Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
Οσα δεν πρέπει να παραβλέψετε
20|01|2021 15:14
SHARE
LAPIN HOUSE

5+1 tips για να διαλέξετε το ιδανικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου


Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Πώς διασφαλίζετε ότι πληροί όλες τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας; Τι δεν πρέπει να παραβλέψετε; Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα σε ένα must-readtutorial για νέους (και όχι μόνο) γονείς.

  1. Ελέγξτε αν το κάθισμα που θέλετε να αγοράσετε είναι συμβατό με τα τελευταία πρότυπα ασφαλείας! Προτιμήστε καθίσματα i-Size που θεωρούνται αυτή την στιγμή τα ασφαλέστερα στον κόσμο, με βελτιωμένη προστασία του κεφαλιού και του αυχένα σε σύγκριση με τα καθίσματα αυτοκινήτων που πληρούν τα βασικά πρότυπα ECE R44 / 04. Στην ουσία, όλα τα προηγούμενης γενιάς καθίσματα αυτοκινήτου σιγά-σιγά δίνουν τη σκυτάλη στα νέα καθίσματα i-Size, που συμβαδίζουν με το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο.
  1. Βρείτε το σωστό μέγεθος! Αν επιλέξετε κάθισμα συμβατό με το πρότυπο i-Size (όπως αναφέραμε στο πρώτο tip), τότε να θυμάστε ότι το κατάλληλο καθισματάκι έχει να κάνει με το ύψος του παιδιού σας και όχι με το βάρος του. Μετρήστε λοιπόν σωστά πόσο ύψος έχει ο μικρός σας συνταξιδιώτης. Συνήθως τα καθίσματα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες ύψους:

-Για μωρό με ύψος 45-75 cm (το κάθισμα θα σας καλύψει για ένα νεογέννητο μωρό ως ενός έτους περίπου)

-Για μωρό ή και νήπιο με ύψος 45-105 cm (το κάθισμα θα σας καλύψει από τη γέννησή του ως και 4 ετών περίπου)

-Για μωρό ή και νήπιο με ύψος 61-105 cm (το κάθισμα αυτό θα σας καλύψει αν το παιδί σας είναι από 9 μηνών ως 4 ετών περίπου)

-Για παιδί ύψους 100-150 cm (το κάθισμα αυτό θα σας καλύψει αν το παιδί σας είναι ηλικίας 3,5 ως 12 ετών)

*Αν δεν διαλέξετε i-Size, αλλά κάθισμα προτύπου R44, θα χρησιμοποιήσετε ως γνώμονα το βάρος (κι όχι το ύψος) του μωρού σας.

3. Βεβαιωθείτε ότι είναι σωστό για το αυτοκίνητό σας!

Τα νεότερα αυτοκίνητα έχουν σύστημα ISOFIX (ειδικές υποδοχές, ενσωματωμένες στα πίσω καθίσματα), ενώ κάποια παλαιότερα μοντέλα όχι. Εάν το αυτοκίνητό σας δεν έχει σημεία ISOFIX, μην ανησυχείτε: απλώς θα πρέπει να επιλέξετε ένα καθισματάκι που συγκρατείται στη θέση του χρησιμοποιώντας το σύστημα ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου σας.

Εάν το αυτοκίνητό σας έχει σημεία ISOFIX, του ταιριάζει οποιοδήποτε κάθισμα αυτοκινήτου είτε με σύνδεση ISOFIX, είτε με πρόσδεση μέσω ζώνης ασφαλείας. Να θυμάστε ότι σύστημα ISOFIX σε συνδυασμό με ένα κάθισμα i-Size, είναι ό,τι πιο ασφαλές υπάρχει αυτή τη στιγμή.

4. Εστιάστε στον σχεδιασμό αλλά και στα ειδικά χαρακτηριστικά!

Ο σχεδιασμός / design ενός παιδικού καθίσματος δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής αρτιότητας. Είναι πρωτίστως ζήτημα ασφάλειας και άνεσης. Το κάθισμα που σκέφτεστε να επιλέξετε παρέχει επαρκή πλευρική προστασία; Παρέχει τεχνολογίες που προστατεύουν τον αυχένα και το κεφάλι; Έχει διαφορετικές θέσεις ανάκλησης; Έχει έξτρα ένθετο μαξιλάρι για τα βρέφη; Όλες αυτές είναι προδιαγραφές που μπορείτε να εξετάσετε.

Δείτε τα υλικά κατασκευής του!

Στην Ελλάδα που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου έχουμε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό τα υφάσματα να είναι άνετα και δροσερά, και να παρέχουν επαρκή αερισμό. Εκτός από τα κλασικά υφάσματα, υπάρχουν και πιο εξελιγμένα όπως το bamboo που συμβάλλει στη μέγιστη άνεση ακόμα και τους πιο θερμούς μήνες. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα είναι ανθεκτικό, αφαιρούμενο και πλενόμενο.

*Ευχαριστούμε για τις συμβουλές τη Maxi-Cosi, την ηγέτιδα εταιρεία στον κόσμο των παιδικών καθισμάτων και άλλων παιδικών ειδών. Η Maxi-Cosi, έχει μεταφέρει περισσότερα από 50 εκατομμύρια νεογέννητα από το μαιευτήριο στο σπίτι τους για πρώτη φορά, ενώ είναι η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε κάθισμα αυτοκινήτου, συνεχίζοντας να πρωτοπορεί σε κάθε στάδιο εξέλιξης των παιδικών καθισμάτων. Ανακαλύψτε όλη τη σύγχρονη συλλογή καθισμάτων της Maxi-Cosi και διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες, στα καταστήματα LapinHouse, σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα και στο Lapinkids.com.

SHARE