Γυναίκα με κινητό στο χέρι και λάπτοπ
Φωτογραφία: Unsplash/Chris Adamus
STAY CALM

Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσεις την κακή διάθεση σύμφωνα με τους ψυχολόγους -Ο κανόνας των 3 Μ


Ολοι μας τις τελευταίες μέρες ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας του κορωνοϊού, Covid-19.

Καθώς οι εξελίξεις προχωρούν και οι οδηγίες που καλούμαστε να ακολουθήσουμε αλλάζουν μέρα με τη μέρα, είναι σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε υπομονή, γιατί κακά τα ψέματα η καραντίνα μέσα στο σπίτι δεν είναι εύκολη για κανέναν. Με την εμφάνιση και εξάπλωση του κορωνοϊού, ζητήθηκε από τους πολίτες να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις και να μπουν είτε σε περιορισμό είτε σε απομόνωση, με στόχο να μειωθεί η εξάπλωση της νόσου. Εδώ και μέρες για να μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας θα πρέπει να στέλνουμε μήνυμα στο 13033 και να περιμένουμε στην ουρά για να πάμε στο σούπερ μάρκετ κρατώντας απόσταση από τους γύρω μας.

Αυτήν την περίοδο, η αγωνία και ο φόβος έχουν ενταθεί, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα παιδιά μας μάς έχουν ανάγκη και πρέπει να τους μιλάμε με απλά και κατανοητά λόγια, που αντιστοιχούν στην ηλικία τους. Γιατί, ας μην ξεχνάμε και τα παιδιά βιώνουν μία δύσκολη περίοδο και έχουν πολλές ερωτήσεις. Τα σχολεία έχουν κλείσει και όλα τα παιδιά έχουν βγει από το πρόγραμμά τους. Είναι σημαντικό να απαντάμε στις απορίες που έχουν, χωρίς να κινδυνολογούμε.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει για όλους μας και καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε άλλες συνθήκες, πιο δύσκολες. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη απειλή για την υγεία μας που προέρχεται από την εξάπλωση της πανδημίας, προκαλεί έντονη αναστάτωση και φόβο.

Δυστυχώς τα δυσάρεστα συναισθήματα (φόβος, αγωνία, ανησυχία, θυμός, θλίψη, κ.α.) είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα σε αυτό που ζούμε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αισθάνονται αβέβαιοι για το μέλλον.

Παρά τη δυσκολία της κατάστασης, αξίζει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Σε ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και με τον εαυτό μας.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε το αρνητικό συναίσθημα; Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com πρέπει να ακολουθήσουμε τον κανόνα των 3 Μ.

Ο καλύτερος τρόπος να νικήσετε μια κακή διάθεση σύμφωνα με τους ψυχολόγους

 Tirachard Kumtanom/Pexels

Μove (κίνηση)

Ο εγκλεισμός μας στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού μπορεί να μας βρει με πολλά παραπάνω κιλά. Γι΄ αυτό καλό είναι να γυμναζόμαστε είτε αυτό θα γίνει μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό. Αλλωστε υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αρκεί να στείλουμε μήνυμα στο 13033 και να γράψουμε τον 6ο λόγο που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Ο συνδυασμός της ελάχιστης κίνησης μέσα στο σπίτι, της έλλειψης άσκησης και της υπερκατανάλωσης τροφών, είναι σίγουρο ότι μπορεί να αυξήσει τα κιλά μας άμεσα και να βλάψει την υγεία μας τελικά. Γι΄ αυτό η άσκηση είναι θεραπεία: Ψυχική και σωματική. Τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία και την ψυχολογία σου είναι γνωστά. Λίγα λεπτά γυμναστικής κάθε μέρα είναι αρκετά για να είσαι υγιής και ειδικά αυτή τη περίοδο που όλοι μας μένουμε σπίτι η άσκηση είναι απαραίτητη.

Μake (δημιουργώ)

Τώρα που δεν έχουμε τον χρόνο να μας κυνηγάει, τώρα που «αναγκαζόμαστε» να συνυπάρξουμε όλοι στο ίδιο σπίτι, ας είναι η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά και να δημιουργήσουμε ευχάριστες στιγμές. Η ανία μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε δημιουργικοί. Εάν λοιπόν δώσεις αυτήν την ευκαιρία στον εαυτό σου και στα παιδιά σου, αργά ή γρήγορα θα αρχίσετε να εφευρίσκετε δραστηριότητες και παιχνίδια. Μαγειρέψτε, παίξτε, φτιάξτε χειροτεχνίες, ζωγραφίστε κλπ.

Ο καλύτερος τρόπος να νικήσετε μια κακή διάθεση σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Dominika Rosecla /Pexels

Μeet (Επικοινωνώ)

Φρόντισε να διατηρήσεις τηλεφωνικά/διαδικτυακά την επικοινωνία σου με αγαπημένους ανθρώπους, μοιράσου τους φόβους και τις αγωνίες σου με τους οικείους σου, αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν και σε ευχαριστούν εντός σπιτιού και μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, εάν αντιληφθείς ότι χρειάζεσαι ψυχολογική υποστήριξη.

Ο καλύτερος τρόπος να νικήσετε μια κακή διάθεση σύμφωνα με τους ψυχολόγους

 bongkarn thanyakij/Pexels

Κυρίως όμως, δώσε χώρο στον εαυτό σου, αφουγκράσου τα συναισθήματά σου και αποδέξου πώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να προσαρμοστείς και να βρεις νέες ισορροπίες σε αυτές τις καινούριες συνθήκες.





SHARE