Απιστία σε ένα ζευγάρι όπου ο άνδρας φιλά τη γυναίκα
Τελικά, τι θεωρείται απιστία;/ Φωτογραφία: Kevin Laminto/Unsplash
MODERN TIMES

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η απιστία δεν είναι μόνο το σεξ αλλά και η σκέψη -Άλλοι, όμως, δε συμφωνούν καθόλου με αυτό


Στην εποχή των social media, του κατακλυσμού εικόνων, της γρήγορης πληροφορίας και της επιβεβαίωσης μέσω like και comment, φαίνεται ότι τα όρια μεταξύ «αθώου» και «μεμπτού» σχετικά με τις σχέσεις και το φλερτ, έχουν γίνει λίγο πιο θολά.

Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα όταν παρατηρεί κανείς τους επιβάτες στο αστικό ή το μετρό είναι να τους βλέπει να κοιτούν απορροφημένοι την οθόνη του κινητού τους, συνήθως κάνοντας scroll down στο Facebook και το Instagram, κοιτάζοντας φωτογραφίες, stories και δημοσιεύσεις. Ποτέ ξανά μέχρι στιγμής δεν είχαμε τόσο εύκολη πρόσβαση σε φωτογραφίες και προσωπικές στιγμές όσων γνωρίζουμε, αλλά και όσων δε γνωρίζουμε, πέφτοντας πολύ συχνά στην παγίδα να απορροφηθούμε σε διαδικτυακές βόλτες, χαζεύοντας τις «ζωές των άλλων» (pun intended).

Έρχεται λοιπόν κάπου εδώ η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου... Μπορείς να κάνεις like στον ωραίο τύπο από το γυμναστήριο που μόλις ανέβασε ένα selfie όπου ποζάρει με το αμάνικο μετά την προπόνηση; Αν είσαι ελεύθερη, φυσικά, δε σε εμποδίζει (κυριολεκτικά) κανένας. Αν, όμως, είσαι δεσμευμένη, μήπως αυτό θεωρείται φλερτ και -κατά πάσα πιθανότητα- ένα είδος απιστίας προς τον σύντροφό σου;

Η φράση «μάτια έχω και βλέπω» βέβαια, προϋπάρχει των smartphones και των κοινωνικών δικτύων, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι -άνδρες και γυναίκες- που ανέκαθεν πίστευαν ότι, το να θαυμάζει το ωραίο δεν είναι κακό. Και δεν είναι.

Κακό θα ήταν αν προσπαθούσες το(ν) ωραίο να το(ν) ρίξεις στο κρεβάτι σου.

Άνδρας και γυναίκα κρατιούνται χέρι χέρι
Andrik Langfield/Unsplash

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιτίθενται στην παραπάνω παραδοχή, λέγοντας ότι η σκέψη και μόνο ότι γοητεύεσαι από κάποιον άλλον άνθρωπο, φέρνει αυτόματα και φαντασιώσεις, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους απιστία. Υπερβολικό; Ίσως. Παράλογο; Όχι.

Και τελικά, τι μπορούμε να θεωρήσουμε απιστία της σήμερον ημέρα; Μόνο τη σαρκική επαφή; Ή ακόμα και κάτι που φαινομενικά μας φαίνεται αθώο (αλλά μέσα μας ξέρουμε ότι δεν είναι);

Emotional cheating

Αν έχετε βρεθεί σε θέση να ντύνεστε λίγο πιο κομψά από ό,τι συνήθως, επειδή ξέρετε ότι Τετάρτες έρχεται ο χαριτωμένος βοηθός του διευθυντή σας ή επισκέπτεστε συχνά το προφίλ του συναδέλφου σας, για να δείτε αν έχει ανεβάσει καινούριες φωτογραφίες, τότε μάλλον έχετε πέσει στην παγίδα του emotional cheating, δηλαδή, της συναισθηματικής απιστίας. Στην ουσία, είστε τσιμπημένες με κάποιον άλλον άνθρωπο, πέρα από τον σύντροφό σας, χωρίς ωστόσο να έχετε σκοπό να προχωρήσετε παραπάνω μαζί του. Και αυτό, μεταξύ μας, δεν είναι εντελώς αθώο.

Micro-cheating

Ακόμα μια κατηγορία απιστίας, για την οποία διαβάσαμε πρόσφατα στο αμερικανικό Cosmopolitan, είναι το microcheating. Τι σημαίνει αυτό; Έχετε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και πλέον ανταλλάσσετε και μηνύματα με κάποιον, μιλάτε μαζί του στη δουλειά και φλερτάρετε, φαίνεται ότι σας αρέσει και δέχεστε τα κοπλιμέντα που σας κάνει με χαμόγελο. Ξέρετε και οι δυο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσετε σε κάτι σαρκικό, τουλάχιστον όχι ακόμα, αλλά αυτό δε σας εμποδίζει να ζήσετε μια φαντασίωση, που ίσως να λειτουργεί και ως «απόδραση» από την καθημερινότητα με τον σύντροφό σας, την οποία αφήσατε να... ρουτινιάσει.

Οι πολέμιοι του emotional και microcheating φέρνουν ως επιχείρημα το γεγονός ότι, μπορεί εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση και η... θεωρία να γίνει πράξη. Κάτι πιθανό μεν, αλλά όχι βέβαιο.

«Παραθυράκια» στην απιστία

Φυσικά, ακόμα και όταν το κλίμα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους γίνεται ξεκάθαρα ερωτικό, υπάρχουν εκείνοι που συνεχίζουν να βρίσκουν «παραθυράκια» και να τονίζουν ότι, αν δεν ακουμπήσει σώμα με σώμα, τότε απιστία δεν υφίσταται.

Οπότε; Η ανταλλαγή hot μηνυμάτων -αγγλιστί sexting- ή ακόμα και λίγο παιχνίδι με την κάμερα είναι αθώα; Κι όμως, για κάποιους ναι. Αρκεί να μη γίνονται πραγματικότητα όσα περιγράφονται στην οθόνη τους.

Βέβαια, όπως αναφέρει το ιταλικό Elle, η Ιταλίδα, διακεκριμένη ψυχολόγος Donatella Costa, έχει μια πιο ξεκάθαρη οπτική και απαντά στο τι είναι τελικά «απιστία». «Απιστία είναι να μην είσαι πλήρως αφοσιωμένος και ειλικρινής προς τον σύντροφό σου» υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η σωματική επαφή για να μιλά κανείς για προδοσία.

Σύμφωνα πάντα με την επιστήμονα, τέτοια φαινόμενα μικρο-απιστίας, είναι διαδεδομένα λόγω της ανάγκης να «αποδράσει» κανείς από την καθημερινότητα και την ανία. Αν και λέμε στον εαυτό μας ότι πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι (ώστε να μη νιώθουμε τύψεις) πολλές φορές μπορεί να φέρει προβλήματα ή ακόμα και το τέλος σε μια σχέση.

Γυναίκα ακουμπά στην πλάτη άνδρα
Milan Popovic/Unsplash

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό; Με τον μόνο τρόπο που μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα σε μια σχέση. Να μιλάτε ανοιχτά και ξεκάθαρα με τον σύντροφό σας για ό,τι σας βασανίζει και σας απασχολεί. Να είστε ειλικρινής και να μη βρίσκετε διαφυγή σε αθέμιτα μέσα, κρύβοντας κάτω από το χαλάκι χειροπιαστά προβλήματα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα διαλύσουν τον δεσμό σας.

Αυτό βέβαια, εξαρτάται και με το πόσο ανοιχτός είναι ο σύντροφός σας. Δηλαδή, τα όρια που βάζει ο καθένας, τα οποία διαφέρουν. Άλλοι μπορεί να είναι ανοιχτοί στο να «χαζεύετε» στο Instagram και να κάνετε που και που κανένα like σε άσχετους, άλλοι να μην το δέχονται καν και να το θεωρούν στα όρια της απιστίας. Δικαίωμα τους -και για τους μεν και για τους δε.

Έχετε μια φαντασίωση; Μοιραστείτε τη με τον σύντροφό σας. Αγαπάτε τον σύζυγό σας, αλλά πιστεύετε ότι στο κρεβάτι βλέπετε το ίδιο σήριαλ σε επανάληψη; Μιλήστε του ανοιχτά και προσπαθήστε να φρεσκάρετε τις σεξουαλικές σας επαφές. Αν μέσα σας, νιώθετε ότι έχετε πολλά ακόμα να ζήσετε μαζί του, βάλτε τα δύνατά σας, ώστε, μόλις παρατηρήσετε ότι πέφτετε και οι δύο στην παγίδα της ρουτίνας, να βάλετε ξανά τη σπίθα στη σχέση σας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Εντάξει, δεν είπαμε να μη θαυμάζετε τον γυμναστή σας κάθε φορά που σας δείχνει πώς να κάνετε κοιλιακούς (άνθρωπος είστε κι εσείς). Ή τον συνάδελφο που εμφανίστηκε σήμερα στη δουλειά με νέο κούρεμα που του πάει πολύ. Γιατί, πώς να το κάνουμε, δεν μπορείτε να βάλετε και παρωπίδες. Και εννοείται ότι μπορείτε να δέχεστε ένα κομπλιμέντο από έναν γοητευτικό άγνωστο σε κάποιο μπαρ, χωρίς να μοστράρετε τη βέρα σας με το «καλησπέρα» σας.

Ωστόσο, διοχετεύστε τον ερωτισμό σας μέσα στη σχέση σας και μην αναζητάτε την επιβεβαίωση όπου δεν αξίζει.

SHARE