ομοφυλόφιλες γυναίκες κρατιούνται από το χέρι
Φωτογραφία: Anna Shvets/ Pexels
END CONVERSION THERAPIES

Ομοφυλόφιλοι περιγράφουν στο TikTok τις εφιαλτικές εμπειρίες τους από τις θεραπείες μεταστροφής


Δεν σας φαίνεται απίστευτο ότι το 2020 συνεχίζουμε να ακούμε για θεραπείες μεταστροφής των ομοφυλόφιλων. Κι όμως, τελικά δεν είναι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την Independent, τέτοιες θεραπείες που υπόσχονται να κάνουν τους gay straight όχι μόνο συνεχίζουν και υπάρχουν, αλλά μετρούν και φανατικούς οπαδούς. Σήμερα, πολλοί από τους νέους που οι γονείς τους τούς ανάγκασαν να ζήσουν αυτή τη βασανιστική εμπειρία, με την ελπίδα να αλλάξουν με το έτσι θέλω το παιδί τους επειδή πολύ απλά δεν το ελκύει το φύλο που η κοινωνία θέλει να το ελκύει, μοιράζονται την εφιαλτική εμπειρία τους μέσω TikTok.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ένα από αυτούς είναι ο Μάικ Ντορν, ο οποίος στα 15 είπε στους γονείς του ότι ήταν gay και εκείνοι προσπάθησαν να τον κάνουν straight (wtf) στέλνοντάς τον σε χριστιανική κατασκήνωση στην Καλιφόρνια για τρεις μήνες, όπου του είπαν ότι, αν δεν ακολουθούσε τους κανόνες, θα έσκαβε τρύπες στο χώμα. Το τραύμα επανήλθε στη μνήμη του Μάικ όταν βρέθηκε σε lockdown στο σπίτι του λόγω του κορωνοϊού και αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του στο TikTok.

Τα βίντεό του μετρούν πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές και χιλιάδες υποστηρικτικά σχόλια. «Πολλά άτομα μου έστειλαν και μηνύματα και ένιωσα ένα είδος αγάπης, υποστήριξης και αίσθημα οικογένειας που δεν είχα νιώσει ξανά μέχρι τότε» τονίζει ο ίδιος, το παράδειγμα του οποίου έχουν ακολουθήσει πολλοί ακόμα Αμερικανοί, αποκαλύπτοντας με τη σειρά τους τις δικές τους εμπειρίες.

Περίπου τα μισά από τα 600 μηνύματα που έλαβε ο Μάικ όταν δημοσίευσε την εμπειρία ήταν από ομοφυλόφιλα άτομα που έζησαν παρόμοιες εμπειρίες ως έφηβοι, από διάφορες χώρες του κόσμου -όπως Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό και Ινδονησία. Μερικοί από αυτούς, ανάμεσα σε αυτούς ένας από την Αμερική, του έγραψε ότι τους έκαναν ηλεκτροσόκ όταν τους έδειχναν εικόνες με gay θεματική.

Άνδρας κρατάει τη σημαία lgbt
Max Böhme/ Unsplash

Ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα τέτοιες θεραπείες μεταστροφής, καθώς του φαινόταν μια ακραία μορφή βασανιστηρίου. Μάλιστα, όταν επέστρεψε από τη θεραπεία, οι γονείς του τον έκλεισαν για τρεις μήνες στο σπίτι.

Ένα ακόμα παράδειγμα που αναφέρει η Independent είναι η Merry. Η ίδια όταν ήταν 17 πέρασε από θεραπεία μεταστροφής, γεγονός που της δημιούργησε ανασφάλεια και άγχος, κάτι που δυσκολεύεται να διαχειριστεί και οδήγησε τελικά στον χωρισμό από τη μετέπειτα κοπέλα της. «Ήμουν σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος και ένιωσα ότι δεν είχα κανέναν άνθρωπο στον οποίο θα μπορούσε να στραφώ. Οπότε, μπήκα στο Ίντερνετ και ξεκίνησα να ωρύομαι». Το βίντεο «Πώς να επιβιώσετε από μια θεραπεία μεταστροφής, μέρος πρώτο» μετρά πάνω από 500 χιλιάδες προβολές.

Η Merry είπε ότι ένας εκκλησιαστικός σύμβουλος την ανάγκασε να βάλει το χέρι της σε ένα μπολ με πάγο, μέχρι να λιώσει, ενώ τις μιλούσες για τις «ομοφυλοφιλικές σκέψεις της», ένας τρόπος για να την κάνει να συνδέσει την έλξη της προς τις γυναίκες με τον πόνο. Ύστερα, ύψωσε το ανάστημά της και έφυγε από το σπίτι.

Αφού δημοσίευσε την ιστορία της, δέχτηκε πολλά μηνύματα από άτομα που περνούν ή πέρασαν το ίδιο πράγμα. Όπως αναφέρει η ίδια, κάποια μηνύματα ήταν τόσο τρομακτικά, που αναγκάστηκε να ζητήσει νομική βοήθεια, ώστε να βοηθήσει αυτούς που της τα έστελναν να βγουν από τα «στρατόπεδα μεταστροφής», τα οποία, όπως αναφέρει η Independent, θεωρούνται παράνομα σε μόλις 20 πολιτείες της Αμερικής -μάλιστα οι νόμοι αφορούν τους επαγγελματίες της υγείας, όχι τους εκπροσώπους της εκκλησίας.

Εκτός από τα δύο παραπάνω παραδείγματα, πολλοί είναι ακόμα αυτοί που έχουν ξεκινήσει να λένε τη δική τους αλήθεια, προκειμένου αυτός ο εφιάλτης να πάψει πλέον να υφίσταται. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, σχεδόν 700 χιλιάδες Αμερικανοί έχουν υποστεί τις θεραπείες μεταστροφής -οι μισοί ανήλικοι.

SHARE