Πλύσιμο χεριών
Πώς να ακολουθήσεις σωστά τους κανόνες υγιεινής /Φωτογραφία: Shutterstock
ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου -Πώς θα προστατευτείς από τους ιούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας


Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός.

Μετά το ξέσπασμα του ιού στην Κίνα αλλά και τα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικότερα αυτά της Ιταλίας, ο ιός έφτασε και στην χώρα μας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός.

Μπορεί οι μάσκες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ΜΜΜ, ωστόσο πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα, ξεκινώντας από την προσωπική μας υγιεινή.

Το κύριο και βασικό, σε τέτοιες περιπτώσεις, αποτελεί το πλύσιμο των χεριών.

Μπορεί τόσο καιρό να πλέναμε τα χέρια μας λάθος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχει σωστός τρόπος, που είναι πολύ σχολαστικός και απομακρύνει τα μικρόβια.

Ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τον σωστό τρόπο για να πλένουμε τα χέρια μας.

https://youtu.be/3PmVJQUCm4E

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται όλο τον χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή και την έξαρση των ιώσεων και της γρίπης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έως τώρα ύποπτο κρούσμα θεωρείται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κορωνοϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες). Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα «νοσοκομεία αναφοράς».

Ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντίλι, το μανίκι σας ή το λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντίλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

SHARE