το χρόνο, αλλά καθώς βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά της άνοιξης, μπορεί να έχετε παρατηρήσει αύξηση του αριθμού αυτών των παρασίτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς ο καιρός ζεσταίνεται, οι σκόροι αρχίζουν να βγαίνουν από τα κουκούλια του χειμώνα.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα καθώς ο σκόρος λατρεύει να τρέφεται με μαλλί, μετάξι και κασμίρ (δεν έχουν αποκλειστικά ακριβό γούστο - αρκούνται και σε βαμβακερά υφάσματα και χαλιά). Κανείς φυσικά δεν θέλει να βγάλει το αγαπημένο του κασμιρένιο πουλόβερ ή μεταξωτό κασκόλ και να το βρει γεμάτο τρύπες, οπότε η πρόληψη είναι η λύση.

Για να σας βοηθήσουμε να αναλάβετε δράση ενάντια σε αυτούς τους χνουδωτούς εχθρούς, φτιάξαμε αυτόν τον οδηγό για να απαλλαγείτε οριστικά από τους σκόρους των ρούχων.

Γνωρίστε τον εχθρό σας

Ακόμα και αν δεν έχετε ανακαλύψει τρύπες στα ρούχα σας (ακόμα), η παρουσία ορισμένων ειδών σκόρου στο σπίτι σας είναι μια προειδοποίηση για να αναλάβετε δράση. Προσέξτε τον καφέ σκόρο του σπιτιού (μήκους 8 χιλιοστών με χάλκινα, μαύρα φτερά) και τον κοινό σκόρο των ρούχων (μήκους 6-7 χιλιοστών με ωχρότερα, μπεζ φτερά). Εάν γεννήσουν τα αυγά τους στο σπίτι σας, οι προνύμφες που θα εκκολαφθούν από αυτά θα τρέφονται με τις ίνες σας.

Αυτές οι προνύμφες έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ζωικές ίνες, όπως το μαλλί, το μετάξι, το κασμίρ και η ανγκόρα, αλλά θα στοχεύσουν και στα βαμβακερά υφάσματα, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο διαθέσιμο. Δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ρούχων ή μαλακών επίπλων, οπότε ακόμη και αν ανακαλύψετε ζημιές από σκόρο στην ντουλάπα σας, μην υποθέσετε ότι τα χαλιά σας είναι ασφαλή.

Shuttetstock

Πολεμήστε τον σκόρο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι σκόροι δεν έλκονται μόνο από το φως. Στην πραγματικότητα, αναζητούν σκοτεινά, ανενόχλητα μέρη για να γεννήσουν τα αυγά τους, όπως το πίσω μέρος της ντουλάπας ή τα σπάνια ανοιχτά συρτάρια. Ελέγξτε σε αυτά τα σημεία για σημάδια από κρεμώδη λευκές προνύμφες με καφέ κεφάλι. Είναι δύσκολο να μην τις δείτε, καθώς ένας θηλυκός σκόρος μπορεί να εναποθέσει από 50 έως 1.000 αυγά κάθε φορά.

Αναλάβετε δράση

Για να απαλλαγείτε από τους σκόρους θα πρέπει να σπάσετε τον κύκλο ζωής τους, και αυτό σημαίνει να απαλλαγείτε από τυχόν αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί, καθώς και από τις προνύμφες. Ξεκινήστε βγάζοντας όλα τα ρούχα από την ντουλάπα σας και, στη συνέχεια, σκουπίστε καλά το κάτω μέρος της ντουλάπας, χρησιμοποιώντας ακόμα και ηλεκτρική σκούπα για να φτάσετε μέχρι τις γωνίες και τις άκρες.

Στη συνέχεια, πλύνετε όλα τα ρούχα σας στην υψηλότερη συνιστώμενη θερμοκρασία και μεταφέρετε στο στεγνοκαθαριστήριο τυχόν ρούχα που μπορούν να καθαριστούν μόνο με στεγνό καθάρισμα. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε τα πράγματα σε πλαστικές σακούλες και στη συνέχεια να τα βάλετε στην κατάψυξη για 48 ώρες, καθώς οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν σκοτώνουν τις προνύμφες του σκόρου.

Shuttestock

Για να φύγει ο σκόρος για τα καλά

Όταν πρόκειται για σκόρους, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε μακριά αυτά τα φτερωτά παράσιτα:

  • Πλύνετε καλά τα ρούχα πριν τα τοποθετήσετε. Οι σκώροι των ρούχων έλκονται από τον ιδρώτα και τους λεκέδες από τα τρόφιμα.
  • Διατηρείτε την ντουλάπα σας καλά αεριζόμενη. Αερίζετε τακτικά την ντουλάπα σας για να αποφύγετε τη δημιουργία ζεστών, υγρών ή μουχλιασμένων συνθηκών, τις οποίες αγαπούν οι σκόροι.
  • Διπλώστε τα ρούχα προσεκτικά. Αποθηκεύστε τα φρεσκοπλυμένα μάλλινα ρούχα που δεν θα φορέσετε μέχρι τον επόμενο χειμώνα σε μια σακούλα αποθήκευσης σε κενό αέρος. Ένα κουτί από χαρτόνι δεν αρκεί, καθώς οι προνύμφες του σκόρου θα το διαπεράσουν.
  • Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό απωθητικό σκόρου.
  • Ψεκάστε τα χαλιά με λεβάντα. Φτιάξτε ένα φυσικό απωθητικό προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε καλά και στη συνέχεια ψεκάστε ελαφρά το χαλί και τα ρούχα σας.
SHARE