Hair, pixie hair

7 καθημερινές τροφές που αυξάνουν φυσικά την παραγωγή κολλαγόνου για λαμπερό δέρμα

Δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε fillers ή επεμβατικές αισθητικές θεραπείες για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό. Το κλειδί βρίσκεται στο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σφριγηλό, ελαστικό και φωτεινό.

Η παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να ενισχυθεί φυσικά, μέσω της σωστής διατροφής με τροφές που πιθανότατα έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, προσφέρετε στον οργανισμό σας τα απαραίτητα «δομικά υλικά» για τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου.

Πόσο κολλαγόνο χρειαζόμαστε;

Οι ειδικοί συνιστούν ημερήσια πρόσληψη 2,5 έως 5 γραμμάρια πεπτιδίων κολλαγόνου για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Τα πρώτα ορατά αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μετά από 8 έως 12 εβδομάδες τακτικής χρήσης. Η λήψη κολλαγόνου, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας.

Τροφές που ενισχύουν φυσικά το κολλαγόνο:

Φωτογραφία Unsplash

Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία «κλειδώνουν» την υγρασία στο δέρμα και μειώνουν τη φλεγμονή. Παράλληλα, παρέχει ποιοτικές πρωτεΐνες και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή και επιδιόρθωση του κολλαγόνου. Καταναλώνοντάς τον τακτικά, υποστηρίζετε όχι μόνο το δέρμα σας, αλλά και την καρδιά και τον εγκέφαλό σας.

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ είναι γεμάτα βιταμίνη C, που καθορίζει τη σύνθεση κολλαγόνου. Η κατανάλωσή τους βοηθά στην ελαφριά απολέπιση, στη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας και στην προστασία από τις βλάβες του ήλιου.

Κοτόπουλο

Τα μέρη του κοτόπουλου που περιέχουν πέτσα και συνδετικό ιστό (όπως φτερούγες και μπούτια) είναι πλούσια σε φυσικό κολλαγόνο. Με το σωστό μαγείρεμα, απελευθερώνονται αμινοξέα που ενισχύουν τη δομή του δέρματος και βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητάς του.

Αυγά

Τα ασπράδια αυγών περιέχουν προλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ για την παραγωγή κολλαγόνου. Οι κρόκοι, από την άλλη, είναι γεμάτοι με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της επιδερμίδας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, λάχανο και σέσκουλο είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης χλωροφύλλη, η οποία έχει συνδεθεί με ενίσχυση της επούλωσης και την προστασία του δέρματος από οξειδωτική φθορά.

Ντομάτες

Πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το κολλαγόνο από την ηλιακή ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Είτε ωμές, είτε σε σάλτσες, είτε μαγειρεμένες, είναι πολύτιμο σύμμαχος για υγιές, ελαστικό δέρμα.

Προϊόντα σόγιας

Εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans. Το τόφου, το γάλα σόγιας και το edamame περιέχουν γενιστεΐνη, μια φυτική ένωση που ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά το δέρμα να διατηρήσει τη σφριγηλότητά του. Η τακτική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καλύτερη ενυδάτωση, μειωμένες λεπτές γραμμές και συνολική βελτίωση της υφής του δέρματος.