Άγιος Βασίλης
Φωτογραφία: Unsplash
25|12|2020 13:17
SHARE
CHRISTMAS

Μερικά εντυπωσιακά πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τα Χριστούγεννα


Στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή τα Χριστούγεννα, η Ορθόδοξη και η Καθολική εκκλησία γιορτάζει την γέννηση του Ιησού, όμως σύμφωνα με την Βίβλο, ο Ιησούς Χριστός μάλλον γεννήθηκε την άνοιξη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία όμως που έχει καθιερωθεί συμπίπτει με τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια, που ταυτίζονται με τα αρχαία Κρόνια.

Εκτός από τις τυπικές θυσίες, η γιορτή περιλάμβανε επίσης δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, όπως την ανταλλαγή μικρών δώρων ή υπαίθριες αγορές. Εκείνες τι μέρες μάλιστα επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους.

Στη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου, λόγω του ότι η Ορθόδοξη εκκλησία χρησιμοποιεί για τις θρησκευτικές γιορτές το παλαιό ημερολόγιο.

Φωτογραφία: Unsplash

Τα Χριστούγεννα όμως δεν ήταν πάντα μια επίσημη γιορτή. Μάλιστα από το 1659 έως το 1681, οι Πουριτανοί της Βοστόνης είχαν απαγορεύσει τους εορτασμούς και τιμωρούσαν με αυστηρά πρόστιμα τους παραβάτες. Επίσης η Καθολική Εκκλησία είχε αρχικά απαγορεύσει την ανταλλαγή δώρων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς πίστευε ότι παρουσιάζουν σχέση με τον παγανισμό. Ωστόσο, η απαγόρευση άρθηκε αργότερα.

Το «merry» της ευχής «Merry Christmas» παραπέμπε αρχικά στην ελαφριά ζάλη από το αλκοόλ –εξ ου και η ευχή θεωρούταν τον 19ο αιώνα ταμπού.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που αυτές τι μέρες βρίσκεται σε όλα τα σπίτια χρωστάει την καταγωγή του στον πρίγκιπα Αλβέρτο, σύζυγο της βασίλισσας Βικτωρίας. Ωστόσο, η καθιέρωση της παράδοσης ανήκει «δικαιωματικά» στην «καλή βασίλισσα Charlotte» (1744-1818), τη Γερμανίδα σύζυγο του Γεωργίου του Γ' με εντολή της οποίας στήθηκε το πρώτο γνωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Queen's Lodge τον Δεκέμβριο του 1800.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Τραφάλγκαρ δωρίζεται στον λαό του Λονδίνου κάθε χρόνο από τον λαό του Όσλο, στη Νορβηγία, ευχαριστώντας τους έτσι για τη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο λόγος που ανταλλάσσουμε δώρα τα Χριστούγεννα είναι για να συμβολίσουμε τα δώρα έδωσαν στον Ιησού οι τρεις μάγοι, τα οποία σήμερα βρίσκονται Μονή Αγ. Παύλου στο Άγιο Όρος. Τα Δώρα αποτελούνται από 28 πλακίδια χρυσού και 60 μπάλες μύρων και λιβανιού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας αγρότης που δεν είχε χρήματα να προικίσει τις τρεις κόρες του, κρέμασε παραμονή Χριστουγέννων τις κάλτσες τους στο τζάκι να στεγνώσουν. Ο Άγιος Νικόλαος, που οι καθολικοί τιμούν ως Άγιο των Χριστουγέννων, που τριγυρνούσε στη περιοχή άκουσε την ιστορία του και αποφάσισε να τον βοηθήσει. Έτσι γλίστρησε από την καμινάδα του σπιτιού της οικογένειας και γέμισε τις κάλτσες των κοριτσιών με χρυσά νομίσματα.

Ο Άγιος Βασίλης με τη μορφή που είναι γνωστός στα παιδιά, ο χαμογελαστός ασπρομάλλης κύριος με τα κόκκινα ρούχα και το έλκηθρο είναι δημιούργημα της εταιρείας Coca Cola. Από όταν όμως έγινε γνωστός, χιλιάδες παιδιά από όλο τον κόσμο του στέλνουν γράμματα σε διάφορες διευθύνσεις. Το πρώτο όμως ταχυδρομείο που άρχισε να απαντάει στις επιστολές, εγκαθιδρύοντας έναν αγαπημένο θεσμό των Χριστουγέννων, ήταν αυτό του Καναδά. Πολύ αργότερα, το 2008, ο υπουργός Ιθαγένειας, Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικότητας της καναδικής κυβέρνησης, Jason Kenney, δήλωσε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι πολίτης του Καναδά.

Τα κάλαντα προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες και ανάγονται όσο αφορά στη μελωδία τους κι όχι στο περιεχόμενο της βέβαια στο γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων της Ειρεσιώνης.

Η «Άγια νύχτα» είναι το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1840 με την ένδειξη «αγνώστου συνθέτη». Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 300 γλώσσες, ενώ υπάρχουν πάνω από 730 εκδοχές του.

Φωτογραφία: Unsplash

Το «Jingle Bells» ήταν το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε στο διάστημα το 1965, όμως το 2012 ο αστροναύτης και διοικητής του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, Chris Hadfield, ηχογράφησε για πρώτη φορά από το διάστημα το τραγούδι «Jewel in the night», στέλνοντας έτσι τις ευχές του. Όπως έχει δημοσιευτεί στο λογαριασμό του διοικητή στα Facebook και Twitter, ο Hadfield και το πλήρωμα του προσπαθούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, με κάθε δυνατό τρόπο, αν και βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες τους. Μάλιστα είχαν στολίσει αναλόγως και την άτρακτο του σκάφους με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, με το Hadfield να δηλώνει πως «ζούμε την ομορφιά των Χριστουγέννων χωρίς βαρύτητα».

Ένα δικαστήριο στο Οχάιο το 2000 απέρριψε την αίτηση του Robert William Handley να αλλάξει το όνομά του σε Santa Robert Clause, επειδή «Ο αναφέρων ζητεί περισσότερο από μια αλλαγή ονόματος. Ζητά την ταυτότητα ενός ατόμου, το οποίο είναι πολιτισμικά αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο».

SHARE