Το φρούτο με αντιφλεγμονώδη δράση και ελάχιστες θερμίδες -Ευεργετικό για όλο τον οργανισμό
Το αβοκάντο είναι ένα από τα φρούτα που έχουν κατακτήσει παγκοσμίως τις προτιμήσεις χάρη στη μοναδική του γεύση, την ευελιξία στη χρήση και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.
Η βελούδινη υφή του και το πλούσιο διατροφικό του προφίλ το καθιστούν πολύτιμη τροφή, ικανή να αναβαθμίσει οποιοδήποτε γεύμα, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Πέρα από τη μαγειρική του αξία, το αβοκάντο αποτελεί και έναν φυσικό σύμμαχο ευεξίας, καθώς οι ευεργετικές του ιδιότητες επεκτείνονται όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε υγιεινά λιπαρά, το αβοκάντο συμβάλλει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και προσφέροντας σταθερή, ποιοτική ενέργεια. Είναι πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ οι φυτικές του ίνες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και παρατείνουν το αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν την κυτταρική προστασία και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποιες είναι οι θρεπτικές ιδιότητες του αβοκάντο
- Πηγή υγιεινών λιπαρών. Περιέχει μονοακόρεστα λίπη, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη ρύθμιση της χοληστερόλης.
- Πλούσιο σε φυτικές ίνες. Βελτιώνει την πέψη και βοηθά στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού.
- Υψηλή σε αντιοξειδωτικά. Η συμβολή της σε βιταμίνη Ε και καροτενοειδή προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.
- Περιέχει 40% περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, ένα απαραίτητο μέταλλο για τη λειτουργία των μυών και τη ρύθμιση των υγρών.
- Απαραίτητες βιταμίνες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Κ και ομάδα Β (Β2, Β3, Β6 και Β9 ή φολικό οξύ), απαραίτητα για το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο του WAO Kerry Torrens, ο οποίος μίλησε στο ισπανικό Hola!, τα αβοκάντο είναι μια απίστευτα θρεπτική τροφή που «πρέπει να απολαμβάνετε άφοβα». Το διατροφικό τους προφίλ τα καθιστά βασική επιλογή σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Το αβοκάντο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Tο αβοκάντο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Σύμφωνα με τον WAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Αλλεργιών), τα υγιή λίπη, τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες του συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα βοηθούν για άτομα με αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά προβλήματα και χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα και να βελτιώσουν την αρτηριακή υγεία, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Το αβοκάντο μας παχαίνει;
Υπάρχει ένας μύθος ότι τα αβοκάντο παχαίνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες. Ωστόσο, σύμφωνα με το WAO, αυτό είναι ένα κοινό λάθος. Μισό αβοκάντο παρέχει περίπου 114 θερμίδες, αλλά ο πλούτος του σε υγιή λίπη και φυτικές ίνες το καθιστά χορταστική τροφή που είναι ευεργετική για το μεταβολισμό.
Επιπλέον, ο ειδικός σε θέματα διατροφής Kerry Torrens επιμένει ότι τα λίπη στο αβοκάντο «βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της λαχτάρας για λιγότερο υγιεινές επιλογές», που μπορεί να είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή.