Το πιο ωφέλιμο φρούτο σύμφωνα με ειδικούς

Το πιο υγιεινό φρούτο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους -Αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα, είναι αυτό

Υπάρχει ένα φρούτο που ξεχωρίζει ως το ιδανικό, χάρη στις πολύ χαμηλές θερμίδες και την υψηλή θρεπτική αξία του. Είναι το φρούτο που οι ειδικοί συνιστούν περισσότερο από κάθε άλλο, αν έπρεπε να επιλέξει κανείς μόνο ένα.

Αυτό το μικρό, γλυκόξινο φρούτο εντυπωσιάζει για τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν τον οργανισμό σε πολλαπλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό και διδάκτορα Carole Minker, «τα οφέλη του είναι τόσο ποικίλα που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ειδικούς στη διατροφή».

Τα φρούτα αυτά έχουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στην απόλαυση και την υγεία. Προστατεύουν τις αρτηρίες και την καρδιά από φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, συμβάλλουν στην υγεία των οστών, βελτιώνουν την κυκλοφορία και το ανοσοποιητικό, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου και πίεσης και επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου ενώ ενισχύουν τη μνήμη.

Ποια φρούτα θεωρούνται τα πιο υγιεινά από όλα, σύμφωνα με διαιτολόγους

Τα μύρτιλα είναι τα φρούτα που, σύμφωνα με σημαντικές επιστημονικές μελέτες, όπως μία δημοσιευμένη στα Annals of Neurology, δείχνουν ότι μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη γνωστικών διαταραχών που συνδέονται με την ηλικία ή με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τα μύρτιλα θεωρούνται τα πλέον ωφέλιμα φρούτα για τον οργανισμό/ Φωτογραφία: Unsplash

Η δράση τους στην προστασία των νευρώνων μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα φυτοχημικά που περιέχουν θρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, ενώ οι φυτικές ίνες τους υποστηρίζουν την πέψη και ρυθμίζουν το έντερο.

Η θρεπτική τους πυκνότητα είναι τόσο υψηλή, που μόλις 50 γραμμάρια μύρτιλων ημερησίως καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά, που είναι και οι φυσικές χρωστικές ουσίες που δίνουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα.

Με μόλις 18 θερμίδες ανά μερίδα και έντονο αίσθημα κορεσμού, θεωρούνται το πιο κατάλληλο φρούτο αν έπρεπε να διαλέξουμε μόνο ένα. Η διατροφολόγος Σοφί Ζανβιέ επισημαίνει πως «είναι προτιμότερο να επιλέγουμε άγρια μύρτιλα αντί για καλλιεργημένα, καθώς περιέχουν πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά».

Τα άγρια μύρτιλα βρίσκονται σε βιολογικά καταστήματα, σε τοπικούς παραγωγούς, σε συνεταιρισμούς αγροτών και σε αγορές, ενώ τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν σχεδόν αποκλειστικά καλλιεργημένα. Είναι πιο ωφέλιμα όταν καταναλώνονται φρέσκα, ωμά και βιολογικά.

Όμως, όπως τονίζει η Carole Minker στο βιβλίο της «Μύρτιλα και άλλα κόκκινα φρούτα: Ένα συμπύκνωμα ωφελειών για την υγεία σας», «πάντα θα είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε κατεψυγμένα ή μαγειρεμένα φρούτα, ακόμα και αν δεν είναι βιολογικά, παρά να μην τρώμε καθόλου».