Ενα ξανθό κοριτσάκι κάνει κούνια και φοράει λευκή μπλούζα
9 σημάδια ότι το παιδί έχει άγχος/Φωτογραφία: Skitterphoto/Pexels
ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΓΧΟΣ

10 σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σου έχει στρες


Τις περισσότερες φορές εμείς οι ενήλικες πιστεύουμε ότι τα παιδιά ζουν σε έναν ανέμελο κόσμο, απαλλαγμένο από άγχος, υποχρεώσεις και στεναχώριες.

Κι όμως τα παιδιά μπορούν να νιώσουν άγχος και να βιώσουν μια περίοδο έντονης ανησυχίας για πολλούς λόγους. Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά δεν έχουν τόσο καλή αίσθηση του χρόνου όσο οι ενήλικες και δεν μπορούν να χειριστούν από μόνα τους τη συσσώρευση πολλών δραστηριοτήτων.

Φαίνεται πως τα παιδιά κάθε ηλικίας είναι δυνατόν να βιώσουν στρες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν σε αυτό έχει να κάνει με την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία τους, καθώς και με το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.

Τα παιδιά που έχουν άγχος παραπονιούνται συχνά για διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο στην κοιλιά ή στο κεφάλι. Συχνές είναι, επίσης, και οι δυσκολίες ύπνου. Ενδείξεις άγχους μπορεί επίσης να είναι οι δυσκολίες αυτοσυγκέντρωσης, η θλίψη, η άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο και η αποφυγή πραγμάτων ή καταστάσεων που άρεσαν πολύ στο παιδί προηγουμένως.

Το άγχος και η ανησυχία είναι σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά βιώματα και, για το λόγο αυτό, δύσκολα γίνονται αντιληπτά από τους συγγενείς. Το παιδί μπορεί να ντρέπεται για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ή να μην μπορεί να τα εκφράσει με λέξεις. Θα το εκφράσει όμως με την συμπεριφορά του, αρκεί κανείς να μπορεί να το εντοπίσει με προσοχή.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το άγχος και η εκδήλωση του είναι από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Όσον αφορά το φύλο τα κορίτσια είναι δύο φορές πιο πιθανό να βιώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή.

Τα πολύ αγχώδη παιδιά είναι συνήθως πολύ επιφυλακτικά και πιο εξαρτημένα από τους γονείς τους απ΄ ό,τι άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Δυσκολεύονται να αυτονομηθούν και να εξελίξουν την αυτοπεποίθησή τους, γιατί η συμπεριφορά τους κάνει τους γονείς πιο προστατευτικούς και παρεμβατικούς, ακόμα και σε καταστάσεις που τα παιδιά θα μπορούσαν να διαχειρισθούν μόνα τους. 

Τα παιδιά που νιώθουν αγχωμένα ή στρεσαρισμένα έχουν ανάγκη την αγκαλιά και τα χάδια. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και κατανόηση από τους γονείς.Συνήθως τα παιδιά που θέλουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους το κάνουν εκδηλώνοντας αρνητική συμπεριφορά. Δείξτε στο παιδί σας ότι νοιάζεστε τόσο για τα συναισθήματα όσο και για τις πράξεις του.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα

  1. Θλίψη και εκρήξεις θυμού
  2. Πονοκέφαλος και τάση για εμετό
  3. Πόνος στο στομάχι
  4. Μείωση της όρεξης για φαγητό
  5. Δυσκολία στη συγκέντρωση και διάσπαση προσοχής
  6. Διάρροια
  7. Δυσκολία να πέσει για ύπνο
  8. Νυχτερινή ενούρηση (ειδικά σε μεγαλύτερα παιδιά)
  9. Εντονο κλάμα χωρίς λόγο
  10. Άρνηση για το σχολείο

Το άγχος στα παιδιά τείνει να εκδηλώνεται με αρνητικές συμπεριφορές που πλέον γίνονται μόνιμες και έντονες. Τις περισσότερες φορές οι γονείς αισθάνονται ανήμποροι να χειριστούν την κατάσταση, και δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που δεν ανταποκρίνονται στην τιμωρία, στις φωνές ή σε όποια άλλη μέθοδο ήταν στο παρελθόν αποτελεσματική.

Στην περίπτωση που ένα παιδί φτάσει στο σημείο να παρουσιάσει έντονα τα παραπάνω 10 συμπτώματα, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να σας καθοδηγήσει και να σας συμβουλεύσει.

SHARE