Ανοίγοντας το ψυγείο σας, ένα από τα τρόφιμα που θα βρει κανείς είναι πιθανότατα τα αυγά!
Αγοράζοντας μια συσκευασία αυγών από το σούπερ μάρκετ, ίσως επάνω βρείτε την ημερομηνία λήξης, οπότε τα πράγματα τότε είναι λίγο πιο εύκολα. Ξέρετε ακριβώς μέχρι πότε πρέπει να τα καταναλώσετε. Από την άλλη, ίσως βρείτε μόνο την ημερομηνία παραγωγής ή έχετε προμηθευτεί μερικά φρέσκα αυγά από κάποιον τοπικό παραγωγό, χωρίς συσκευασία.
Πέρα από το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Today.com, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβουλεύει ότι τα αβγά διατηρούνται στο ψυγείο 4-5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία που συσκευάζονται, δοκιμάσαμε μερικούς ακόμα τρόπους σε σχετικό άρθρο του, για να καταλάβει κανείς αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του.
Από τη μυρωδιά
Σύμφωνα με την Emily Rubin του τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, η όσφρηση είναι η αίσθηση στην οποία μπορείτε να βασιστείτε για να ελέγξετε αν το αυγό είναι ακόμα βρώσιμο ή όχι. Συμβουλεύει να μυρίσετε κάθε αυγό αμέσως μόλις το σπάσετε σε ένα μπολ, όσο είναι ακόμα ωμό, καθώς, αν είναι χαλασμένο, έχει μια ιδιαίτερα άσχημη μυρωδιά. Βέβαια, ακόμα και αν ξεχαστείτε και το ρίξετε στο τηγάνι απευθείας, η ίδια προσθέτει: «Υπάρχει πιθανότητα η μυρωδιά να είναι έντονη ακόμα και όταν το αυγό είναι μαγειρεμένο». Ωστόσο, αν έχετε προσθέσει πολλά μυρωδικά και σάλτσες στο φαγητό σας και καμουφλάρουν τη μυρωδιά, μην το ρισκάρετε.
Επιπλέει;
Είναι κοινό μυστικό ότι αν τοποθετήσετε ένα φρέσκο αυγό σ’ ένα ποτήρι νερό, αυτό βυθίζεται. Αν ωστόσο μένει στην επιφάνεια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα χαλασμένο, απλώς πιο παλιό. Όσο παλιώνει το αυγό, το κέλυφος γίνεται πιο πορώδες και μπαίνει περισσότερος αέρας στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να επιπλέει πιο εύκολα. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, τότε κοιτάξτε την ημερομηνία λήξης ή συσκευασίας και σπάστε το για να το μυρίσετε, πριν το μαγειρέψετε. Σε κάθε περίπτωση, σε συνταγές ψυγείου που δεν ψήνονται -όπως το τιραμισού- ένα τέτοιο αυγό δεν ενδείκνυται.