Τα οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Αυτό το αποξηραμένο φρούτο ρίχνει την πίεση και συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου

Αυτό το αποξηραμένο φρούτο είναι ένα γλυκό και θρεπτικό σνακ που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πρόκειται για τους χουρμάδες, ένα φυσικό σνακ που μπορεί να αντικαταστήσει τα επεξεργασμένα σνακ, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η κατανάλωση δύο μεγάλων ή τριών μικρών χουρμάδων την ημέρα μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας σε μεγάλο βαθμό. Οι χουρμάδες πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει άλλα πλούσια σε φυτικές ίνες και περιορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τα οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Μια μικρή χούφτα χουρμάδων (περίπου 34 γρ.) περιέχει: 90 θερμίδες, 20 γρ. υδατανθράκων (φυσικά σάκχαρα), 2,6 γρ. φυτικών ινών, 247 mg καλίου, 0,75 mg σιδήρου, 0,01 mg χαλκού, 6,1 mg χλωρίου, 23 mg μαγγανίου, 1,1 mg βιταμίνης B3 (νιασίνη)

Χουρμάδες με καρύδια/ Φωτογραφία: Unsplash

Οι χουρμάδες περιέχουν επίσης μαγνήσιο και ασβέστιο. Πολλοί αποξηραμένοι χουρμάδες περιέχουν το αλλεργιογόνο διοξείδιο του θείου, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες αν είναι απαραίτητο.

Οφέλη για την υγεία:

  1. Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας: Οι χουρμάδες, ως πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.
  2. Υποστήριξη του εντέρου: Οι χουρμάδες περιέχουν φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα που τρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. Αυτό προάγει ένα υγιές έντερο που συνδέεται με βελτιωμένη ανοσία και γενική ευημερία.
  3. Πλούσιοι σε μικροθρεπτικά συστατικά: Οι χουρμάδες παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών και μας βοηθούν να αισθανόμαστε στην καλύτερη κατάσταση. Είναι πλούσιοι σε κάλιο και χλώριο, που ελέγχουν την ισορροπία των υγρών, και σίδηρο, που βοηθά στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα μας.
  4. Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, όπως β-καροτένιο, λυκοπένιο, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες. Όλα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός μας από βλάβες, ασθένειες ή τοξίνες.
  5. Αργή απορρόφηση γλυκόζης: Οι χουρμάδες, περιέχουν μόνο φρουκτόζη (φυσική ζάχαρη φρούτων), αποτελούν μια πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, ολόκληρη τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει ένα επεξεργασμένο μπισκότο όταν έχουμε επιθυμία για κάτι γλυκό. Ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι χαμηλός έως μέτριος, επειδή η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την πέψη, αποτρέποντας τις αιχμές σακχάρου στο αίμα.

Είναι πιο υγιεινό να χρησιμοποιούμε χουρμάδες στα γλυκά;

Είναι αλήθεια ότι τα υγρά γλυκαντικά από χουρμά, σφένδαμο ή και το μέλι, περιέχουν λιγότερη ζάχαρη (έναντι 100 γρ. ζάχαρης, το μέλι περιέχει 80 γρ., το σιρόπι χουρμά 66 γρ. και το σιρόπι σφενδάμου 65 γρ.), αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα εξακολουθούν να θεωρούνται ελεύθερα σάκχαρα και ο οργανισμός σας θα τα αντιμετωπίσει όλα εξίσου.

Τα ελεύθερα σάκχαρα είναι όλα όσα προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά, καθώς και η ζάχαρη στους χυμούς φρούτων, το μέλι και τα σιρόπια - και θα πρέπει να στοχεύουμε στον περιορισμό τους για να αποφύγουμε τη φθορά των δοντιών και την αύξηση του σωματικού βάρους.