Τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται στη λίστα με το αγαπημένο σνακ πολλών γιατί είναι η πιο εύκολη επιλογή που μπορείς να αποθηκεύσεις στην τσάντα σου.
Είναι νόστιμα, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατευνάζουν την επιθυμία για γλυκό και είναι τέλεια για μασούλημα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυσικών σακχάρων σε ποσοστό 38-63%, με τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη να αποτελούν τα κύρια σάκχαρά τους. Τα βάζουμε στο μπολ με τα δημητριακά μας το πρωί, τα συνδυάζουμε με το γιαούρτι μας το βράδυ, τα ρίχνουμε για έξτρα γεύση σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές ή τα καταναλώνουμε σαν σνακ στο σπίτι ή στο γραφείο.
Ουσιαστικά τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια συμπυκωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, από τα οποία έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νερού είτε μέσω φυσικής ξήρανσης (ηλιακή ακτινοβολία) είτε με τη χρήση ειδικών αποξηραντήρων.
Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα για κάποιους θεωρούνται «εχθρός» της σιλουέτας τους καθώς έχουν αρκετές θερμίδες και δύσκολα μπορείς να σταματήσεις να τα τρως. Είναι σαν τα τσιπς πατατάκια που μόνο αν τελειώσει η σακούλα θα σταματήσεις να τα καταβροχθίζεις. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ καλή επιλογή αν καταναλώνονται στις κατάλληλες μερίδες.