Συνάντηση εργαζομένων
Οχι, δεν είναι η τάση της εποχής/Φωτογραφία: Startup Stock Photos/Pexels
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Mobbing: Ο εργασιακός εκφοβισμός αφήνει τραύματα που μας συνοδεύουν για πάντα


Με αφορμή το τσουνάμι των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τον εργασιακό εκφοβισμό ή αλλιώς το σύνδρομο mobbing.

Οχι, δεν είναι της μόδας οι καταγγελίες, αλλά ούτε και ο εργασιακός εκφοβισμός τάση της εποχής. Ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και όσοι το έχουν βιώσει έχουν να το θυμούνται για πάντα. Συμβαίνει παγκοσμίως και σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Πολλοί έχουν παραιτηθεί από τη δουλειά τους εξαιτίας αυτού, άλλοι έχουν βγάλει έκζεμα από το στρες που προκαλεί αυτή η ψυχοφθόρα κατάσταση, ενώ άλλοι έχουν ξεσπάσει μετά από πολύ καιρό υπομονής με αποτέλεσμα να χάσουν την δουλειά τους. Ο εργασιακός εκφοβισμός προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, κρίσεις πανικού, προβλήματα συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία, εξουθένωση σωματική και ψυχολογική και πολλά άλλα.

Το mobbing ορίζεται ως σύνδρομο και προέρχεται από την αγγλική λέξη mob που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ. Αποτελεί μια συστηματική και διαρκή παρενόχληση και επιθετική συμπεριφορά στον εργαζόμενο από συναδέλφους του ή και ανωτέρους του, με στόχο τη δυσχερή εργασιακή του κατάσταση, περιθωριοποίησή του και τέλος την απομάκρυνσή του από την εργασία με έντονες επιπτώσεις ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές.

Ο εργασιακός εκφοβισμός δεν δηλητηριάζει μόνο τον εργαζόμενο-στόχο, αλλά και όλο το εργασιακό κλίμα, καθώς παρατηρούνται μειωμένη αφοσίωση, υψηλά επίπεδα αποχής, απώλεια κινήτρων, οράματος, ενθουσιασμού, δημιουργικότητας, πίστης, ικανοποίησης και ήθους.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το επίπεδο απόδοσης του θύματος που βιώνει τον εργασιακό εκφοβισμό μειώνεται κατά 80%, ενώ παράλληλα η υποψία του εκφοβισμού καθιστά όλους τους εργαζόμενους αφυπνισμένους σε μη παραγωγικές διεργασίες, μπερδεμένους και εξαντλημένους. 

energepic.com/Pexels

Ο εργασιακός εκφοβισμός δηλητηριάζει μέρα με τη μέρα την ψυχή και αφήνει τα σημάδια του ανεξίτηλα σε αυτόν που το έχει υποστεί. Το άτομο που δέχεται την ψυχολογική βία χάνει προοδευτικά την υπόστασή του, το σεβασμό των άλλων, την αυτοεκτίμησή του, τον ενθουσιασμό του για το αντικείμενο εργασίας, την αξιοπρέπειά του και τέλος την υγεία του.

Και ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε με την οικονομία να περνάει κρίση και η εύρεση εργασίας να είναι εξαιρετικά δύσκολη, είναι σύνηθες φαινόμενο σήμερα ο υπάλληλος να πρέπει να δέχεται ή καλύτερα να υπομένει τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει τη δουλειά του.

Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση και άλλα πολλά.

Επομένως, το mobbing είναι μια τακτική τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους που δεν έγινε μόδα σήμερα. Υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να εξαλειφθεί στο μέλλον. Ο εργαζόμενος-θύμα δεν πρέπει να σιωπά όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά τουναντίον να δρα και να εναντιώνεται.





SHARE